Grov missanvändning av airsoft vapen?

User avatar
Gidappa
Posts: 209
Joined: 13 May 2017, 16:38
Location: Malmö

Re: Grov missanvändning av airsoft vapen?

Postby Gidappa » 27 October 2017, 14:24

Ja ska bli intressant att se deras nästa svar! I början verkade de ju ta lite ansvar men tydligen inte. Jag förstår att de vill tjäna pengar. Men att inte ta ansvar när de säljer effektbegränsade vapen är illa. Har tillräckligt med beväpnade barn där jag bor.

Att göra vapenreklam riktad till barn är illa.

Har aldrig handlat av Hobbex och kommer nu aldrig göra det.

Edit: Fortsätt gärna uppdatera tråden med deras svar ni som har FB!

User avatar
JonathanRL
Posts: 1195
Joined: 14 May 2012, 17:14
Lag: Lundkvists Logement
Played Since: 2005
Location: Lidingö, Stockholm
Contact:

Re: Grov missanvändning av airsoft vapen?

Postby JonathanRL » 28 October 2017, 12:35

Hej igen Jonathan,Vi uppskattar all informativ respons och konstruktiv kritik vi fått i samband med videon. I synnerhet från airsoft-communityt.Det stämmer att vi i samröre med vår mediebyrå beslutat att låta filmen vara kvar i nuvarande version. Vi kommer dock sätta oss ned med vår mediebyrå, gå igenom och diskutera rutinerna för framtida produktioner. Vi kommer då naturligtvis ha i åtanke all feedback och kritik vi fått runt omkring det skapade materialet, såväl positiv som negativ. Vad vi kommer fram till då kommer att bli synligt i kommande produktioner.Filmen är inte riktad till minderåriga. Vår kundprofil är 18 till 35-åringar och det är mot den målgruppen vi riktat vår marknadsföring. Bolaget är noga med åldersgränsen och stenhårda med att inte sälja airsoftprodukter till minderåriga. Beträffande miljön och handhavande av vapnen i filmen vill vi poängtera att vår byrå har gedigen och lång erfarenhet inom medieproduktion. Vi förväntar oss att samtliga inspelningar sker enligt kontrollerade former samt sköts på ett professionellt sätt. Det innebär dels att följa dem säkerhetsåtgärder och rutiner som krävs enligt det material och plats som tillhandahållits.Det framgår klart och tydligt i filmen att tittarna inte ska försöka sig på det här hemma. Vi har även tydligt skrivet på vår hemsida att vi rekommenderar användning av passande skyddsutrustning, samt tydlig information om vad hobbyn airsoft innebär och står för.Ha det gott,/Hobbex
Mitt svar:

Hejsan.

För att ta allting i ordning:

Det är ärligt talat uppfriskande att se att ni står bakom ert beslut. Det visar ändå på en viss integritet som inte alltid uppvisas i dagens samhälle och att ni är villiga att ta emot den konstruktiva kritik som Airsoftsverige gett på er video. Dessvärre så förändrar det inte att videon ifråga är skadlig för hobbyn och det mail ni skickat väcker bara fler frågor.

Jag befinner mig i målgruppen ni anger. Jag började spela Airsoft för tolv år sedan och jag är nu trettio år. Jag skulle också säga att majoriteten av Airsoftsverige befinner sig i den här målgruppen. Ni nådde den och de gillar inte vad de ser. Ni verkar också glömma bort att personer i tonåren också gärna tittar på vad äldre personer gör när de vill avgöra vad som är inne och coolt; personer under 18 följer idoler mellan 20 och 30 i större utsträckning idag än kanske någon tidpunkt i vårt samhälle. Det är dessa personer som kommenterar på videon och visar att de gillar vad de ser vilket både för varandra och till mediebolaget signalerar att de ska fortsätta på det spåret - något jag är angelägen om att förhindra.

Det råder inga tvivel om att ert mediebolag har mycket erfarenhet med att just producera media. Jag kan tillräckligt mycket om fotografi, filmredigering och sociala medier för att hålla med er bedömning i den frågan. Bevisligen så har dock inte produktionsbolaget samma erfarenhet med att hantera effektbegränsade vapen och om ni verkligen förväntar er kontrollerade former och professionella resultat så borde er ställning i den här frågan vara den motsatta som ni anger till mig. Filmen uppnår inte någon av de standarderna när det gäller handhavande av något som skjuter en plastprojektil i 120 meter per sekund. Säkerheten under filmningen - framför allt mellan 6:58 och 7:35 är anmärkningsvärt dåligt då de hanterar laddade vapen utan några som helst skydd. Notera vådaskottet vid 7:35.

Gällande texten på er hemsida så undrar jag om den verkligen kan kompensera för allt ovanstående. Ni skriver inte att skydd är nödvändigt, bara "rekommenderat" och er beskrivning av hobbyn är mycket vag. Ingenstans i den texten framgår att vad som sker i videon inte är ett lämpligt sätt att använda Airsoftvapen på; det framgår inte heller att vapnen inte får bäras på allmän plats. Ni har inte ens med något om artonårsgränsen vilket inte är en rekommendation utan svensk lag.

