Page 1 of 4

En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 19 July 2014, 19:58
by Redstar
Förord: Det är med stor förväntan och glädje jag recenserar ASG's CZ Scorpion EVO 3 A1, en Proline AEG som enligt ASG själva ska sätta en ny standard inom airsoften. Den här bössan har varit på gång i 3 eller 4 år nu, och äntligen har undertecknad kunnat knipa en från den första batchen som tillverkats.

Den här bössan förbokade jag hos Cybairgun, och jag har varit i kontakt med Jonas där via både telefon och e-mail. Jonas tycker om sitt jobb kan man säga, och är verkligen trevlig och har varit mkt tillmötesgående med mina önskningar gällande leverans. Pris 4495kr, dock så beställde jag en del tillbehör så det landade på strax över 6000kr, och då bjöd han på väskan jag hade beställt med, värde 299kr. Med fri frakt med koden AIRSOFTNU hamnade kalaset då på 5735kr.

Nog nu, vapnet då för bövelen?
Image

Features:
Fulla licenser från CZ
Producerad från CZs 3D-ritningar
Lättbytt fjäder-funktion för olika banor/miljöer
Polymerkropp
"No dry fire", slutar skjuta när magasinet är tomt
Realistisk bolt action för högre realism
Single, auto och 3-burst
Elektroniskt avtryckarsystem för snabbare respons(Alltså Mosfet, med aktiv broms)
Indikerar vid lågt batteri

Tjockare gearbox: Man har uttökat supportytan för pistongen, detta ska eliminera eventuellt wobbel och försäkra att även en sliten pistong håller sig på rätt plats med optimal kontakt med sectorkugghjulet. Djupgående tester har visat(enligt ASG) att trots den tjockare gearboxen så har inte friktionen mellan pistongen och gearboxen ökat.
Gearboxen insluter hela cylindern, vilket eliminerar de vanligaste slitageproblemen med Version 2 och 3 gearboxar, men förstärker även gearboxen så att den klarar kraftfullare uppgraderingar och får en längre livslängd.
Det man även skulle kunna ta med som en feature är att den är monterad i Danmark och alla delar är tillverkade i Europa, vilket innebär att ASG har haft full kontroll på produktionen, och kan på så sätt garantera kvalitet.

Teknisk data:
Längd 623/425mm
Bredd 58mm
Piplängd 208mm (6.03mm)
Mag.Kapacitet 75rd
Batteri 17207
Standard Mag 17844
Hop-up Justerbar
Utg.hastighet 95 m/s alt. 120 m/s
Anslagsenergi 0,9 Joule
Vikt 2400gr


Unboxing: Cybairgun har förpackat det hela väl med luftkuddar, ASG i sin tur levererar bössan i en formskuren kartongförpackning, och viker man ut delen som håller bössan på plats finns enklare instruktioner tryckta, hur man byter batteri tex.

Medföljande tillbehör: 1 magasin, 75rd.
Det kan tyckas vara lite klent, men då slipper man betala för tillbehör man redan har, som tex batteri och laddare. Vill man ha handstoppen eller något annat tillbehör så kan man köpa det. Magasinet matar varje kula som det är sagt, och inga kulor spiller ut vid magasinbyte. Mag-releasen fungerar bra och det är inga svårigheter där.

Image
Intryck & känsla: Väldigt stabil, polymeret bössan är gjord av är tuffa grejer, det kan man inte komma ifrån, det ger ett stabilare intryck än vad min M4 i metall gör. Den ligger fint i händerna och känns väldigt "manövrerbar", som en cqb-bössa ska göra. Stocken fälls lätt upp och låser sig på plats utan problem, och den är skjutbar. Inget wobbel, inget som rasslar eller nåt, väldigt stabil. Bursten har en tät träffbild och auton likaså, eldhastigheten är hög, men då kör jag med ett 11.1 LiPo. Ni vet det där klassiska gnället som en del AEG:er har? Det existerar knappt eller inte alls, och ljudet är väldigt tillfredsställande med överraskande skönt smatter, den låter jävligt bra helt enkelt. Mkt rails, det räcker och blir över:)

Meck och Peck:
Jag beställde som bekant m95-versionen, men fick detta mail från Cybergun:
"Hej.
Bössorna anlände till oss idag, tyvärr har det blivit en miss hos ASG så att vi bara fått hem M120 bössan.
Tack vare det lätta fjäderbytet är det ju inte något världsproblem precis, utan jag skickar med en M90 fjäder till dig kostnadsfritt. Låter det bra?"

Svar: Det låter jävligt bra. En gratis fjäder utöver gratis väska, ja tack. Detta leder mig till fjäderbytet:
För att byta fjäder i den här bössan viker man stocken, trycker in spring guiden och lyfter av stocken, ganska enkelt. Sedan tar du ett lämpligt verktyg, jag tog en bred platt-skruvmejsel och vred ett kvarts varv motsols(Lefty loosy, righty tighty) och sedan plockade jag ut spring guide och fjäder, stoppade in 90-fjädern och spring guiden igen, applicerade tryck och vred tillbaka det hela i läge igen. Därefter slidade jag tillbaka stocken ----> Klart! 1 minut ca för mig som är en rejäl noob när det gäller mek. Man ska egentligen använda insexnyckel för att byta, men jag(<---- Noob) hade ingen i närheten.

Installation av batteriet: Detta var lite mer komplicerat, jag är som sagt en noob och det tog mig 10 minuter iaf. Jag skruvade av flash hidern, och sedan låsbulten(jag kallar den det) och efter det förde jag charging handlet framåt samtidigt som jag drog av den främre delen av bössan. Nu ska man ta 2 av det tredelade batteriet och stoppa i det i bössan så de hamnar mot hop-uppen, och sedan ett längsmed den nu blottade pipan, och sedan föra tillbaka den främre ramen samtidigt som man håller in charging handlet fram mot fjädern. So far so good, inga problem att förstå instruktionerna, men teori och praktik går inte alltid hand i hand.
Problemet: De två batterierna som stoppas in i bössan ligger tätt mot hop-up-huset, så tätt att bolt releasen inte fungerar som den ska, luckan går inte igen och hop-uppen förblir blottad. Av med skiten igen, pilla och passa in, och efter 10 minuter så får jag till det hela. Att hitta precis rätt läge så att främre ramen glider på är inte helt lätt det heller, men så är det nog bara för att man vill undvika wobbel, självklart. Detta är möjligtvis inget problem för den erfarne, och säkert inte för mig heller i framtiden. ASG rekommenderar starkt att man tar ur LiPot efter varje användning, så ägaren av detta vapen lär sig nog snart.Image

Personligen: Jag älskar detta vapen. Batteri-pillet blir nog inga problem då jag troligen kommer att köra cqb mest, eller bara, och då gäller single shot eller burst, så ROF kommer inte vara så överdrivet viktigt för min del. Jag kommer därför att köra med mitt tvådelade 7.4 LiPo, det sliter mindre på bössan i det långa loppet också, även om den är byggd för starkare batteri.

Sikte: Jag funderade på ett 551 eller liknande, men var rädd att det skulle kännas lite groteskt gentemot den relativt kompakta scorpion:en. Det slutade med en chansning, ett Konus Sight Atomic Pro, det "minsta rödpunktsiktet på marknaden". http://www.midwayusa.com/product/318955 ... pter-matte
Det var en klockren chansning och det passade vapnet mkt bra.
Har jag missat något visentligt i den här recensionen? Let me Know, eller ställ gärna frågor. Jag älskar att babbla om prylar jag köpt:)
Bilderna är rakt av snodda från nätet och inte mina egna.
Tack för mig. // Redstar

P.s Övriga noteringar: Magasinen passar inte in i en mp5-magasinficka, men det är ju inte heller mp5-magasin. Just nu finns det bara svarta fickor, vilket inte personligen passar mig. Dessutom saknas en del tillbehör i butikerna, bland annat magasin, vilket gör att jag råder till tålamod när det gäller köp, det verkar vara en grym bössa, men utan magasin kommer man inte långt.

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 20 July 2014, 14:21
by pompe88
Vad betyder "Standard Mag 17844" ? Stanag vet jag att det är en standard för magasin men "17844" vad är det ?

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 20 July 2014, 15:03
by Redstar
Det vet jag inte riktigt, en gissning är att det är det tekniska namnet på magasinet som följer med i grundutförandet, sen när det kommer high cap kommer de ha ett liknande nummer.

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 20 July 2014, 15:10
by pompe88
tackar för en bra recension i vilket fall. är så sugen på en sådan men kan inte på något sätt motivera ännu en bössa har ju köpt en 7 stycken bara de senaste 4 månaderna.

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 20 July 2014, 15:19
by Redstar
Ja, det börjar bli fullt i garderoben nu, och personligen har jag svårt att göra mig av med prylar;)

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 21 July 2014, 08:50
by Jonas
Vad kul att du är nöjd med bössan, trots de något struliga leveranserna!
Vad betyder "Standard Mag 17844" ? Stanag vet jag att det är en standard för magasin men "17844" vad är det ?
17844 är artikelnumret på magasinet hos ASG, vi använder det i vår tekniska data, länkat till magasinet :-)

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 21 July 2014, 09:14
by Redstar
Den var värd väntan, som ni inte kunde påverka då det var ASG som dröjde. Bra jobbat, och bra kundkontakt:)

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 31 August 2014, 20:20
by FabianP
redstar.. hur har du löst det med magasinen?
hur bär du dem?

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 31 August 2014, 20:34
by Redstar
Ja, det är inget problem, jag har bara ett än så länge, väntar fortfarande på 3-packet jag beställt, men ASG kan inte säga när de kommer. Det jag har får plats i min m4-ficka, men sitter väldigt osäkert. Jag vill inte ha de svarta fickorna som ska finnas, så tills dess att det kommer några i OD så kör jag förmodligen på en extra dumpficka, oanvända i en och använda i den andra. Nödlösning, men vad ska man göra.

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 31 August 2014, 20:52
by Lazt
Jag kör m4-tacos till mina mag, och det funkar fint tills jag hittar något kompaktare.

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 31 August 2014, 21:45
by FabianP
M4 med bungee tsv kanske. Tacos e ganska dyra va?

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 31 August 2014, 22:15
by Genocide
Finns taco kopior.
Original kostar 450-550 för en 2xtaco.

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 13 September 2014, 15:41
by FabianP
Nu kostar den 3150:- på hobbex..

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 13 September 2014, 15:48
by Redstar
Det är ett sjukt bra pris för den här bössan!

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 13 September 2014, 16:10
by harlekin
1400 kr billigare än cybairgun... o.0

Finns den å få tag i från kina?

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 13 September 2014, 16:12
by Redstar
Det kan jag med säkerhet säga nej på, det finns ingen tillverkning i Kina, endast i Danmark.

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 13 September 2014, 16:36
by FabianP
Körde med min på klacken idag. Funkade ok med bara 4st mag. Men vore bättre med 6-8 kopplade.
Testsköt förra helgen med 101inc kulor. Funkade sisådär. Idag med GreenDevil 0.25. Tipp topp!

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 13 September 2014, 17:55
by Ajo79
Varit sugen på denna bössa ett tag och nu med det priset på Hobbex så är det svårt att stå emot!

Hur är hopuppen och precisionen på denna bössa? Går den att likna vid "nån befintlig typ"? Dålig som en M4 eller bra som en AK? Eller mittemellan som en G36?

Tillägg: Hur är kulbanan? Går det att få lång räckvidd med bra precision?

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 13 September 2014, 17:59
by Redstar
Jag kör med 0.25 och jag tycker att träffsäkerheten är hög, även vid burst, men jag är långt ifrån expert i ämnet då jag inte ägt så många bössor.

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 17 September 2014, 17:06
by Ajo79
Fick hem bössan igår och det var kärlek vid första ögonkastet! :o Vilken pjäs!! Så otroligt stabil, gedigen plast. Skulle vilja säga det är NextGen kvalité till en billigare peng (iaf med Hobbex superrea). Respekt till Danskarna som lyckats bygga denna till ett hyfsat pris. Mina JG G36 med sunkplast åker i soptunnan nu.

Lite fippligt att få in batterierna men mina AK sticktype 11,1 LiPo passade fint. Klarade provskjutningen galant också, fin kulbana.

Dansk dynamit ftw!

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 17 September 2014, 17:35
by Redstar
Ja, den är imponerande, fick mina mags idag också, så nu är det bara att köra.

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 18 September 2014, 08:35
by stelbent
Intressant bössa!
Ni som är mer insatta i den kanske sitter på länkar till fler vettiga recensioner? Såväl video som text.

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 25 September 2014, 19:54
by Ajo79
Nån som provat nått frontgrepp på bössan?

Jag provade ett Element Tango Down grepp och det passade inte för fem öre. Railsen är alldeles för feta. Gick även bet med ett annat grepp jag hade. Ska inhandla nått med QD och se om de vill passa bättre.

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 25 September 2014, 20:18
by FabianP

Re: En Noob Recenserar: ASG CZ Scorpion EVO 3 A1(AEG)

Posted: 25 September 2014, 20:25
by Lazt
Jag kör ett långt fortis shift på min, testade en kort också men hittade inget skönt grepp med den.
evofortis.jpg