G&G GK5D (AK5D)

Recensioner av enskilda prylar. Allt annat kommer flyttas.
User avatar
JonathanRL
Posts: 1195
Joined: 14 May 2012, 17:14
Lag: Lundkvists Logement
Played Since: 2005
Location: Lidingö, Stockholm
Contact:

G&G GK5D (AK5D)

Postby JonathanRL » 13 October 2016, 21:45

G&G AK5D

Image

[Recensionsexemplaret är utlånat av Fondprodukter, distributör av G&Gs produkter i Sverige]

Ska man sammanfatta släppet av AK5D i Sverige med ett enda ord så tror jag Antiklimax är det enda ordet som duger och sett såhär i efterhand är det knappast förvånande. Hypen som till en början omgärdade AK5C var enorm för det var första gången vi svenskar fick tillgång till en replika av samma vapen som våra egna soldater hade; inte bara det som de hade haft eller vad hemvärnet hade. Dessvärre hade vapnet en hel del barnsjukdomar och när dessa fixats till hade nyhetens behag passerat och begagnatmarknaden flödade nästan över när personer som spontanköpt vapen insåg att vad de köpt inte var något för dem.

När AK5D kom ut ett bra tag efter AK5C så hade communityt erfarenheten i färskt minne vilket gjorde att konsumenterna tvivlade på G&Gs förmåga att leverera ett problemfritt vapen. Som om inte det var nog så var marknaden redan mättad. De som spelade svenskar hade redan införskaffat sina AK5:or och det fanns inte så mycket utrymme förutom för de mest fanatiska att köpa fler. Det hela resulterade så småningom i att några butiker hade ett gammalt hederligt priskrig där de tävlade om vem som kunde sälja vapnet för minst summa pengar under en period men huruvida detta hjälpte sälja fler bössor vet jag inte. I alla händelser så är AK5D fortfarande en rätt ovanlig syn ute på landets airsoftbanor.

Kartongen som vapnet kommer i är praktfullt utsmyckad i en blå färg med skrytande ordalag om märkets förträfflighet samt en bild på produkten som finns däri. Det här innebär att det bästa du kan göra med själva kartongen är att lämna den hemma i en garderob och packa ner vapnet i en vapenväska när det skall fraktas någonstans. Det gör dessutom saker lättare för dig eftersom kartongen känns betydligt längre än vad den behöver vara - antagligen för man använder exakt samma kartong som AK5C.

När man väl kommit förbi all text och öppnat kartongen för att lyfta upp vapnet så är det första intrycket att allt de skrev på kartongen faktiskt är sant - ditt absolut första intryck kommer vara positivt - varpå du inser att vapnet är bra mycket tyngre än vad airsoftvapen i den storleken tenderar att vara. Detta kan man inte klandra G&G för - tvärtom så har de troget återskapat Saab Dynamics / Bofors design på det området även om du säkert kommer tycka mindre bra om den egenskapen i slutet på en dag i skogen!

Image
Image

Vapnet är till större delen gjord av plast och metall - metallen återfinns främst på kroppen, pipa, handtag, flammdämpare och rails. För att göra saken lättare kan man istället säga att allt är i metall förutom delar av kolven, magasinet, bolt releasen, handguarden, och optiken som är gjorda i gummi eller komposit. Dessutom är kroppen (Eller lådan som SoldF envisas med att jag borde skriva) är målad i en matt grön färg som liknar den riktiga förlagan tillräckligt nära men utan att kunna placera den sida vid sida med en riktig så är det omöjligt för mig att veta hur snarlik färgen är.

Magasinbrunnen är av det bättre slaget; det medföljande magasinet och alla magasin jag har testat med går i helt perfekt och matar bra - enda undantaget verkar vara G&Gs egna AK5 midcaps som sedan länge varit ett problembarn. G&Gs egna high cap slipper dock inte kritik för den saken - de har fortfarande inte åtgärdat att kuggen kan vara lite knepig att komma åt; framför allt om du bär handskar.

Ovanför magasinbrunnen så har man av någon anledning valt att placera en varningslapp samt ett serienummer. Serienumret ser tillräckligt korrekt ut för att jag inte ska välja att kommentera det ytterligare men varningslappen och det oskick den representerar tycker jag inte borde finnas där öht. En person som inte kan läsa varningar på en låda kommer heller inte läsa den för att den finns på ett vapen. En tvättsvamp med varmt vatten är dock ett utmärkt medel för att få bort det irritationsmomentet. Något annat som sitter ovanför magasinbrunnen är manöverhandtaget. Detta kan låsas tillbaka för att göra det enklare att ställa hop up:en men med tanke på hur tillfredsställande det är att trycka på bolt releasen för att föra fram handtaget med en smäll så är det mera troligt att du lyckas leka sönder handtaget inom en månad och har du inte lyckats göra det så måste jag undra om du verkligen haft roligt med det här vapnet.