Varningen om att inte försöka detta hemma anger en mycket specifik handling; en av femton (!) punkter som är min främsta kritik mot videon. Jag har postat dessa punkter på er facebookvägg men postar dem återigen här:

Fyra regler är uppsatta för skytte. Dessa regler har universiellt adopterats av Airsoftspelare världen över för att undvika onödiga skador. Dessa herrar bryter mot allihopa.

The 1st Law:
The Gun Is Always Loaded

The 2nd Law:
Never Point The Gun At Something You Are Not Prepared To Destroy

The 3rd Law:
Always Be Sure Of Your Target And What Is Behind It

The 4th Law:
Keep Your Finger Off The Trigger Until Your Sights Are On The Target

Mer i detalj, Samtliga fel de här personerna begår:

1: Fingret på Avtryckaren; vapnet är dessutom laddat.

2: Skjuter i osäker riktning (Detta utan ordentliga skydd)

3: Skjuter med sagda vapen mot något han antagligen inte vill ha sönder, fortfarande utan tillräckliga skydd.

4: Vådaskott pga finger på avtryckaren.

5: Befinner sig på allmän plats med realistiska vapenkopior; i princip en inbjudan till att grannarna ska ringa Polisen.

6: BÅDA har fingret på avtryckaren med LADDADE VAPEN med piporna i OSÄKER RIKTNING.

7: De frågar kameran om de får göra detta; de har således inte ens kontrollerat lagstiftningen på området.

8: Osäker vapenhantering; låter pipan fara i alla möjliga riktningar.

9: Det är fönster bakom deras måltavla (Melonen).

10: Tar av sig ansiktsskyddet med pipan riktat mot ansiktet.

11: Skjuter mot levande person som inte har tillräckligt skydd på sig.

12: Skjuter mot levande mål inom säkerhetsavstånd och på ett sätt som är emot de flesta airsoftbanors regler.

13: Det faktum att ni har en varning gör inte det hela okey. Hela förfarandet ger dessutom bilden av en exektionspatrull.

14: Fönster ovanför måltavlan. Airsoftskott rikoschetterar ofta och gärna.

15: Jag vill verkligen betona det faktum att ett tjugotal fönster finns varav få ser annat (om de skulle titta ut) än personer med vapen på sin bakgård.

Mvh
Jonathan
De har ännu inte svarat på det mailet.
LOGEMENT.SE - Recensioner och Artiklar om Airsoft
Mina affärsredovisningar
Det JonathanRL inte vet om G36or är inte värt att veta ;)

User avatar
Zano
Posts: 14
Joined: 29 June 2012, 00:53
Played Since: 2009
Location: Skövde

Re: Grov missanvändning av airsoft vapen?

Postby Zano » 29 October 2017, 13:56

Jätte mycket tack för din fortsatta insatts Jonathan. Jag hade inte kunnat formulera mig bättre än vad du gör.

Jag undrar dock om det kanske behöver uppdagas att vad RMM gör kan faktiskt leda till att fler ungdomar kommer springa omkring med soft air guns på allmän plats kan leda till konfrontationer med polisen som kan behöva dra tjänstevapen eftersom de upplever vapnet som riktigt.

RMM's agerande kan också leda till hur personer känner sig osäkra i sitt egna bostadsområdet i samband med det rapporterade ökade vapenrelaterade våldet inom organiserad kriminalitet. Framför allt hos de äldre som högst troligen inte vet vad en soft air gun är.
7.62x51 eller .45 skare vara. =)

User avatar
JonathanRL
Posts: 1195
Joined: 14 May 2012, 17:14
Lag: Lundkvists Logement
Played Since: 2005
Location: Lidingö, Stockholm
Contact:

Re: Grov missanvändning av airsoft vapen?

Postby JonathanRL » 30 October 2017, 11:51

Senaste korrespondensen visar i alla fall på att Hobbex är trötta på att diskutera frågan:
Hej Jonathan,

Ursäkta sent svar.

Vi förväntar oss att vårt mediebolag sköter sina åtaganden gentemot oss på ett professionellt sätt. Vi för dock diskussioner löpande och följer upp de produktioner som publiceras. I dessa diskussioner ingår även det som behandlas nedan – nämligen rutiner kring produktionerna. Givet att det skulle visa sig att det finns brister behöver vi sätta oss ned och utvärdera, samt besluta hur vi i framtiden ska minimera dessa och vilka åtgärder vi kan konkret vidta för att förbättra rutinerna.

Ha en bra vecka,

Tobias
Mitt svar reflekterade detta:

Hejsan.

Problemet med den ståndpunkten är att när ni nu inte till synes gör något alls för att ta ansvar för den video som ni betalat för så kan det lätt ses som att ni stödjer den sortens beteende. Detta skulle i längden vara skadligt både för er och airsofthobbyn i helhet varav de senare helt ärligt är less på att ta kritik för saker som den inte ställer sig bakom. Det gör också att de fördomar som folk inom hobbyn haft om er enbart förstärkts - tråkigt för oss som faktiskt tipsat om er när ni haft bra erbjudanden.

Jag kan inte annat än tolka ert senaste svar som att ni ställer er bakom videon. Det är tråkigt att 300k visningar och glada tillrop från minderåriga visar sig vara mer lockande än konstruktiv kritik mot ett konstruktivt beteende. Om ni någonsin vill konsultera vad för slags bild Airsofthobbyn skulle vilja förmedla - eller helt vilken bild den vill undvika - kommer jag dock aldrig vara mer än ett e-mail bort.

Ha en bra dag!

Mvh
Jonathan Rieder Lundkvist
Lundkvists Logement
Tror inte vi kommer längre med det här om jag ska vara helt ärligt. Kritikstormen mot deras FB har dött ut och allt som går att säga har redan sagts.
Tänker dock inte stänga igen dörren för det.
LOGEMENT.SE - Recensioner och Artiklar om Airsoft
Mina affärsredovisningar
Det JonathanRL inte vet om G36or är inte värt att veta ;)

User avatar
Gidappa
Posts: 209
Joined: 13 May 2017, 16:38
Location: Malmö

Re: Grov missanvändning av airsoft vapen?

Postby Gidappa » 30 October 2017, 12:15

Nej det lär inte hända något med den videon. Men de tänker sig kanske för två gånger nästa gång de ska promota airsoftvapen via sitt mediebolag. Förhoppningsvis.
Hursom, bra jobbat!

User avatar
Callahan
Posts: 755
Joined: 17 May 2012, 02:52
Lag: 1man-squad
Played Since: 2000
Location: Skövde

Re: Grov missanvändning av airsoft vapen?

Postby Callahan » 31 October 2017, 12:03

Jag kommer bojkotta detta bolag till 100% framöver.
Tipsade en polare om en laddare där för några veckor sen och det ångrar jag idag.
------------------------------------------
Länk till mina affärsredovisningar!
https://www.airsoftsverige.com/forum/vi ... an#p234242

Sanningsministeriet
Posts: 81
Joined: 15 November 2017, 22:57
Lag: ISOG - 040 Squad ”Tango”
Played Since: 2017
Location: Malmö

Re: Grov missanvändning av airsoft vapen?

Postby Sanningsministeriet » 26 November 2017, 15:18

Svinbra att ni satt press på dom och jag är besviken och inte helt förvånad att dom krumbuktar om förväntningar de har på sina mediebyråer. Alla förväntar sig av varandra att de ska följa regler och lagar och respektera liv och hälsa och egendom, det är ju samhällskontraktet 101, det är inget försvar eller ansvarstagande.

Vad som är så idiotiskt med Hobbex defensiva och lite småsura position är att hela filmen är, utöver ett praktexempel på grabbig flåsidioti, också bevismaterial utifall boende och eller berörda skulle vilja anmäla dem.

Jag är inte jurist men effektbegränsat vapen på allmän plats utan tillstånd, störande av ordningen för de boende som kunde blivit väldigt rädda och kanske traumatiserade av händelsen. De potentiella skadorna på tredje parts hälsa och egendom etc.

RMM har ju faktiskt på ett inte speciellt grovt sätt men formellt och faktiskt brutit mot lagen, filmat det och lagt upp på nätet som reklam betalad av och använd av Hobbex.

Dubbel facepalm på det här management-tugget dom slingrar runt med. Det är under all kritik.

Hobbex har inte sett ett rött öre från mig någonsin och så kommer det förbli.

Edit: mailade dom med min vältaliga upprördhet.
Äh, skit i dramat, kom så drar vi ut o opererar!

Sanningsministeriet
Posts: 81
Joined: 15 November 2017, 22:57
Lag: ISOG - 040 Squad ”Tango”
Played Since: 2017
Location: Malmö

Re: Grov missanvändning av airsoft vapen?

Postby Sanningsministeriet » 28 November 2017, 18:15

Update:
fick svar av kundtjänst som tyckte att det var tråkigt att jag var besviken och refererade mig till någon mailadress till nån annan.

Gulligt.
Äh, skit i dramat, kom så drar vi ut o opererar!

User avatar
Daniel_Abrellas
Posts: 1
Joined: 15 July 2018, 18:17
Played Since: 2016
Contact:

Re: Grov missanvändning av airsoft vapen?

Postby Daniel_Abrellas » 24 May 2019, 11:27

De har helt och hållet tagit bort sin Airsoft & Luftgevär försäljning nu.

Sanningsministeriet
Posts: 81
Joined: 15 November 2017, 22:57
Lag: ISOG - 040 Squad ”Tango”
Played Since: 2017
Location: Malmö

Re: Grov missanvändning av airsoft vapen?

Postby Sanningsministeriet » 11 June 2019, 10:10

Såg det av en händelse, vet inte om det är relaterat till kritiken eller om de bara lessnade?

Oavsett är det svagt positivt att det nu finns en oseriös försäljare mindre, slipper vi se ramaskriverier och nya lagförslag...
Äh, skit i dramat, kom så drar vi ut o opererar!


Return to “Artiklar”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest