Prova Airsoft, med en gammal taskig klenod?

Här är inga frågor för dumma! God ton och artighet gäller, kan du inte vara trevlig så behöver du inte skriva här.
Teki
Posts: 24
Joined: 23 October 2017, 07:57

Prova Airsoft, med en gammal taskig klenod?

Postby Teki » 23 October 2017, 08:43

Tja!

Har som många andra sneglat på airsoft länge och varit intresserad av att prova!

Jag måste motvilligt bekänna att jag liksom, vad jag förstår, många andra nybörjare dras till att spela som sniper. Jag har läst trådarna här om detta ämnet och även om jag är övertygad om jag har omdömmet att använda vapnet på ett säkert sätt och korrekt bedömma avstånden, men jag ska lyssna på alla goda råd först och utforska de andra delarna först!

för snart 20 år sedan när jag "körde" lite med polarna, kuta jag runt med min gbb Maruzen ingram m11 som jag fortfarande har i en låda med kulor och gas. Jag undrar väl helt om det är något som "duger " att testa med?

Är det någon som av någon händelse har koll på dessa gamla vapen? Vet att den inte cyklar riktigt felfritt och fastnar i halvöppet läge ganska ofta. Jag misstänker att jag inte rengjort och fettat upp den tillräckligt mkt! Vad ska man ha för fett och vad ska man rengöra med? Jag antar att det är olika för olika bössor?

Det är en väldigt kort pjäs och jag undrar väl om det går att få någon precition ur dom? Tror den har hop-up men jag har ingen koll på hur man ställer in det. ;) Jag tror att jag kanska lätt skulle kunna montera rails för fram-grepp och ett rödpunkt på den om den skulle visa sig någolunda pricksäker. Vad är dugligt precitionsmässigt för airsoft för en nybörjare så vet jag vart jag ligger om jag skulle kontrollskjuta lite.

Mycket frågor är det, men det är ju så när man ger sig in i nått nytt. Kul om någon orkar svara på något! :P

User avatar
ohman
Posts: 2563
Joined: 21 May 2012, 21:58
Lag: FRAG
Played Since: 2012
Location: Västerås

Re: Prova Airsoft, med en gammal taskig klenod?

Postby ohman » 23 October 2017, 11:03

Tjo och välkommen!

Om du kan få din M11 att funka så duger den antagligen utmärkt att testa med (i alla fall för CQB/inomhusspel). Jag vet dock inget om den, men om den har justerbar hop up så kan det vara idé att byta gummi i den då det antagligen är ganska torrt vid det här laget. Annars är väl det enklaste att antingen hyra eller hitta en som är villig att låna ut ett vapen till dig för att prova på.

Gällande vad och med vad du ska smörja lämnar jag till någon GBBR-intresserad människa :)

Det går att få precision ur ganska korta pipor då airsoft inte fungerar som vanliga gevär, viktigast är att du har en bra hop och en slät pipa.
Byt till Deans på allt. Det blir skitbra. Jag lovar. Tro mig. Jag har körkort.
Mina affärsredovisningar

Teki
Posts: 24
Joined: 23 October 2017, 07:57

Re: Prova Airsoft, med en gammal taskig klenod?

Postby Teki » 23 October 2017, 17:10

Tack för bra tips!

Ja, jag satt och kikade efter gummin men hittar inga reservdelar alls tyvärr, verkar som om den inte tillverkats på många år! :p jag får kanske hyra/låna eller köpa mig ngt som fumgerar lite bättre!

Har vart inne på "event" fliken här och eftersom ja g bor i sthlm så såg jag att det körs en massa på klacken. Kanske värt att åka dit om man får igång puffran hyffsat och iaf chöta lite med folk?

Som sagt så vill jag prova först och hyra/låna och se om detta är någonting för mig, men rent hypotetiskt vad borde man satsa på för bössa om man vill ge sig on i sporten? Jag skulle kunna tänka mig något ur AR eller AK familjen. Vore ju kul med något som sköt riktigt bra feån början så man slapp skruva något nämnvärt för att trimma och joxa.

Edit: jag är sjukt svag för ak5c också!

User avatar
Gidappa
Posts: 211
Joined: 13 May 2017, 16:38
Location: Malmö

Re: Prova Airsoft, med en gammal taskig klenod?

Postby Gidappa » 23 October 2017, 21:09

Är själv ganska ny men har gjort misstag som du kan slippa göra. Tänkte precis som du att jag ville ha en hyfsad bössa från början som gick bra och jag skulle slippa mecka med den direkt. Och det fixade jag via airsoftbörsen på avbetalning. Dock en kort M4:a. Snart senare insåg jag att jag främst vill spela som ryss/badguy. Grym bössa dock.

Sen handlar det ju såklart om din budget. Men man vill ju inte lägga massor direkt. Det gör man sen ändå. Har käkat chili hela sommaren pga av airsoft.

Så med facit i hand. Om du har tankar som jag på storspel/ milsim så kanske du ska fundera på vilken nation/ förband du hade tänkt köra och anpassa direkt efter det. Vad diggar du för camo helt enkelt.
En M4a funkar ju för en massa Natoländer och en AK funkar för ja ännu fler länder, du fattar själv.

Jag har nördat just det här en massa och jag har insett att oavsett lär det sluta med att jag kommer ha en massa olika bössor i slutändan. Men helt generellt som första bössa tror jag en AK från Cyma är en bra start. Ska själv skaffa en så fort den kommer fram i kön av all gear som väntar.

Förslagsvis en av modell 040 eller högre (ett återkommande tips, tydligen är de tidigare inte så bra). Då får du ofta fullmetall och vad många tycker är bra prestanda till ett bra pris. Och en massa modeller att välja på.
Plus att med en AK har du en massa alternativ på nationer/ förband. Och så kan du skaffa en Chikom för ett par hundra och nästan vara redo för milsim direkt utan att behöva skaffa en svindyr natogear.

Finns säkert skitbra billiga m4 alternativ med men det har jag noll koll på..

Sen diggar du AK5 så kör på det. Akta dig dock för den första versionen av AK5C som tydligen hade en massa problem.

Teki
Posts: 24
Joined: 23 October 2017, 07:57

Re: Prova Airsoft, med en gammal taskig klenod?

Postby Teki » 23 October 2017, 23:50

Först vill jag bara prova köra vanligt så får man gå vidare därifrån, men visst tanken är lockande och det skulle vara väldigt roligt.

Men en fråga då om man spelar som öststatare,, det är väl lika noga att man ska ha rätt uniform då med? Hur "tricked out" får en AK vara? Man vill ju kunna få på både fram-grepp, bipod, kikarsikte och rödpunkt. Kör man som ryss lär det väl vara okej tänker jag, men kör man som "terrorist" kanske det inte passar, då ska man väl heller inte köra en Key-hole mod liksom även utan attatchments?

Skulle vilja köra nånting som är fullmetall eller iaf nära, bra kvalite och framförallt med bra fart. Skulle vilja köra den lite som en DMR om banorna tillåter! Vilka olika märken är "riktigt bra och billiga" ? Kollar på AK, FN modeller (ak5cv2) , Scar etc. och vill ha något fulllängd som sagt.

User avatar
ohman
Posts: 2563
Joined: 21 May 2012, 21:58
Lag: FRAG
Played Since: 2012
Location: Västerås

Re: Prova Airsoft, med en gammal taskig klenod?

Postby ohman » 24 October 2017, 10:17

Klacken funkar fint, åk ut, träffa lite folk och förklara att du är ny så bör du få ett bra bemötande och möjlighet till att klämma och känna på en bunt olika bössor. Annars finns även Skeppartorp som även har uthyrning (om jag inte missminner mig).

Billigt och bra... Allt är relativt, "Det är airsoft, allt är skit" är en inte helt felaktig observation :D

För AK, billigt och bra, Cyma 040 (och några andra till, men överlämnar exakta modellnummer till någon som kan AK bättre).
För M4, Taiwanguns rebrandade bössor brukar vara bra värde för pengarna, heter PJ på taiwangun.com (ligger i polen, ingen extra tull/moms)
För Scar, Dboys / Boyi:s Scar H är trevlig (klon på VFC Scar H) och har helt OK internals direkt ur lådan, hop up gummi är alltid bra att byta dock. Scar L har jag sämre koll på, Dboys är en klon på Classic Army och jag har ingen aning om hur bra/dåligt den funkar.
G&G är de som tillverkar AK5, C-modellen (v1) knäckte lätt gearboxen, fixat i v2, båda kan ha matningsproblem.
JG för billiga bra G36or. Extremt bra värde för pengarna.

Gällande hur tricked out, precis så mycket som du vill så länge du inte gör en impression eller spelar ett milsim :) Det är airsoft, du kan göra som du vill på de allra flesta spel.
Byt till Deans på allt. Det blir skitbra. Jag lovar. Tro mig. Jag har körkort.
Mina affärsredovisningar

Teki
Posts: 24
Joined: 23 October 2017, 07:57

Re: Prova Airsoft, med en gammal taskig klenod?

Postby Teki » 24 October 2017, 18:24

Edit: vet att ni inte vill ha så många " är detta ett bra vapen" i denna tråden men tänker att jag ändå vet vad jag vill ha, och denna frågan kanske är mer specificerad. Om ni inte tycker att fallet är så så är det bara att säga till, eller inte svara :P

Har alltid gillat AK gevären, kikat på Cyma nu som du rekomenderar, men vad jag förstår så har dom inte precitionspipa, mosfet, och använder inte lipos? Känns kanske inte så viktigt för en nybörjare, men jag är real steel sportskytt sedan innan och mkt van vid kikare, så ser helst att det är en bössa med bra precition och krispigt trycke (slappt ändå jämfört med en custom trigger på en riktig bössan men iaf). G&G har ju sin tactical AK som har många av dom sakerna men till ett mkt högre pris såklart. Vet inte hur mkt trim kostar men om jag skulle vilja ha dessa saker (framförallt pipan) skulle det bli dyrare än en G&G? Är dom ens rimligt prissatta (g&g)?
Last edited by Teki on 29 October 2017, 13:57, edited 1 time in total.

User avatar
ohman
Posts: 2563
Joined: 21 May 2012, 21:58
Lag: FRAG
Played Since: 2012
Location: Västerås

Re: Prova Airsoft, med en gammal taskig klenod?

Postby ohman » 24 October 2017, 21:33

Det är överlag inte jättemånga bössor som kommer med mosfet direkt ur lådan, och om de gör det brukar den inte vara av jättebra kvalitet. Vill du ha en mosfet som påverkar avtryckaren behöver du en som ersätter switch assemblyt, de billigaste jag vet om som gör det kostar kring 600, de bra kostar 1000 kr och uppåt.

Jag vet inte speciellt mycket om G&Gs AKs må jag erkänna, men vill du ha extern kvalitet så är LCT och E&L populära val (kolla gunfire.pl för dessa).

Internt så är hop up viktigare än pipan, vilket är bra då ett bra hop up gummi kostar kring 100:- och en bra pipa 1000:- och uppåt :)

Det som gör Cyma till ett populärt val är att pris/prestandaförhållandet är oslagbart, och den är kompatibel med alla uppgraderingsdelar som du med största sannolikhet monterar i en mycket dyrare bössa i slutänden.

Gällande lipo: du kan köra lipo i allt, det enda som händer är att bössan rasar tidigare, exakt när kan jag tyvärr inte berätta, oavsett tillverkare, ibland håller det två-tre spel innan något går sönder, ibland håller det i fyra-fem år. Oavsett så kommer bössan gå sönder så småningom, oavsett vilket batteri du använder. Hård fjäder, hög eldhastighet osv är alla saker som gör att din bössa rasar snabbare. Mosfet hjälper till så du inte sotar igen din avtryckare, men gör inget för att skydda kugg, pistong, gearboxskal, motor etc.

Exempel taktiska AKs:
E&L:
https://gunfire.pl/product-eng-11522027 ... Gen-2.html
https://gunfire.pl/product-eng-11522040 ... plica.html

LCT:
https://gunfire.pl/product-eng-11522021 ... 05-NV.html
https://gun-fire.co.uk/product-eng-1152 ... -TX-M.html

Cyma: https://gunfire.pl/product-eng-11522094 ... plica.html
Byt till Deans på allt. Det blir skitbra. Jag lovar. Tro mig. Jag har körkort.
Mina affärsredovisningar

Teki
Posts: 24
Joined: 23 October 2017, 07:57

Re: Prova Airsoft, med en gammal taskig klenod?

Postby Teki » 25 October 2017, 05:30

Kul med så trevligt forum och så bra info! Tusen tack för svaren!

Jag känner att det verkar finns massa bra delar och väldogt goda recensioner om CYMA, och dom är spm sagt extremt bra prissatta, mer än 2k billogare än en L&E eller GG. Det verkar också vara riktigt bra fart på dom direkt ur lådan, och helt godkännd precision enligt reviews jag läst. Jag ska besöka något spel och snacka med folk tänkte jag så får vi se om det blir en beställning här i veckorna!

Blir isåfall en CM 040C, som är en exakt replika av ak47-m, och onte någon av dom andra taktiska modellerna som igentligen inte finns irl. Blir ett klassiskt AK sidofäste för kikarsikte på recivern med en billig belyst 1.5-4x glugg med en micro red dot ovanpå. Då kan man knäppa av hela härligheten för full realism.

Köper med ett nytt hopup gummi, ska läsa på vad som är absolut bäst, och bäst i just den bössan. Så får jag helt enkelt se när kag vill ha tätare cyllinder, 6.03pipa och hårdare fjäder. Den ska enlogt användare skjuta 125+ m/s direlt ur lådan för att efrer några hundra skott lägga sig på knappt 120, vilket känns lagom till en början då kag utforskar spelstilar osv. Men OM blir det mycket snajping, får jag som sagt jobba på konsikvensen och räckvidden.

Jag kommer ju behöva ett sidearm om folk skulle komma för nära, så jag får försöka beställ med en liten fjäderpistol sålänge, blir det mer köra tittar jag på fullmetall makarov gbb :p.

AJA, nu ska en sluta gå händelserna i förväg och snarast istället försöka ta sig till ett spel och få känna på!
Åter igen tusen tack för input! Återkommer när jag gjort framsteg!
Last edited by Teki on 29 October 2017, 13:58, edited 1 time in total.

Teki
Posts: 24
Joined: 23 October 2017, 07:57

Re: Prova Airsoft, med en gammal taskig klenod?

Postby Teki » 25 October 2017, 23:54

Du som har lite koll på detgär med milsim verkar det som, hur noga är det med rätt spec på vapnet och gearen? Jag har kikat på en AK47-m som är en exakt replika förutom att dustcovern är ribbad och inte slät av ngn anledning. Men finns det folk som kör rysslan i milsim i sverige? Jag känner ju till Berget, men hur många fler finns det? Finns det mindre milsims också? Har du nå roliga eller informativ curiosa om milsims så är jag idel öra för sånt med! :) Verkar spännande
Last edited by Teki on 29 October 2017, 13:58, edited 1 time in total.

User avatar
Gidappa
Posts: 211
Joined: 13 May 2017, 16:38
Location: Malmö

Re: Prova Airsoft, med en gammal taskig klenod?

Postby Gidappa » 26 October 2017, 00:31

Jag har tyvärr ganska dålig koll på milsims men det är dock det jag satsar på att börja köra till våren när jag skrapat ihop komplett gear. Problemet är att jag är mer intresserad av gear än spel. Så bygger flera gear långsamt samtidigt beroende på vad som dyker upp på börsen.

Tror det varierar från milsim till milsim hur strikt det är. Men du kan nog räkna med att du får matcha vapen någorlunda med uniform.
Sen är Berget ingen hardcore milsim som jag fattat det utan mer ett storspel. Om du går in på Bergetevents hemsida och läser lite hur de delar upp uniformerna inför nästa år så fattar du.

Och det verkar finnas många rysspelare faktisk i Sverige.
Men jag hade satsat på att välja ett förband och en tidsera och matcha så bra så möjligt. Oavsett hade jag inte köpt t.ex. en taktisk ak som inte finns utanför airsoft. Men det är bara jag.

Men en klassisk ak kan man ju använda till mycket. Precis som en HK416 om man är lagd mer åt natohållet. G36an är också mångsidig.
Oavsett lär det sluta med 100 bössor så jag kör på det jag tycker är snyggast just nu (och det är 4 olika gears ehm)

Något jag märkt dock är att det kan vara lite vettigt att fundera på vad man väljer för camo på en väst t.ex. efter som det är ganska dyrt. En multicamväst funkar typ bara till multicam uniform. Men väljer du en i tan t.ex eller RG kan du ha den till flera olika gears.
Liksom en chikom är ett billigt alternativ till ak som funkar till mycket. Ska sluta nu innan det spårar ut helt med textmassa...

Ja det hade varit kul om någon med lite milsimstories hade delat med sig här!
Finns inte mycket på youtube om svenska milsims. Och jag skulle gärna också veta lite mer om utbudet idag.

Finns dock en massa stora i USA som du kan nörda ner dig i på youtube.

User avatar
ohman
Posts: 2563
Joined: 21 May 2012, 21:58
Lag: FRAG
Played Since: 2012
Location: Västerås

Re: Prova Airsoft, med en gammal taskig klenod?

Postby ohman » 26 October 2017, 13:04

Men finns det folk som kör rysslan i milsim i sverige?
Åk ut på klacken, du kommer med största sannolikhet träfffa på medlemmar ur Grey stone. De kör som ryssar och besöker de flesta milsim som körs.
Du kan också läsa deras info här på airsoftsverige: https://www.airsoftsverige.com/forum/vi ... 06&t=13529
Byt till Deans på allt. Det blir skitbra. Jag lovar. Tro mig. Jag har körkort.
Mina affärsredovisningar

Teki
Posts: 24
Joined: 23 October 2017, 07:57

Re: Prova Airsoft, med en gammal taskig klenod?

Postby Teki » 28 October 2017, 08:28

Åk ut på klacken, du kommer med största sannolikhet träfffa på medlemmar ur Grey stone. De kör som ryssar och besöker de flesta milsim som körs.
Du kan också läsa deras info här på airsoftsverige: https://www.airsoftsverige.com/forum/vi ... 06&t=13529
Exakt detta som lockar! Får ta mig till klacken nästa helg och se om jag stöter på någon där, annars får jag kontakta dom.

Då är ju frågan,, Cyma AKM eller ak74m? AKMen skjuter 10-15m/s mer än ak74m, men kostar 400mer, frågan är om det är samma komponenter i båda förutom olika fjädrar? Man vill ju ha de bästa delarna direkt! :| Kan man köpa med en Tornado m130 eller m140 fjäder (såg att dom var billiga) om man vill ha samma fart som i 74m som i AKMen? Är ju kikarkytt så vill gärna sikta å skjuta färre men bättre skott, än att bränna av salvor rent spontant!

Orginalpipan är 6.08mm intern, känns som om en 6.04 eller 03 vore på sin plats. Jag vill ju ha maximal precition, så jag undrar vad man ska göra åt hopen? Måste man köpa nytt sånt där "T"? Någon som vet något beprövat riktigt bra recept? Har läst lite om flathop, men hittar inga sånna "nubs" och delar på gunfire. Vill köra lite tyngre kulor tror jag, typ 0.28g, några bra märken man ska kolla efter som är billiga men ändå riktigt runda? Antar att dom bör vara BIONedbrytbara. Beställer gärna ett lite mer komplett paket direkt än att behöva beställa igen någon vecka senare!

AKMen lockar iaf mest och är ju mkt snyggare, men det är frågan om man kan lira milsim med en bössa från 50 talet, 7.62x39 används i princip inte alls i ryssland längre (den är visst snarlik en ak74, men även den är ganska gamal nu). Svårt! :lol:


Return to “Nybörjare”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests