JG G3 (AK4)

Recensioner av enskilda prylar. Allt annat kommer flyttas.
User avatar
JonathanRL
Posts: 1182
Joined: 14 May 2012, 17:14
Lag: Lundkvists Logement
Played Since: 2005
Location: Lidingö, Stockholm
Contact:

JG G3 (AK4)

Postby JonathanRL » 25 January 2014, 18:22

Jing Gong G3

Denna recension gäller för alla varianter av JG T3 Serien förutom de korta MC-51:orna. För en recension på dem, vänligen klicka här.. Vänligen notera att tillbehören på bilden inte ingår.

Image

(Recensionsexemplaret donerat av Vapenbutiken)

Det sägs att det första nybörjare får höra när de kommer till sporten är "Spela inte Sniper" och "Är du över 18 år?". Båda dessa saker är mycket bra för nybörjare att få höra, framför allt det förstnämnda - det sistnämnda är ett lagligt krav. När jag spelade mitt första airsoftspel hade jag dock inte hört det rådet och det hade antagligen med att det var innan Kinaklonernas intåg och innan du kunde få ett "prickskyttegevär" i form av en well för någon tusenlapp.

Vad jag dock hade var en G3:a. En underbar, krånglande, helt fantastisk, knappt fungerande G3a. Idag hade det varit omöjligt att få den såld. Då köptes den för drygt tvåtusen plus magasin och väst och det ansågs billigt. Det är något med ens första bössor; det går inte att förneka och även om jag sålde av den här så fort jag kunde så har förkärleken för vapnet funnits kvar hos mig ett bra tag. Jag har haft några G3:or genom åren och varje gång jag håller så är minnesbilden av den första bekräftade utskjutningen av en motståndare inte långt borta.

När det kommer till Airsoft är dessvärre utbudet på G3:or lite begränsat. Classic Army har gjort en version som det är svårt att tala positivt om; ska du ha den är det för metallkroppen. JG och TM har båda gjort bra och dugliga vapen, men de är i plast vilket somliga har en avsky för. Sedan har en oskyr tillverkar tillverkat en G3 som bokstavligen är i helmetall, även delar som inte borde vara det. Kul som kuriosa, men svår att få tag i numera.

Så vi ska ta en titt på JGs G3, den nya varianten med deras egna trades på kroppen och utan knarr; vilket får anses vara den mest prisvärda G3:an på marknaden just nu. Du kan få förvänta dig att betala allt mellan 1300 kr till 1800 kr för en sådan här, och kan du tåla plasten är det väl värda pengar - och tål du inte plast men gillar bössan kanske du borde göra ett undantag.

JG har på senare år bättrat på plasten på sina vapen, och G3:an är inte ett undantag. Antalet platser där du kan få vapnet att knarra är på sin höjd en eller två, och det är om du har otur. Kolvarna känns mycket solida och de delar som är i metall är trovärdiga och hållbara - kanske lite väl så om du avser kapa frontsikte för att imitera Hemvärnsbertil.

Bössan kommer JG troget i femtioelva olika varianter med tre olika kolvar; Fällkolv och skjutkolv - dock enbart för RAS och SG handguards eller den klassiska slimmade A3 handguarden som kommer med en standard G3 Fullkolv. Somliga har även kolv och pistolgrepp (samt A3 handguard i det fallet) målade grönt. Oavsett vad du ska ha den till så finns det tillbehör för samtliga ändamål och du kan alltid byta eller köpa någon av de andra delarna. Tillbehören faller lite efter smak och tycke - ta det du tycker är snyggt - men i fallet med RAS:et känner jag att en poäng behöver göras. Med Fällkolv och RAS är du beroende av det smått överdimensionerade frontgreppet för att hålla ditt batteri. Det är en smart lösning, men den lider av att frontgreppet inte sitter fast ordentligt - något som kan vara ett problem med railen snarare än frontgreppet; för på min MC-51 sitter den som smäck.

Kort sagt så finns alla alternativ från Svensk soldat från sjuttiotalet, rebell, norsk skarpskytt eller helt enkelt bara något riktigt trevligt; för det är hur jag skulle sammanfatta den här bössan. Internt så går den som alla TM Kloner av JG; stabilt med en utgångshastighet på runt 110-115 m/s och den långa pipan gör den som klippt och skuren för utomhusspel - du kan trimma ner och använda för CQB, men varför du skulle vilja göra det kan jag inte förstå.

För att återgå till min inledning så är det här det vapen du borde köpa om du är nyfiken på rollen som skarpskytt. Du kommer ha mycket roligare med den här här och skjuta ungefär lika långt. Dessutom finns det någonting väldigt respektingivande hos en G3:a som råkar ha ett rejält kikarsikte. Det är inte att säga att det är bössans enda roll, faktum är att att den passar för i princip alla situationer där du inte förväntas ta dig runt ett hörn snabbt och effektivt.

I slutändan så är det dock en smaksak, och där kan enbart du göra valet. G3:an är ett minst lika dugligt val i prisklassen som de flesta andra gevär med likartad utgångshastighet och piplängd. Det är synd att ingen Kinatillverkare (Lyssnar ni, CYMA?) valt att göra en G3:a i metall ännu, men om vi har riktigt tur kanske en sådan kommer så småningom.

Fram tills dess har vi den här; och det är faktiskt inte fy skam.

För er som vill imitera Hemvärnsbertil eller spela svensk soldat under kalla kriget och inte har fått tag på varianten med rätt handguard så har Sir DFF skrivit en bra guide om hur man modiferar en JG G3 till en AK4.

Om ni vill veta när nästa recension kommer, vad som kommer recenseras eller se extramaterial under själva processen så rekommenderar jag ett besök till min Facebooksida. Där avhandlar jag även Cosplays och Utrustning baserat på spel, TV Serier och filmer.
Last edited by JonathanRL on 21 June 2016, 21:21, edited 5 times in total.
LOGEMENT.SE - Recensioner och Artiklar om Airsoft
Mina affärsredovisningar
Det JonathanRL inte vet om G36or är inte värt att veta ;)

stelbent
Posts: 119
Joined: 7 January 2013, 09:03
Played Since: 2006
Location: Lidköping

Re: JG G3 (AK4)

Postby stelbent » 28 January 2014, 08:55

Ännu en fantastisk och lättläst recension Jonathan! Tack!

User avatar
harlekin
Posts: 549
Joined: 14 May 2012, 19:18
Location: Täfteå

Re: JG G3 (AK4)

Postby harlekin » 28 January 2014, 11:19

Så synd den är i plast :/
Dom här skyddsglajorna pallar en hagelsvärm på nära håll.
- Coolt, resten av ansiktet då?

User avatar
Takolander
Posts: 344
Joined: 14 May 2012, 18:42
Played Since: 2010
Location: Malmö

Re: JG G3 (AK4)

Postby Takolander » 9 April 2014, 10:59

Kan bara tillägga att det är en av de mest lättmekade bössorna som finns. Köper du en standard G3A3 (den med OD-kolv och handskydd) är pipbyte allt du behöver göra (om det ens är nödvändigt). För att dela vapnet tar du bara bort skruven till magcatchen...et voila! Sen är det bara att ta ur pipan med med hopen och göra eventuellt byte. Jag har köpt pipor (har en G3A3 och en SG1) som är liiite längre så de sticker fram en bit i flamdämparn. Var tvungen att "slipborra" lite för att innerpipan skulle komma igenom flamdämparn men sen var det klart :)

För övrigt kan du köra dessa bössor med 8,4V NiCd-tegelstensbatteri. Ett sådant på 3600mAh räcker en hel dag, även vintertid. Det är bara att blasta på 8-)
Mitt gamla nom de guerre i bushen: "Slavko"
"SFC Takolander" på Xbox
"SFC_Tako" på PC/PS3


Return to “Recensioner”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest