Page 1 of 2

TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 1 September 2015, 19:45
by Mixe
Image

Så. Nu är de beställda. 8 st Archangelgranater (blixt och knall vid träff). Helt nytt koncept för airsoft, livligt diskuterat. Bl.a diskuteras lagligheten, men jag har dragit slutsatsen från tillgänglig info att de ÄR lagliga. Och eftersom jag har väntat sedan jag började med airsoft på den här lösningen kunde jag inte låta bli att skaffa mig några!

Jag menar, vad sjutton, se bara! :

https://www.youtube.com/watch?v=GwlfawI6Zl0
https://www.youtube.com/watch?v=7hjTPz5rceY

Eftersom beställningen och frakten också är en del av grejen med dessa börjar jag recensionen här, redan innan jag fått dem. Beställde från Gunfire, idag, och väntar spänt på leverans. Därefter kommer jag hitta eller arrangera spel där de kan testas, och posta erfarenheterna och slutsatserna här!
Savvy?

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 1 September 2015, 20:08
by Bennybira
Skriver dels för att få uppdateringar i tråden.. och dels för att säga att detta var fanimej ballt :D

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 1 September 2015, 20:16
by Nuckel82
Coolt att kunna lägga rök med granatkastare

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 1 September 2015, 21:54
by Mixe
Röken verkar inte tillgänglig än, tyvärr, men jag skall Google- Fu:a lite så får vi se :). I så fall blir det nästa lön :).

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 1 September 2015, 23:13
by Mixe
Update: jaha. Då var det kört också. Hittade röken i Ryssland och beställde. Blir ett intressant test av importbestämmelserna. I den senaste handgranatdebatten framkom ju att tullen kan tvingas lämna tillbaka beslagtagna handgranater eftersom de lyder under fyrverkerilagen och inte vapenlagen. Då borde ju små röksmällare kunna komma igenom. Vi får se.

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 3 September 2015, 12:12
by Lone Wanderer
Tips:man kan skjuta enola rökgranater med en longbarrel 40mm kastare hyfsat långt dessutom

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 3 September 2015, 15:33
by Mixe
På riktigt? Hur går det till? Stoppar man rökgranaten framför en patron utan kulor i då eller?

3 september 2015, 15:40:

Image

So far so good!

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 3 September 2015, 17:08
by Lone Wanderer
Jupp- finns några vid på Youtube

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 12 September 2015, 18:21
by Mixe
Ok! Då har härligheterna kommit fram. Alla. De från Ryssland tog lite längre tid, men de kom.

Idag har jag också prövat dem i spel. Här följer erfarenheterna:

1. Handhavande. De är ganska svåra att spela med om man inte har minst tre hylsor. Att bara ha en, som jag hade, gör att man i princip har ett skott per spel, eftersom det är meckigt att fylla på gaspatronen. Det är inte helt enkelt att träffa det man vill med dem heller, så man kan behöva fler chanser.
Den hylsa jag fick strulade dessutom en del, så jag fick hålla på och peta mycket på den för att kunna fylla på den i spawn.

Funktion:
De går LÅNGT! 100- 200 m. På riktigt. Det gör dem paradoxalt rätt svårspelade, eftersom de blir svåra att lobba dit man vill. Det varierade också rätt mycket exakt hur långt de faktiskt gick, gott och väl med 50 m ibland. Och har man bara ett skott på sig blir det gärna fiasko.

Jag prövade 2 olika projektiler: Archangel (spräng vid impact) och Velum (rök).
Archangel var i princip ospelbara. De låter och ser häftigast ut, men var verkligen hopplösa. De sprängs i princip endast vid kraftig träff rakt på plan yta, och det finns det ingen poäng med. Skjuter man dem i lobb mot mark eller mot mjukt underlag klickar de jämt. Stot besvikelse. Inte en enda kill.

Velum funkade faktiskt jättebra. Problemet med dem är att man även där behöver minst tre snabba skott om de skall vara användbara för att skapa en ridå. Passar bäst om man har en M32 eller liknande.

Jag kommer att köpa och spela med Reaperprojektilerna (detonerar 2 sek efter avfyrning) och två hylsor till när jag får råd. De borde vara mer användbara.

Säkerhet: det första som hände var att en Archangel inte gick iväg. När jag pillade på ett mycket oförsiktigt sätt med hylsan exploderade den i min hand (video kommer). Den låter rejält, men handen var helt oskadd. Ingen större fara där.
Däremot flyger de iväg rejält, och man får reservera sin användning till långa avstånd. Jag skulle INTE vilja ta en träff i ansiktet på nära håll. Det är troligen inte värre än en paintballkula, men det är illa nog.

Sammanfattningsvis: svårspelade, och kommer att kräva övning. Med sitt pris på dryga 45 kr/ projektil är det dyrt. Jag skall ut och öva med de återanvändningsbara Pecker- projektilerna för att få till siktet. Jag tror att Reaper är den bästa projektilen för maximal spelbarhet, och avråder starkt från Archangel. Räkna med att behöva köpa 3 hylsor för att verkligen kunna använda dem. Räkna också med en del övning. Och har du svårt för att bedöma avstånd och ta hänsyn till säkerhet: köp för min och andras skull inte dessa.

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 16 September 2015, 21:02
by Mixe
Som utlovat: how not to do it, the TAG- grenade edition.


Image

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 18 July 2016, 19:42
by sacredscar
kan inte se din video :(
beställde hem paladin versionen, tror du den kan vara ngt?

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 20 July 2016, 18:10
by Mixe
Eftersom paladin- projektilerna också exploderar på träff tror jag de blir lika svårspelade som Archangel. Läste du mitt inlägg ovan?

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 24 July 2016, 15:24
by Dimage
Du skulle inte kunna lägga en Youtube film på hur dom fungerar.
Känns som det blir mer troget till hur dom faktiskt beter sej än dom officiella filmerna som finns.
Vi alla vet ju hur man kan klippa och klistra tills något gör som man vill..

Youtube mest för att photobucket inte verkar vilja funka för dom flesta..

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 24 July 2016, 17:01
by Mixe
Nja, jag har ingen video i bakfickan och har inte tid att producera någon. Men de som finns på youtube redan ger en rätt rättvis bild av hur de funkar. Om du bara söker lite till så hittar du dessutom lätt andra användarvideos där, finns gott om dem.

Jag har också skrivit i tråden rätt ingående om hur de fungerar. Man får nog anstränga sig LITE själv om man vill ha info. Börja med att läsa den tråd ni själva postar i kanske?

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 24 July 2016, 17:04
by Vesslan
TAG granaternas laglighet här i Sverige har diskuterats livligt på diverse fb sidor då dom trots allt är gas/kolsyre drivna. Men för dom som har lust att vänta lite så håller våran egne svenske pyro/milsim legend Delendam på att ta fram pyro drivna 40mm o mycket annat skoj i pyro väg.


https://m.facebook.com/PMShgr/

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 25 July 2016, 11:01
by SonOfaGun
Först och främst, Tack för din review Mixe!

Sen mina ynkliga 5-ören.

Själv testat Reaper granaterna. Det som var märkligt var att de inte antände om man sköt i en högre vinkel, vi testade ung. 45-grader och då antände Ingen granat. Dock antände alla i en vinkel under 45-grader. Detta medförde att luftbrisad är borträknat. Sköt långt, beroende på gas, vilket jag gillade starkt!

De enda två granterna som jag kan se vara spelbara är Paladin (sprider rött damm vid träff, utmärkt för att skjuta ut fordon) och Velom (Rök).

Farligheten är jag ytterst tveksam till, en Reaper granat väger som ungefär som en flörtkula och är tillverkad av något sorts skummaterial. Point blank kan jag inte yttra mig om, då jag själv inte blivit skjuten point-blank. Återstår att testa.

Jag kommer att köpa under hösten och göra lite egna test.

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 25 July 2016, 17:28
by mitte
den verkar vara gjort i mjukt gummi så tror inte point blank är så farligt, och inget problem heller,
ifall man avlossar den pointblank så är det ett vårdaskått som kan ske med alla vapen, undrar bara hur det är när den sprängs, om det är farligt för folk med nätbrillor kanske? kollade lite på filmer på youtube men inte sätt hur den ser ut efter den har sprängs

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 20 August 2016, 13:39
by sacredscar
ngn innan som skrev att paladin exploderar :P de gör dem inte de är lite som ett ägg med innehåller pulver, pulvret används vid matlagning(färgning av mat) så farligt är de inte direkt, lätt av tvättat (finns filmer ifrån redwolf som vissar detta).
var även ngn som skrev om de är farligt för folk med nätbrillor?
precis lika farligt som ett dåligt märke av kulor :P, känns lite som om man använder mesh så tar man även på sig nackdelarna de följer med dem (sj kör jag helförslutna glasögon med idioti höga krav :p ) hoppas de hjälpte en del :)

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 20 August 2016, 20:53
by Genocide
Pratade med europeiska leverantören av taginn granaterna på Berget. Vi pratade om lagligheten osv.

De är helt lagliga i Sverige. De drivs av co2/gas(båda lagliga). Anslagsenergin är tillräckligt låg för att de ska vara lagliga med.

Enda problemet jag ser är att det kan bli farligt med spräng nära huvuden. Annars har jag absolut inget emot dem och skulle gärna varit med där de används.

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 20 August 2016, 21:02
by Gwlyddyn
Enkel fysik.

Image

Där Ek = Energin i Joule, m = massan i kilo och v = hastigheten i meter per sekund.

Sist vi räknade på detta, i någon av alla airsoftgrupper på Facebook, så hamnade granaterna på långt över gränsen för licensfritt. (10 joule för repeter/enkelskott och 3 Joule för semiautomatisk)

Att leverantören säger en sak betyder ju egentligen inget alls.. Utom att dom vill sälja.

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 20 August 2016, 21:18
by Purvins
Exempel.

TAG Reaper väger 24g.
Vapenlagen säger energi 4 meter från mynningen får inte överstiga 10J effektbegränsad halvautomat
v(4) får alltså inte vara högre än 29m/s.

Har inget chronoresultat tillgängligt, men observation pekar på att de flyger avsevärt fortare, speciellt med t.ex. guardergas.

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 27 February 2018, 21:09
by perlenbacher
Funkar dessa granater med std 40MM grenade Launchers som finns på marknaden? Så som M203/M320 kastare från div. Tillverkare?

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 27 February 2018, 21:13
by Mixe
Japp, det gör de. Är det tillverkare på granatkastare du menar, eller på granaterna?

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 28 February 2018, 08:46
by perlenbacher
Jag menar då tillverkare på kastare, om dem tex funkar i alla/de flesta Grenade Launchers som div. Tillverkare säljer. Såsom TM M320, S&T 320, classic Army M203 etc. Blev väldigt sugen på en kastare nu när jag såg detta :o

Re: TAGINN- exploderande skottgranater

Posted: 28 February 2018, 09:19
by Mixe
Alltså, hylsorna som skjuter ut projektilerna har samma avfyringssystem som de vanliga 40 mm- granaterna. Så alla tillverkare borde funka.