Om vi fortsätter uppåt på temat "finns ovanför magasinbrunnen" så kommer vi slutligen till den rail som finns högst upp på vapnet. Den finns där som en påminnelse att det här är ett vapen du förväntas ha optik till. Du kan montera bort den med en insexnyckel om du verkligen vill men då kommer vapnet se lite avhugget och trasigt ut. De medföljande öppna riktmedlen är inte mycket att hänga i julgranen - de duger men de är inte att föredra. På samma tema så gör eldväljaren sitt jobb - varken mer eller mindre. Det är dock till vapnets oändliga fördel att den låser sig fast där man valt den och att den inte glider vilket somliga vapens eldväljare har en tendens att göra.

Kolven är bekant för alla som antingen gjort GMU med senare modell av AK5 eller äger en G36 Kolv av IDZ Typ. Då den senare sorten antagligen är rätt få så kommer jag nog inte undan med att förklara - kolven kan både fällas in vilket egentligen bara är vettigt under transport eller vid förflyttning längre sträckor där ingen aktivitet väntas samt för maximal komfort under användning skjutas in eller ut beroende på skyttens preferens. Detta är något kolven gör oerhört bra - det händer inte att den flyttar sig från det läge du bestämt - den låser sig helt enkelt fast och stannar där. Bakdelen och övre kanten av kolven - de ytor som kommer ha kontakt med din kropp - är dessutom klädda i gummi vilket gör att du dels slipper kall metall och dels tycker hanteringen är betydligt mer bekväm än andra vapen

Image

Handskyddet är en av vapnets lite mer intressanta delar på gott och ont. Bland dess fördelar så är absolut de tre inbyggda rails för montering av frontgrepp, lampa och laser. I princip vad som helst förutom granatkastare får plats på den undre skenan men de på sidorna är betydligt mer kinkiga över vad som får plats där vilket är lite tråkigt då de är perfekt placerade för både PEQ-15 och annat roligt. En ytterligare fördel är att det finns platser där man kan placera en tryckplatta för att aktivera lampa, laser eller både och. Bra är också att G&G inkluderat helt korrekta täckskenor (Rail Covers) med vapnet och att dessa ser riktigt bra ut och kan justeras beroende på vilka tillbehör du har på vapnet. Vad som gör mig tveksam till hela handskyddet är dels kompositen som ibland inte känns alltför stabil - den är ihopsatt av två olika delar och undertill kan detta märkas av lite väl tydligt. För det andra så har vapnet en annorlunda batterilösning.

Vapnet accepterar enbart ett tvådelat LiPo - alla andra batterier får du pröva på egen risk med frustration som oundvikligt resultat. Detta trädes i speciella hållare och sedan för du in hela paketet i handskyddet, monterar på hela rasket på bössan och hoppas att du gjort rätt - om inte är det bara göra om tills sprinten går i perfekt. Jag sympatiserar med G&G över bristen på utrymme och måste motvilligt berömma kreativiteten när det kommer till lösningen men det betyder inte att jag måste gilla att utföra hela grejen. Dessutom kräver det mer eller mindre att du har ett batteri tillgängligt av den exakta sorten som vapnet kräver vilket kan bli knepigt om du måste låna. En annan sak som kan bli lite knepig när du ska förbereda vapnet för spel är det faktum att hop-up:en sitter väldigt hårt. Jag var tvungen att förstärka mina rörelser med ett verktyg för att över huvud taget kunna justera den men det ger också tryggheten att veta att den inte kommer flytta sig för att den känner för det. Använder du samma kulvikt hela tiden kommer det inte finnas något behov att göra annat än kontrollskytte för att se till att allt stämmer i början av en speldag.

Det bör dock nämnas att såvida du inte har en väldigt stark handled eller är van att hålla vapnet precis framför magasinet så är ett frontgrepp - antingen rakt eller vinklat - nästan ett krav för det här vapnet. Att hålla det "normalt" lägger ett enormt tryck på handen och det kommer efter ett tag börja göra rejält ont. Egentligen borde G&G faktiskt ha skickat med ett frontgrepp men dessa är inte dyra så införskaffa den sort som du tycker fungerar bäst. Det andra är att optik - företrädesvis rödpunktssikte - också får anses vara något du kommer behöva till det här vapnet. Det går att spela med de inbyggda öppna riktmedlen men det är inget jag på allvar rekommenderar. Kosher är Aimpoint - allt annat är hädelse men eftersom jag råkar gilla hädelse råder jag dig att köra på det du tycker är snyggt.

Image

Ungefär här skulle man kanske ana att jag packar ner vapnet i lådan igen och skickar tillbaka det men det är inte så jag arbetar. Jag recenserar inget som jag inte har spelat med för det är förvånande hur mycket man kan få reda på enbart genom att ta ett airsoftvapen i närheten av en spelplan. Det första jag gjorde var att snylta på en kamrats chronograf för att se hur väl vapnet presterade med inställd hop och 0.25 ammunition. Resultatet var överraskande - det var mycket konsistent och presterade 122 m/s. På tio skott var avvikelsen 0.2 m/s vilket är något jag inte kan säga jag varit med om med något annat airsoftvapen. Antingen har jag dragit en vinstlott när det kommer till exemplar eller så har G&G ordentligt skärpt sig med det interna och jag vill verkligen hoppas på att det är det sistnämnda.

I fält kan vapnets tyngd vara lite besvärlig, framför allt om du som jag helt saknar kondition men frontgrepp avhjälper och man vänjer sig till slut. I det skogspel på Klacken där vapnet testades så ansåg jag träffsäkerhet och räckvidd vara över förväntan med fyra bekräftade utskjutningar. Kanske var motståndaren lite mer synlig än vanligt men det är ändå trevligt att få det resultatet med ett vapen man inte är van med. Båda magasin jag använde - dels SOCOM Warfigther magasin och dels det high cap som följer med vapnet fungerade väl och matade bra. Det enda problemet jag hade var att vapnet hade en tendens att låsa sig - detta löste sig genom att slå över till automateld - men det är ändå frustrerande för en person som förlitar sig på snabba serier med semiautomatisk eld för att få träffsäkert skytte. Om ni vill se vapnet i spel finns det en video här.

G&G har med AK5D inte bara fixat den aningen slarviga releasen av AK5C utan även överträffat den med vad jag anser vara ett bra och underskattat vapen och det är lite synd att marknaden antagligen redan är mättad något som jag tror den aningen höga prislappen bidrar till. Rent personligen kan jag inte låta bli att tycka väldigt bra om det här vapnet och har därför inga reservationer när det kommer till att rekommendera det.

G&G AK5C & G&G AK5D - Sida vid Sida
Image

Om du är intresserad av att köpa G&G AK5D så rekommenderar jag att du söker efter en återförsäljare som passar dig på Airsoft.nu Produktsök.
Vill du läsa fler recensioner eller Artiklar inom Airsoft, Skytte eller militaria? Besök min hemsida, Logement.se
Last edited by JonathanRL on 16 April 2017, 22:40, edited 1 time in total.
LOGEMENT.SE - Recensioner och Artiklar om Airsoft
Mina affärsredovisningar
Det JonathanRL inte vet om G36or är inte värt att veta ;)

User avatar
mouse
Admin
Posts: 844
Joined: 14 May 2012, 13:02
Lag: FMI
Played Since: 2006
Location: Umeå

Re: G&G GK5D (AK5D)

Postby mouse » 14 October 2016, 13:32

Hade varit sweet som tusan om du kunde öppna upp och jämföra hur man löst problemet med sprickor i gearbox och matningen mellan C och D versionerna. För min personliga del helst Cv1 och D. Men förstår om det ej är möjligt.
"mmm, kanelbullar. FAN, vet ju inte vad kanelbullar betyder! HELVETE!!"
"Har du något i kakfickan?..... KARTFICKAN!"

Nya affärsredovisningar
Youtube kanal
Instagram

User avatar
JonathanRL
Posts: 1195
Joined: 14 May 2012, 17:14
Lag: Lundkvists Logement
Played Since: 2005
Location: Lidingö, Stockholm
Contact:

Re: G&G GK5D (AK5D)

Postby JonathanRL » 14 October 2016, 15:06

Jag öppnar aldrig bössor - dels för att mitt perspektiv är att det inte ska behövas och dels för att jag inte kan något om att mecka. Att plocka in en utomstående skulle innebära att jag måste försvara åsikter som inte är mina egna. Således; enklare att låta bli :)

Dock så testade jag aldrig C1 - den jag recenserade var en C2.
LOGEMENT.SE - Recensioner och Artiklar om Airsoft
Mina affärsredovisningar
Det JonathanRL inte vet om G36or är inte värt att veta ;)

Morrow
Posts: 10
Joined: 6 October 2016, 10:11
Lag: Batalj
Played Since: 2016

Re: G&G GK5D (AK5D)

Postby Morrow » 12 December 2016, 10:31

Hej.

Jag har idag en GK5D som jag är mycket nöjd med.
Men som nämns ovan så är det en egen sport bara i sig, att få i batteriet.
Speciellt om du vill ha ett 11,1 volts Lipo. Jag har därför byggt om mitt vapen med en distans och M4 Stocktube, med batteri i Tuben. Är ni intresserade av att jag lägger upp tillvägagångsättet på projektet för beskådan +

rugernine
Posts: 8
Joined: 6 March 2017, 10:36
Lag: Lanstugan
Played Since: 2017

Re: G&G GK5D (AK5D)

Postby rugernine » 15 March 2017, 10:02

Åh, lägg gärna upp en liten tråd på hur de ser ut! Lät intressant :)

Robbizo
Posts: 3
Joined: 8 March 2017, 08:33
Played Since: 2008

Re: G&G GK5D (AK5D)

Postby Robbizo » 16 March 2017, 12:46

Man läser ju en del om att batteriet är omöjligt att få in i AK5D men jag kan intyga att när man väl fått in snitsen så går det utan större problem. I övrigt kan jag tillägga att jag är helnöjd med vapnet. :)
Ha det som jag, ha det bra! :)

MFRCNS
Posts: 47
Joined: 12 June 2013, 15:26
Played Since: 2015

Re: G&G GK5D (AK5D)

Postby MFRCNS » 6 May 2017, 05:05

Hade varit sweet som tusan om du kunde öppna upp..
Har själv en AK5D som jag gjort om helt invändigt och jag kan meddela att gearbox samt hopup osv (ALLT INTERNT) är identiskt med AK5C TYVÄRR!
Den har även liksom AK5C v2 ett mblock på hopup huset.
Själv gick jag loss och moddade in en retroarms gearbox så nu behöver jag inte tänka på att det skall spricka ;)

Lokeus
Posts: 2
Joined: 6 September 2017, 23:35

Re: G&G GK5D (AK5D)

Postby Lokeus » 14 September 2017, 12:04

Hej söker runt lite info. På dessa bössor.
*Är det version 2 (standard gearboxen) i dessa?
* går det att montera eftermarknad gearbox i dessa av v2 typen?
*(detta kan vara av intresse då jag vill montera en prowin 8mm gearbox v2 isf)
* är övre och undre reciver delbar från varandra som orginalet.? (Vi alla som gjort grönt skulle lära oss att älska så inerligt)

*Gen 1 och gen 2 bössor av c - eller d- modellen är det bara inre delarna som skiljer sig.(dvs yttre är identiskt i kvalitet och utförande)

Och då slutgiltigen hur ser beg marknaden ut i daxläget?
Är marknaden fortfarande mättad? Det man kanske Letar efter är väl isf en bössa utan fungerande gearbox eventuellt. Förutsatt att det yttre är den samma på gen 1 och gen 2

Ursäkta om jag postat i fel tråd eller stal denna tråd. Administration får flytta till passande plats om denya är fel.

Tacksam
för alla svar

User avatar
Haarax
Posts: 136
Joined: 5 December 2014, 13:58
Lag: Ryssronk
Played Since: 2013

Re: G&G GK5D (AK5D)

Postby Haarax » 14 September 2017, 13:41

Ja, men du måste borra nya hål för sprinten igenom. Finns guide på gb-byte i Ak5. Nozzle är unikt.

Ja, delbar som m4. Upper och lower.

Skillnaden på Gen 1 och 2 är ett m-block framför gearbox. Alla D är garanterat gen 2. Riktigt gammla C kan vara gen 1. Men deras gearbox har antagligen spruckigt och blivigt fixade.

Det externa är samma på gen 1 och 2 vill jag minnas.
Läs litevi Ak5 tråden för mer info.
Cowards die in shame

Sanningsministeriet
Posts: 81
Joined: 15 November 2017, 22:57
Lag: ISOG - 040 Squad ”Tango”
Played Since: 2017
Location: Malmö

Re: G&G GK5D (AK5D)

Postby Sanningsministeriet » 7 October 2019, 09:23

Ursäkta necroposten men jag har precis haft tillfälle att lira min AK5D för första gången och måste säga att jag gillar den skarpt! Här är lite första intryck!

Tyngden är faktiskt inte så besvärlig men jag har grundstyrkan i bruksskick (lite invändig rost finns!) så det gick ändå bra.

Kör min för tillfället med ar15 plåtmagg från King Arms och tycker det är heldugligt. Har ett par andra på väg in, bland annat original midcap från G&G som är till modell Cesar men de ska passa. KA-maggen är ju inga lyxmagg men de går in fint och håller sig på plats, ish iaf. Se nedan.

Min är i standardutförande ”m130” som försäljaren kallar det, jag följde TS råd och krängde på ett vinklat frontgrepp, funkar asbra och hanteringen är god.
Magpul-modeller går att ta längre bak än vissa andra fräsigare varianter. TS har helt rätt i att handguardens rails inte går med på vad som helst, det är störigt men för den som kör ganska slimmat bösskit kommer inte bli besviken.

Körde den med ett 7,4V och den kändes aningen slö, men det visade sig vara själva batteriet för ett annat likadant gjorde den pigg igen.
Försäljares påstående att den är fullt spelbar på det voltaget känns plausibelt. Ska testa med 9,9 nästa spel och se hur skillnaden känns.

Med 0,28 börjar den dala vid 35m men tillräckligt konsekvent för att överskjuta på två MOA och ändå träffa ett mjölkpaket på 40m.
Hoppen är lite trög men den sitter bra när man hittat dagens inställning.
Jag vill lära mig ”tricket” för att öppna lådan för att spruta in lite silikon i nozzle samt gängtejpa hoppen, tror det kommer ge den en rak bana upp till 40.

Kör ett 3-12x40 på min, det är sällan zoomat över 4 i strid men behållningen är att zoomen ger möjlighet att spana på fi med ett enkelt handgrepp. Tror jag kommer vinkelmontera ett rödpunkt också.

Den är precis lagom stor för att inte vara otymplig vid framryckning genom sly, den kändes pålitlig och den känns gedigen i konstruktionen för att kunna spelas med lite fart.

Dock måste jag säga att den har ett par quirks:
Battergrejen är för jävla störig, det följer med två stycken plasthållare för att hålla batteriet på plats men det är fan inte kul att stoppa in det. Säkringen för kolvfällningen är lite meckig och slingfästet bakpå kolven är inte skoj att fästa en vapenkrok i direkt. Skarva på lite webbing. Slingfästet vid flänsen vid kolven och lådan är bättre men inte för en vänsterskytt då slingen tenderar att hamna precis vid optiken. Stööööörigt!!!!

Ytterligare en heads up för den som är vänsterskytt: magghaken är lätt att komma åt och slänger du bössan över vänsteraxeln för att dra pistolen kan magget flyga ur, jag fick leta upp mitt 4 gånger. Likadant vid förflyttning med bössan på ryggen eller slapphängandes på bröstet. Magg kommer droppa ur oanmält.
Jag har redan börjat fundera på att installera en krage eller nån slags finurlighet kring knappen...

In alles: Fin bössa, ser bra ut och ligger fint i händerna på mig och jag är en liten fimp på 172cm med halvkorta armar, inte Bästa Bössan nånsin men det är märkligt att inte fler spelar den! Såg en till i samma spel, hann inte snacka med lirarn dock.
Äh, skit i dramat, kom så drar vi ut o opererar!

Marcules
Posts: 448
Joined: 12 August 2014, 23:41
Played Since: 2014
Location: Vallentuna

Re: G&G GK5D (AK5D)

Postby Marcules » 10 November 2019, 11:32

"Jag vill lära mig ”tricket” för att öppna lådan för att spruta in lite silikon i nozzle samt gängtejpa hoppen, tror det kommer ge den en rak bana upp till 40."

Silikon i nozzle kommer leda till silikon i hopgummit och pipan = ingen hop = kulan faller direkt till marken.

Tätning gör man för att bössan ska bli mer konsekvent i utgångshastighet. Vilket leder till mer konsekventa skott vilket ger bättre precision på så sätt att bössan skjuter varje skott mer likt de andra. Bättre groupings helt enkelt.

Vill du skjuta längre så behöver du bättre hop dom kan lyfta tyngre kulor. Antingen bara ett bättre gummi, eller en annan typ av hop. Tex rhop, flat hop, er hop eller sugru hop.
-:Skogsfrisk:-


Return to “Recensioner”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests