"Var får man spela?"

Här är inga frågor för dumma! God ton och artighet gäller, kan du inte vara trevlig så behöver du inte skriva här.
User avatar
HellfireATM
Posts: 148
Joined: 17 April 2013, 20:21
Lag: U S A F
Played Since: 2006
Location: Uppsala
Contact:

"Var får man spela?"

Postby HellfireATM » 21 April 2016, 14:31

Eftersom det här ämnet har tagits upp många gånger (senast i tråden "Markägare Tillstånd") så tänkte jag att det kan vara bäst att göra en liten guide för nybörjare i stil med de som JonathanRL har gjort.

Image

Så, du har precis skaffat din första bössa och vill ut och leka krig. Men vart ska du vända dig? Absolut enklast är att du kikar i forumkategorin "Spel och andra evenemang". Där kan du sedan klicka dig vidare till din del av Sverige och hitta spel nära dig. Många mindre spel arrangeras även i lokala Facebook-grupper (t. ex. Airsoft Uppsala).

Men det är nu vi kommer till den här knepiga frågan: det finns inget spel arrangerat i närheten och du och dina polare är sugna på att dra ut och kasta lite plast i skogen. Men får man verkligen göra det hursomhelst?

Faktum är att det här nedkommer till en tolkningsfråga av lagen. Tolkningsfrågor är farliga och då är det bäst att man tar det säkra före det osäkra för att inte skapa problem i onödan, och det finns en hel del man ska tänka på och göra i god tid innan även om man bara ska ut och "latja" lite i ett par timmar, för det kan bli dyra timmar om du inte tänker dig för. Även om du tekniskt sett kanske inte blir dömd för något brott så kan du få dina grejjer beslagtagna i flera månader och det kommer att skada våran redan sköra hobby.

1. Vad säger allemansrätten?
Först och främst så är allemansrätten tänkt att du ska kunna promenera och ev. tälta på marken utan att behöva krångla med tillstånd etc, inte att man ska hålla någon typ av evenemang på platsen och absolut inte göra någon åverkan på marken genom att t. ex. bryta kvistar till en brasa, trampa ned växter och liknande. Detta är av särskild vikt om du beträder s. k. känslig mark som man vara odlingar, åkrar eller naturreservat. Alla känsliga marker är inte inhägnade eller skyltade om och därför är det viktigt att du vet om dem innan du arrangerar något på platsen.

Nu är airsoft inte en erkänd sport vilket gör att den kategoriseras som hobbyverksamhet i stil med lajv (levande rollspel) och precis som lajv är det inget man ska arrangera utan tillstånd. Även om allemansrätten generellt skulle ge dig rätt att beträda området som blir saken genast mycket känsligare när det inte handlar om en enskild individ utan en grupp med människor. Om en grupp som beträtt ett område under allemansrätten och gjort åverkan på marken är det personen som arrangerat gruppmötet som blir ansvarig för att ersätta markägaren för ev. skador. Ibland kan det räcka med att det helt enkelt är en grupp människor som går på marken för att det ska räknas som åverkan, detta är en tolkning som en domstol ska göra, så återigen är det bättre att vara på den säkra sidan, framförallt med tanke på vilket rykte vår älskade hobby har bland befolkningen generellt. Du kan läsa utförligt om allemansrätten här: Naturvårdsverket om Allemansrätten.

2. Dags att skaffa tillstånd.
Så vem ska man kontakta? Det beror på vem som äger marken. Om du inte vet det själv innan, så kontakta Lantmäteriet. Du kan antingen tala med dem direkt om du vet var marken (ofta även kallat fastigheten) finns, annars kan du beställa kartor där du kan se vem som äger marken du vill spela på. Därefter tar du kontakt med markägaren på lämpligt vis.

När du pratar med markägaren kan det vara bra för bådas räkning att ni skriver till varandra (t.ex. över email) så att allt ni sagt och kommit överens om finns skriftligt, vilket kan vara oerhört viktigt om det skulle bli problem eller dispyt. Var noga med att vara öppen och ärlig med vad airsoft faktiskt är och att ni ser till att använda biokulor och inte lämna skräp efter er, annars är chanserna stora att ni inte får spela på samma ställe igen. Jag personligen brukar förklara airsoft som en blandning av paintball och lajv-rollspel, då dessa titlar är mycket mer etablerade hos folk och de får en tanke om vad det handlar om. Får du nej från markägaren så respektera det. Kommer ni överens är det bara att gå till nästa steg.

3. Att komma överens med alla.
Det här är det svåraste och jobbigaste steget i att arra spel själv. När du kommer överens med markägaren om att få tillstånd att spela, kolla även med denne så att det inte finns s. k. känslig mark (t. ex. naturreservat) på området, och att det inte finns någon som ev. arrenderar marken. Känslig mark kan man undvika att spela på men arrendatorer måste man komma överens med. Kolla även så att inte Försvarsmakten ev. har övningar i närheten samtidigt. Har ni tänkt att grilla på området är det bra att ha markägarens tillstånd för det med. Märk väl att öppen eld endast får ske under väldigt säkra och kontrollerade former. Råder t. ex. ökad brandrisk är det enligt lag förbjudet att handskas med öppen eld i skog och mark. Planerar ni att ha en större brasa med öppen låga måste ni ha tillstånd från Brandskyddsmyndigheten vilket kostar ca 2000 kr.

Ofta - framförallt när det gäller skogsmark - så arrenderas den av jägarlag. Då måste ni komma överens med jägarlaget så att ni inte stör varandra då ni riskerar att bli skjutna och de riskerar att ni skrämmer bort deras dagliga bröd. Markägaren har oftast kontaktuppgifter till ledaren för jaktlaget, men skulle hen inte ha det så kan du kontakta Svenska Jägareförbundet. Säger jägarlaget nej så respektera det, kommer ni överens så gå till nästa steg.

4. Polistillstånd och undvika trubbel med "civila".
Säga vad man vill om airsoft men det ser en aning suspekt ut med en grupp människor i kamouflagekläder, stridsvästar, masker och vapen som smyger runt knuten. Finns det folk som bor i området, dela ut ett informationsblad till dem i brevlådan med vad som kommer ske i deras närhet och när, att ni har tillstånd att vistas på marken under den givna tiden och kontaktuppgifter till dig som arrangör. Det senaste är mycket viktigt då de kanske har frågor eller har planerat att gå och plocka bär med familjen i området där ni ska vara, och då är det ju mindre bra om det viner plastbollar i luften precis runt om dem.

Men det finns någon som inte har sett, uppfattat, glömt bort eller annars missat meddelandet du skickat ut. Därför är det bra att du sätter upp skyltar / lappar vid alla huvudsakliga ingångar till området och ska innehålla vad som sker, på vilken tid, kontaktuppgifter till dig som arr och en varning om att skyddsglasögon ska användas inom området så länge spelet håller på. Själv brukar jag skriva ut ett A4 och sätta det i en plastficka så att det håller även om det skulle regna, och sedan för att vara extra tydlig markera lapp / ev. vägbom med rödvita markeringsband, finns billigt på Biltema.

Polistillstånd behöver du inte söka om du inte har ett allmänt arrangemang, typ en festival. För airsoft så räcker det med att du har markägarens tillstånd. Däremot ska du ringa 114 14 och be att få tala med LKC/vakthavande befäl för ditt län. Denne delger du var ni ska vara och vilka tider. Se till att de faktiskt gör en anteckning / notis om det, så att andra vakthavande också kan se det (det är ju inte samma person som sitter där dygnet runt). Detta är inget måste utan endast en säkerhetsgrej som många tyvärr förbiser, för om någon skakig hundpromenerare ringer 112 och skriker att det springer IS-krigare i skogen så vet Polisen att det med 99,99% säkerhet rör sig om ofarliga airsoftare. Då kommer på sin höjd en patrullbil för att kontrollera saken istället för Nationella Insatsstyrkan vilket besparar samhället hundratusenstals kronor.

5. Klart att köra!
När du gjort allt ovan så är det bara att köra på! Du har alla tillstånd som behövs och du har med öppenhet och ärlighet informerat alla berörda parter på skäligt vis och undvikit bråk med Polisen i största möjliga mån. Det enda du behöver tänka på nu är att du som arrangör har det yttersta ansvaret för att allt som ni kommit överens om efterföljs och därför måste du även se till att de andra spelarna är väl införstådda med vad som gäller. Och skulle det ligga skräp där sedan innan som inte är ert, städa bort det med så att inte ni riskerar att få skulden för det.

Image
Lagets lilla gearwhore.

Spelsugen i Uppland?

User avatar
JonathanRL
Posts: 1182
Joined: 14 May 2012, 17:14
Lag: Lundkvists Logement
Played Since: 2005
Location: Lidingö, Stockholm
Contact:

Re: "Var får man spela?"

Postby JonathanRL » 21 April 2016, 14:59

Mycket bra guide som tar upp alla väsentligheter! Två tummar upp!
LOGEMENT.SE - Recensioner och Artiklar om Airsoft
Mina affärsredovisningar
Det JonathanRL inte vet om G36or är inte värt att veta ;)

User avatar
Twist
K&S-Admin
Posts: 2137
Joined: 7 May 2012, 15:21
Lag: Disposable Heroes
Played Since: 2001
Location: Tågarp
Contact:

Re: "Var får man spela?"

Postby Twist » 21 April 2016, 19:15

Fullständigt lysande. Jag har rapporterat tråden och föreslagit att den klistras.
- Tillförordnad ansvarig för Airsoftbörsen -
  • Vill du få tillgång till Airsoftbörsen? Följ guiden.
  • Har du ansökt om tillgång och väntat mer än en vecka? Skriv en rad här.
  • Mina affärsredovisningar

User avatar
ohman
Posts: 2542
Joined: 21 May 2012, 21:58
Lag: FRAG
Played Since: 2012
Location: Västerås

Re: "Var får man spela?"

Postby ohman » 21 April 2016, 21:14

+1 på detta! Bra initiativ!

Skickat från mobilen, tar inget ansvar för auto-correct...
Byt till Deans på allt. Det blir skitbra. Jag lovar. Tro mig. Jag har körkort.
Mina affärsredovisningar

Hampus Blomdahl
Posts: 4
Joined: 3 April 2017, 09:38

Re: "Var får man spela?"

Postby Hampus Blomdahl » 9 April 2017, 11:08

Vad kul. Tack

Mr_O
Posts: 5
Joined: 23 November 2016, 20:46
Location: Mariehamn

Re: "Var får man spela?"

Postby Mr_O » 9 August 2017, 12:07

Mycket bra! =)


Return to “Nybörjare”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests