Termer/Definitioner/Ord inom Airsoft

Här är inga frågor för dumma! God ton och artighet gäller, kan du inte vara trevlig så behöver du inte skriva här.
User avatar
nisse
Posts: 407
Joined: 13 August 2012, 02:43
Lag: UBL
Played Since: 2010

Termer/Definitioner/Ord inom Airsoft

Postby nisse » 9 April 2014, 03:58

Är du en nybörjare som inte har varit ute i skogen och spelat ännu eller kanske har varit ute första gången och fattar ingenting av alla fina ord vi använder här på Airsoftsverige så är denna korta bibel något för dig.
Vissa regler inom airsoft är normer skulle man kunna säga eftersom det kallas en gentlemans sport, dessa regler bör följas och ger du dig inte vika för våra normer så kommer du antagligen frysas ut till slut, dvs inte vara välkommen på spel.
Admin får mer än gärna göra detta till en sticky om denna känner för det.
Inom Airsoft finns uttryck som härstammar ifrån Sverige och Sveriges airsoftspelare men många av orden är just låneord, dom jag listar är dom kändast som JAG känner till och tycker är viktigast att känna till, tycker du något borde läggas till, tycker du beskrivningen är luddig eller undrar du något mer över en term får du gärna kontakta mig i pm så kommer jag förklara eller ändra i tråden så gott som jag kan.
Detta ska vara en lista för oss, av oss.
Listan kommer fyllas på successivt av mig så fort jag får förslag eller kommer på något själv, kommer även slänga upp bilder och dylikt.
Tips: Använd CTRL+F om du har något specifikt du söker efter så slipper du leta som en ivrig kanin som är brunstig.

Airsoft
Hobby och effektbegränsade vapen som drivs av el, gas, luft, kolsyra eller fjäder.
(Under termer på vapen dyker upp här, se AEG, AEP, EBB, GBB, GBBR, Bolt, Springer, PTW)
18 års åldergräns i Sverige.

BBs/Plast/Boll/Kulor
6 och 8 mmplast kulor i vikter ifrån 0.12 g upp till 0.43g
Kulor gjorda av glas och metall ska endast användas för skjutning på måltavlor.

FPS
Jänkarnas sätt att mäta meter/sekund, 1 m/s = 3.28 FPS

Joule/J
Anslagsenergi/Anslagskraft är det som ger ditt vapen ett säkerhetsavstånd för att undvika skador eftersom skyddsglasögon som är viktigaste skyddet inte klarar av allt för hårda träffar även träffar på kropp vid för hög J gör ont, speciellt i ansiktet.
Anslagsenergin är alltså inte utgångshastighet, att öka kulvikt från inte ner ditt säkerhets av stånd eftersom J fortfarande är detsamma som innan fastän utgångshastigheten har minskat.
Nedan är VSAF tabell som nog är den mest använda och bästa enligt mig över säkerhetsavstånd och anslagsenergi:
Image

AEG
Automatic Eletric Gun drivs med batteri från 7.4v upp till 14v, vanligast används 8.4-9.6v, genom en motor som driver en serie av kuggar som opererar en pistong som i sin tur komprimerar luft.

EBB
Eletric Blowback är som en AEG fast imiterar rekyl vid varje skott hos tidigare, senare system producerar en märkbar rekyl.

GBB
Gas Blockback drivs av gas och Co2 patroner, liknar handeldvapen då varje skott för manteln bakom som i sin tur hämtar en ny kula ifrån magasinet.

GBBR
Gas Blowback Rifle drivs även av gas eller Co2 patroner och fungerar likt en automatkarbin, när avtryckaren pressas ner så släpps gas upp ifrån magasinet vilket får bolten att röra sig bakom som i sin tur återställer av tryckaren till eld läge och hämtar en ny kula ifrån magasinet.

BOLT
Betäckning för krypskyttsgevär som kräver att man manuellt(reapeter gevär) spänner en fjäder som senare släpps upp när man trycker av på avtryckaren vilket komprimerar luft.

PTW
Proffesional Training Weapon används vid simuleringar av polis, millitär och dylik personal men säljs även till privat personer, dessa airsoft vapen är oftast väldigt lika riktiga vapen när det gäller passform och dylikt.
Kändaste tillverkaren är Systema och kostar runt 13.000kr inom Sveriges gränser men kloner har dykt upp på marknaden (CTW/DTW/Airo/A&K/FCC).

HPA
Drivs med lufttank, regulator och ibland batteri, idag finns två kända märken Polarstar(P*) och Daytona, fördelen med HPA är att du kan kontrollera FPS/MS väldigt enkelt.

Polarstar
Amerikanskt företag(?) som säljer V2, V3, M249 och M240, drivs av luft och batteri som kontrollerar en krets där du kan bestämma ROF osv.
Trinityairsoft är enda Svensk återförsäljaren.

Daytona
Blandning av Polarstar och GBBR, ger samma rekyl om inte kraftigare än GBBR.
Säljs av Tony på tnkguns.com dock väldigt efterfrågat system.

Hop-up
Enhet mellan Gearbox och Innerpipa som ger påverkar kulans bana lodrätt, består av 3 st huvud komponenter: Enhet, gummi och nub.
Enheten kommer i olika märken, modeller och utförande beroende på vapen modell.
Gummi och nub kommer även här i en sjö av olika märken och modeller som påverkar din kulbana på ett unikt sätt ifrån ett annat märke.

Gearbox/Låda
Kommer i olika modeller som betecknas V1-8.
Mekaniska delen av AEG/EBB som utnyttjar motor till att producera luft via kuggar som drar tillbaka en fjäder som sedan släpps upp och skapar ett lufttryck vilket får kulan att flyga långt, bra komponenter inuti en gearbox ger längre livslängd.

Version 1-8
Beteckning vilken typ av gearbox ditt vapen har och kan ta, beroende på vilken version du har så tar dom olika interna delar.
V1: Famas
V2: M4, 416, mp5
V3: AK, G36
V4: PSG-1
V5: UZI
V6: Thompson & KSP gevär
V7: M14
V8: Type 89

ROF
Rate of fire/eldhastighet är hur många skott som lämnar mynningen per sekund, bättre motor(se SPEED), lägre utväxling på kuggar, bra Shimmad låda och Lager/Bushing ger en högre eldhastighet.

Batteri
NiMH och Lipo batterier används inom airsoft för att driva bössorna som använder batteri.
Dessa kommer i olika storlekar och som i riktiga världen desto högre volt värde desto mer kräm kommer ur, se till att din gearbox och innehåll tål ett högre värde annars bör du tänka på att uppgradera.
Vanligaste spänning som används inom airsoft är 7.2, 7.4, 8.4, 9.6, 11.1 och 14.8. Sista nämnda används främst i PTW bössor.
Batteriets livslängd innan det behövs laddas igen kallas mAh(Milliamp Hours), ett högre antal låter bössan tuffa på längre utan laddning men batteriet ökar även i storlek.
3st kontakter används främst inom airsoft, tamiya stor och liten samt Deans/T-kontakt, dessa går att byta och alla bör använda Deans/T-Kontakt då dessa ger bäst yta för att transportera elen från batteri till bössa.
Det finns även ett flertal RC kontakter som används till bilar och flygplan, ex Plus XT60, Mini-deans, Micro-deans, EC2, EC3, mm.


Mosfet(metal oxide semiconductor field effect transistor)
Krets mellan batteri och motor/avtryckare i en AEG/EBB/PTW, förlänger livslängd på avtryckare(AB/Active Brake) och kommer ibland med funktioner som ROF kontroll, Burst funktion och inbyggd säkring.

Magasin
Kommer i flera olika utförande, Hicap, Mid-, Low- samt trum-/eldrivna magasin.
Hicap/Hicapacity följer oftast med bössan vid köp av en AEG/EBB, dessa uppskattas inte lika mycket av airsoft communityn och är inte alltid tillåtna på spel, främst MILSIM.
Midcap/Medium Håller runt 120 kulor per magasin.
Lowcap defineras oftast magasin som rymmer >80 kulor per magasin.
Trum-/Eldrivna magasin: Används oftast till KSP/m249/m240 och liknande understöds bössor.

RS/Real Steel
Term för utrustning som riktig militär och polis använder.

Libanon rensning
Att sticka fram sitt vapen och skjuta runt hörn utan att ha uppsikt vart dit vapen pekar.
Otillåtet om inte arrangör säger något annat.

Death-Rag
Tyg oftast i rött eller gult utförande som används för att visa om du är off-game eller död, krävs av dom flesta arrangörer.
Gillar du att bli beskjuten fast du är död eller på väg till bilen för att fylla på skott så behöver du inte detta men uppskattas av dina med och motspelare.
Bjuder på länk till världens bästa death-rag som används av mig
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/40200912/

Pyro/Spräng
Granater som har någon typ av stubin tex Enola Gaye, innehåller ibland kulor men används oftast för att simulera en granat.

KSP
Kulspruta, termen kommer ifrån FM(Försvarsmakten) KSP58

PSG
Prickskyttegevär termen kommer även den ifrån FM och PSG90 idag.

CQB/CQC/SIB
Close Quarters Battle/Close Quarters Combat/Strid i Bebyggelse är en term för närstrid i urbant område, här krävs oftast vapen som skjuter 1J och under.

RIS/RAS
Täcker ytterpipan och används för att fästa lampor, grepp och andra tillbehör.

Ghille
Kamouflage dräkt som oftast syns på krypskyttar i filmer, går att göra hemma oftast av säckjute men även köpa färdiga i butik.

Respawn */*
Respawn sker på förutbestämd plats och vanligaste regeln jag känner till beroende på antalet spelare att man väntar tex 2 minuter eller om man är 2st spelare i spawn får man gå ut och spela igen.

MILSIM
Military Simulation, kortfattat ett airsoft spel som sträcker sig över flera dagar.
Lag ges uppdrag som att tex skydda objekt eller attackera, lajvande är ibland inblandat.

Kina klon
Billigare variant av tex Tokyo Marui(Japanskt).
Tex Cyma

BDU
Battle Dress Uniform, term som används av jänkarna för uniform som kommer i en stor variation av kamouflage.

Chrono/Chronograph/Kronograf
Instrument för att mäta utgångshastighet, samma princip som kronograf på klocka men kulans hastighet från punkt A till B mäts genom att du avfyrar vapnet i instrumentet.

DMR
Designated Marksman Rifle, prickskytte gevär med högre eldhastighet, skiljer sig ifrån repeater gevär då dessa är halvautomatiska, byggs oftast på automatkarbiner ex M14, SR25, SCAR-H.

Molle
System för att bära fickor på väst, molle består av lodräta vävning genom vågräta banden på västen, i videon nedan visas mollen hur den ska träs.
https://www.youtube.com/watch?v=oA6lpgApF0c


Cred:
Skepparn
Last edited by nisse on 9 April 2014, 16:24, edited 2 times in total.
"Ninjas came with lions"

Cebit
Posts: 40
Joined: 19 July 2013, 19:34
Lag: ODA-727
Played Since: 2012

Re: Termer/Definitioner/Ord inom Airsoft

Postby Cebit » 9 April 2014, 08:26

En riktigt bra guide för nybörjare! Admin klistra denna!

User avatar
Skepparn
Posts: 634
Joined: 10 May 2012, 12:24
Played Since: 2009
Location: Göteborg

Re: Termer/Definitioner/Ord inom Airsoft

Postby Skepparn » 9 April 2014, 15:54

Joule/J
Anslagsenergi/Anslagskraft
Viktigt att skilja på utgångsenergi och anslagsenergi. Det som står på bössans kartong är dels ofta felaktigt, och är inte ett mått på anslagsenergi eftersom det beror på avstånd och kula.
EBB
Eletric Blowback är som en AEG fast producerar vid varje skott rekyl.
De flesta vapen som benämns EBB producerar ingen rekyl utan är bara bössor med manöverhandtag som skramlar fram och tillbaka i takt med pistongen. Det är avsevärd skillnad på de senare systemen från TM, BOLT, bl.a. jämfört med exempelvis Cyma 050 och G&G Raider
V6: M249 och andra KSP gevär
V6 sitter i bl.a. Thompson, inte M249

V1: Famas
V4: PSG-1
V5: UZI
V6: Thompson
V8: Type 89
Vanligaste volt antalen som används inom airsoft är 7.2, 7.4, 8.4, 9.6 och 11.1, 14.8 används ibland i PTW.
Lite förvirrande tycker jag. Vilken spänning (inte "voltantal") används ibland menar du? Och hur menar du att PTW använder annan spänning än AEG? Används bara de två sista i PTW?
3st kontakter används inom airsoft
Plus XT60, Mini-deans, Micro-deans, EC2, EC3, m.m.
Magasin
Det bör beskrivas att det finns stor förvirring i allmänhet hur man definierar skillnaden på midcap och lowcap, samt att det även finns std-cap och realcap.
DMR
Designated Marksman Rifle, prickskytte gevär med högre eldhastighet än repeater gevär
Snarare än att säga att eldhastigheten är högre hos DMR än hos repetergevär bör det väl stå att repetergevär skiljer sig från DMR (semisnipers) genom att kräva manuell omladdning mellan varje skott. Annars framgår det ju inte att en SMG inte också är en DMR.
Jobbar på Röda Stjärnan


Return to “Nybörjare”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests