Gearguide: Stargate

User avatar
JonathanRL
Posts: 1191
Joined: 14 May 2012, 17:14
Lag: Lundkvists Logement
Played Since: 2005
Location: Lidingö, Stockholm
Contact:

Gearguide: Stargate

Postby JonathanRL » 9 March 2013, 18:49

GEAR GUIDE: Stargate

Image

När du klickade på länken och öppnade den här guiden vet jag exakt vad du tänkte. ”Oh boy, SGC rekryterar! Här ska skjutas Systemherrar, jaga Wraith på deras mörka rymdskepp och utforska Destiny i dess helhet!”. Jag är ledsen att säga att det är inte vad den här guiden går ut på; önskar du bli rekryterad till SGC får du vända dig någon annanstans, men kom ihåg att säga till mig var du hittade dem innan du skriver på pappret.

Istället är den här guidens syfte att på ett enkelt och utförligt sätt förklara vad som behövs för att du ska trovärdigt kunna bära samma utrustning som SGCs Operatörer runt om i galaxerna. Guiden behandlar Stargate SG-1 samt Stargate Atlantis. När det kommer till Universe är jag helt enkelt inte tillräckligt säker på detaljerna.

UNIFORM:

Image

Det första vi ska avhandla är uniformen. Det är den viktigaste delen av din utrustning för den definierar i mångt och mycket vilken del av SGC du tillhör, så ursäkta upprabblingen. För Stargate SG Teams så är valet mellan svart, OD eller Woodland. Byxor och skjorta av BDU snitt är vad som gäller. Fall inte för frestelsen att köpa de svarta som har Velcro fästa på sig redan, de är inte korrekta för serien och de kinatillverkade svarta är både billigare och i min mening bekvämare. Skjortan bör ha två fickor, men är du på en budget kan de tidigare nämnda kinatillverkade svarta BDU som har fyra passera utan närmare kommentar; det är vanligt att dessa bärs. Märkena ska sitta tre centimeter under axeln, på jackans ärm. Märket för SGC med Å symbolen ska sitta på vänster (din vänster) sida, märket som visar vilket SG Team du tillhör på högra. På fötterna kan du ha i princip valfritt märke av poliskängor även om de i serien använder svarta Magnum Response. På huvudet går fältmössor av olika stil bra, men patrol caps eller mössor i uniformens färg är vanligast, ibland hjälm.

För SG Army gäller ACU, och här är det lite enklare. Det enda du behöver köpa är en ACU uniform vilket de flesta återförsäljare som har kläder tenderar att ha i lager. Samma markeringar som SG Team gäller, förutom tillägget att en amerikansk flagga ska sitta över SGC märket på vänster sida. Intressant nog är detta emot amerikanska reglementet, men Canon för serien. Då detta är amerikanska arméns SG enheter bör inte annan flagga än den amerikanska bäras. Apostlahästarna täcks bäst med arméns kängor av typ ”Hot” eller ”Temperate” som bärs. Gällande mössor så är det valet mellan ACU Patrol Cap eller Boonie som du har framför dig, alternativt hjälm.

SG Marines har valet mellan Woodland och Marpat. Woodland bör vara i BDU Formatet, MARPAT i modernare stil. Valet mellan Marpat öken eller skog står dig fritt, lite beroende på vilken miljö du tänkt använda uniformen i eller kanske vad du har hemma. Markeringarna är samma som för vanliga SG Teams och i samma stil. SGC Märket på vänster, SG Team på höger. I serien är hittills SG-3, SG-5 och SG-12 bekräftade att vara Marinkårens enheter. Kängorna är ett val mellan Issue ”Hot” eller ”Temperate” eller SGs poliskängor; Magnum Response om du vill vara så äkta som möjligt. Om du inte känner dig för hjälm så täcks ditt huvud bäst av fältmössa i MARPAT.

Atlantis Teams bär en specialsydd jacka, baserad på träningskläder. Dessa kallas generellt för garnisonsuniformen. Dessa går ej att köpa, utan måste sys, antingen från existerande plagg eller från grunden. Detta gör att kvalitén på dem är mer lämpad för mässor och konvent. De är därför inte praktiska att bära under airsoftspel. Ditt alternativ är den svarta uniformen som Atlantis Gate Teams bär. Det är dock fortfarande svart BDU med två fickor som gäller, även om versionen med fyra fickor fungerar utmärkt. Märkena ska som på SG uniformen sitta 3 centimeter under axeln, på jackans ärm. Atlantispatchen skall sitta på höger ärm, nationsflaggan på vänster. Jag har personligen valt att placera en SG patch under Atlantis; men det är en frihet jag har tagit och enbart korrekt i teorin. Då Atlantisexpeditionen är multinationell och därför går det helt utmärkt att välja vilket land din soldat kommer ifrån. Det som skyddar dina fötter är – you guessed it – kängor; antingen Magnum Response eller liknande av ditt eget val. Atlantisteamen bär väldigt sällan hjälm, utan det är Patrol Cap som är det vanligaste.

Atlantis har också marinkårssoldater men dessa bär inte den typiska Atlantispatchen utan enbart amerikanska flaggan i subdued på vänster ärm. Val att spela dessa gör följaktligen att din Atlantisgear inte kommer se ut som en sådan. Lägga till atlantispatchen kan givetvis göras; följ då ovanstående men är egentligen inte korrekt. Marinkårssoldaterna bär MARPAT eller Urban digital. I övrigt, följ ovanstående med eventuellt tillägg av klarröd basker eller hjälm för huvudet.

Märken skaffas med fördel antingen från Sci Fi Geeks, eller Ebay. De senare är det lite si och så med utbudet, men de är oftast billigare, framför allt SG patcharna. Frakten tenderar också att vara snabbare och ibland billigare. Nästan alla affärer som säljer dessa patchar tar betalt i dollar via paypal. Från rätt källa borde märken inte kosta dig mer än en hundralapp eller två. Flagga till Atlantisuniformerna är lite svårare att hitta i rätt storlek; de ska vara tio centimeter vågrätt och 6 centimeter lodrätt. Svensk flagga, möjligen andra nationers också i korrekt storlek finns bland annat på Punk Shop för en dryg femtiolapp.

SG Team:
Svart BDU från Tru-Spec; Jacka samt byxor
Billigare variant; Svart BDU Jacka och Byxor eller OD BDU Jacka och Byxor
Patrol Cap, Svart eller OD
Kängor, Magnum Response II
Märken, Stargate Project samt SG Team


SG Army:
ACU från Tru-Spec; Jacka samt byxor
Patrol Cap, ACU
Kängor, Army Temperate Boot
Märken, Stargate Project samt SG Team


SG Marines:
Marpat, Jacka och byxor
Patrol Cap, Marpat
Kängor, Army Temperate Boot eller Magnum Response II
Märken, Stargate Project samt SG Team


SG Atlantis:
Svart BDU från Tru-Spec; Jacka samt byxor
Billigare variant; Svart BDU Jacka och Byxor.
Patrol Cap, Svart
Kängor, Magnum Response II
Märken, Atlantis Expedition samt Flagga


UTRUSTNING:

Image

När det kommer till val av utrustning så är urvalet rätt begränsat. I serien skiljer det inte alltför mycket vad som bärs, vilket är logiskt. Hjälm som omnämns ovan innebär nästan uteslutande PASGT hjälmen som är den vanligaste i serien. Kombinera med korrekt hjälmdok och klart. Främst så är det Marinkårs och Arméenheterna som bär hjälm till uniformen, men även SG Teamen har gjort det vid olika tillfällen.

Västarna är en annan historia. Det finns två västar som används primärt av Stargate Command, och dessa är av märket Blackhawk. Den första, mest kända är den som SG-1 bär under större delen av serien; Blackhawks Omega Medic / Utility väst. Den nya varianten skiljer sig från den som används i serien men inte tillräckligt för att nämna, såvida du inte avser göra en helt korrekt Cosplay. Det bör nämnas att den här västen visserligen kan ta magasin, men den har inga fickor avsedda med det som ändamål. Den är lite knepig att vänja sig vid, men framför allt är den bra om du tänkt bära MP5:an. Ironiskt nog kan den inte ta P90 magasin. Den här västen är ditt val om du avser spela som en medlem av ett SG Team.

Det andra alternativet är Blackhawk Omega Tactical Vest. Den är lite mer avsedd för syftet att faktiskt bära magasin, och fungerar någorlunda bra för syftet. Den är bekväm, om än lite väl liten och sitter rätt högt upp om du liksom jag är en lång individ men att använda den i airsoftspel fungerar med en reservation. Inuti fickorna finns det band som hjälper till att hålla magasinet tätt mot västen så att dessa inte hoppar omkring. Dessa har en förtjusande förkärlek att fastna i större magasin, framför allt G36 magasin och därför kan det vara en idé att ta bort dessa om du planerar använda G36. P90 magasin går i västen tack vare de flexibla locken på västen, och ska du bära en sådan är det här ett av de bästa valen. Den här västen fungerar till nästan alla Stargate utrustningar och rekommenderas för ändamålet om du inte avser spela SG Army eller Marines, som vi kommer till. Atlantis marinkårsavdelning bär dock den här västen.

SG Army har lite mer friheter. I serien bär de oftast två västar; varav en är en MOLLE Modulär väst, baserad på ACU, med extra ammunitionsfickor – det klart bästa valet då du kan justera allt efter smak och tycke – eller Blackhawks Strike Elite, även den i ACU och med extra ammunitionsfickor. Det är dock inte helt fel att säga att om du har en mer realistisk väst i ACU så är den nog ett bättre val. SG Marines bär andra västar. Mollevästar i OD eller Marpat fungerar vid behov – fickor i Woodland eller Marpat beroende på vad du har på kroppen. Även FSBE LBV i OD har setts flertalet gånger och är därför korrekt.

Övrig utrustning är lite enklare. Du kommer att behöva ett pistolbälte, vilket som helst som är tillräckligt styvt är godtagbara då det ska hålla upp ditt lårhölster. Det bästa alternativet är bälten i amerikansk stil, då dessa liknar de som används i serien i den mån de inte är samma modeller. Hölstret i serien är ett Blackhawk Omega VI hölster, men egentligen vilket lårhölster som helst fungerar, så länge du tycker att det passar. Dock har det hittills inte setts några hölster av Serpatyp, så dessa bör undvikas.
Slutligen kan du även på bältet hänga en M9 Bajonett med fodral om du så önskar. Detta är en helt dekorativ detalj och det finns bra plastknivar som är perfekta för just det här syftet. Om du önskar ha dekorativa granater är M18 Rökgranater samt M67 handgranater passande.

SG Team:
Väst, Omega; Medic/Utility eller Omega Tactical - Mil-Tec USMC Vest & Web-Tex Tactical är acceptabla alternativ.
Granater, M67 Fragmentation Grenade och / eller M18 Rökgranat (Optimalt)
Kniv med fodral, M9 Bajonett


SG Army:
Hjälm PASGT (ACM) med korrekt hjälmdok.
Väst, Omega Tactical. eller Blackhawk S.T.R.I.K.E Elite Vest - Mil-Tec USMC Vest (ACU) & Web-Tex Tactical är acceptabla alternativ.
Granater, M67 Fragmentation Grenade och / eller M18 Rökgranat (Optimalt)
Kniv med fodral, M9 Bajonett (Optimalt)


SG Marines:
Hjälm PASGT (ACM) med korrekt hjälmdok.
Väst, FSBE LBV i OD eller Molle Tactical i Marpat
Granater, M67 Fragmentation Grenade och / eller M18 Rökgranat (Optimalt)
Kniv med fodral, M9 Bajonett (Optimalt)


SG Atlantis:
Väst, Omega Tactical. - Mil-Tec USMC Vest & Web-Tex Tactical är acceptabla alternativ.
Granater, M67 Fragmentation Grenade och / eller M18 Rökgranat (Optimalt)
Kniv med fodral, M9 Bajonett


VAPEN:

Image

Stargate är mycket enkelt när det kommer till vapen. Det finns en hel del tillgängliga som kan bäras till utrustningen, och chansen är stor att du har något av dem hemma. Beväpningen är inte beroende på ditt val, inte ens i fallet SG Army & Marines. Alla har setts använda något av vapnen vid något tillfälle.

Om vi börjar det vapen som är mest ikoniskt för serien så är det utan tvekan P90. Versionen som används i serien är den med inbyggt sikte – versionen med siktesrail har bara använts en gång, och det var i en flashback. Även om du kan använda den om du vill skulle jag rekommendera att versionen med inbyggt sikte är ditt val. Med stor fördel har du även en ficklampa monterad. Det är tolererat att ha ljuddämparen på P90 men inte speciellt vanligt i serien, där ljud betyder mindre än genomslagskraft. Både kinabolag och Classic Army har gjort konkurrenskraftiga P90s med inbyggt sikte, så jag skulle nästan vilja säga att valet dem emellan beror på vad din återförsäljare har inne.

MP5:an användes tidigt i SG-1, men har fortsatt att synas i händerna på soldater och vakter serien igenom, även när P90 blev mer vanligt. Mp5:orna är i den moderna stilen med symboler istället för siffror. De har alltid skjutkolv, samt frontgrepp med inmonterad lampa – Surefire i deras fall – men kopior går lika bra. De brukar också ha två magasin ihopsatta med magasinklämmor, vilket kan se bra ut, men det finns även high cap magasin i det utförandet om man föredrar det. Siktet är ett Armalite sikte som egentligen är gjort för att fästas på en M4/M16 och därför inte kan monteras på rail utan modifiering. Det finns likartade sikten som fungerar hyfsat som substitut. Dessa skall monteras på Claw Mounts, men även helt utan optik är gångbart. Mp5:an har visats några gånger med monterad ljuddämpare, men nästan alltid utan. När det kommer till MP5A3 finns det många bra val, men ICS eller CYMAs nyare serie får anses vara det bästa valet.

Armalites är också mycket vanliga vapen i serien. I tidiga säsonger är M16A2 och XM117 vanliga, M4A1 blir dock vanligare i senare säsonger och framför allt i Atlantis, i händerna på marinkårssoldater. Dessa är oftast helt utan RAS, RIS eller railsystem av någon som helst variant. I åtminstone två fall har M4:an haft optik istället för Carry Handle, men mer normalt är att de antingen helt saknat optik (inte så konstigt med tanke på att avstånden för strid inte är speciellt stora), eller använt det specialanpassade lilla rörsiktet för Armalites; framför allt på M16. Granatkastare är dock vanliga, så montera M203 på din Armalite med fördel. När det kommer till Armalites så är jag ingalunda en expert, så jag tror jag avstår från att rekommendera speciella märken av vapen.

G36:an är också ett mycket vanligt vapen, och det är uteslutande G36K som används. Dessa har det inbyggda siktet, ibland med dubbelsiktet, ibland utan. Nästan alla har dock en ficklampa monterad på sidan av vapnet samt ett frontgrepp undertill. Beroende på smak och budget kan jag rekommendera JGs G36:or men även Umarex S&T G36K är mycket bra vapen, som fungerar väl till utrustningen.

Andra vapen som är korrekta till utrustningen men som inte presenteras närmare är M249, M60, AT-4, G3 SG1 med kikarsikte samt diverse hagelgevär som Mossberg 500 och SPAS 12. I ditt hölster så är det uteslutande Beretta M9 som borde vara där, men om du inte har en sådan så kan en annan pistol fungera som substitut. Den absolut bästa M9:an är enligt min åsikt KJW M9; och rekommenderas därför hjärtligt.

FN P90 ACM eller Classic Army
H&K MP5A3 CYMA (gamla modellen) eller ICS
Armalites; M4A1; M-16 eller XM177E2
G36K Jing Gong eller S&T Umarex


AVSLUTNING:

Den här guidens syfte är att peka dig på rätt väg och inspirera, och du behöver inte nödvändigtvis följa den slaviskt. Justeringar kommer ibland vara nödvändiga för att man ska trivas att spela i gearen, och även om guiden har ”screen accurate” som grund är det inte dess mål. Istället vill jag lyfta fram en lite ovanligare och intressant gear och visa hur man bäst införskaffar den. Jag hoppas att om du är intresserad att du gör det på ditt sätt.
Last edited by JonathanRL on 8 March 2016, 07:13, edited 2 times in total.
LOGEMENT.SE - Recensioner och Artiklar om Airsoft
Mina affärsredovisningar
Det JonathanRL inte vet om G36or är inte värt att veta ;)

User avatar
Glader
Posts: 141
Joined: 17 May 2012, 10:25
Lag: LDT
Location: Flemingsberg, Stockholm

Re: Gearguide: Stargate

Postby Glader » 9 March 2013, 19:53

... och om du är korthårig blondin är en Armalite med M16 Sniper Stock, Elcan M145, C-magasin och nerkapat räls-system också kosher. ;)
*EDIT* Det här monstret kallas vanligen för "Carter Custom" på nätet. :)


Image
"Kan ni inte bara vänta med att bli ovänner tills ni har lite fakta att bråka om?" --Twist
Mina affärsredovisningar

User avatar
[KAS]Björn
Posts: 283
Joined: 4 June 2012, 05:14
Lag: KAS
Played Since: 2007

Re: Gearguide: Stargate

Postby [KAS]Björn » 11 March 2013, 05:35

Måste bara säga riktigt nice!!
Helvetes! Den där är ju stenhård!

User avatar
gerilla_93
Posts: 38
Joined: 16 June 2012, 23:07
Lag: RSFUU
Played Since: 2012
Location: Täby, Stockholm

Re: Gearguide: Stargate

Postby gerilla_93 » 17 April 2013, 20:51

riktigt bra läsning där jonathan!
MEN:
uteslutande m9 är felaktigt!

i SGA använder john shepherd en 1911 av någon modell med ställbart bakre sikte, så dessa bör väl ändå vara att anse som "kosher".

m5c;)
"I do not agree with you're oppinions, but i'll die for you're right to speak them"
"Carpe Noctum"

affärsredovisningar:
http://airsoftsverige.com/forum/viewtop ... 21&t=12909

User avatar
Da vinci
Posts: 130
Joined: 9 May 2012, 19:10
Lag: Black Devils
Location: Höganäs

Re: Gearguide: Stargate

Postby Da vinci » 17 April 2013, 21:11

M9 är väl "standard" bland SG men Shepherd har bl a lite mer fancy stuff vid några tillfällen.
http://www.imfdb.org/wiki/Stargate:_Atl ... nance_P-14

EDIT, lite sent där...
Black Devils, In umbra, igitur, pugnabimus

User avatar
JonathanRL
Posts: 1191
Joined: 14 May 2012, 17:14
Lag: Lundkvists Logement
Played Since: 2005
Location: Lidingö, Stockholm
Contact:

Re: Gearguide: Stargate

Postby JonathanRL » 17 April 2013, 21:25

M9 är den som ses mest; men det hindrar inte en person från att låta egna preferenser på området dominera. Använder själv en H&K USP som sidearm till min Stargate Gear.
LOGEMENT.SE - Recensioner och Artiklar om Airsoft
Mina affärsredovisningar
Det JonathanRL inte vet om G36or är inte värt att veta ;)

User avatar
hafentoffen2
Posts: 19
Joined: 30 May 2012, 23:56
Lag: MPP
Played Since: 2011
Location: Emmaboda

Re: Gearguide: Stargate

Postby hafentoffen2 » 17 July 2014, 14:53

Kanske borde göra ett SGA-kitt jag med :) Stort fan av serien så vrf inte, skulle bara vilja tillägga att även SRC:s G36 gen 3 är en ruskigt bra g36a :)
"Att inte meka när man spelar Airsoft är lite som att vara författare utan att kunna skriva, det går, men ack så krångligt"

User avatar
Dimage
Posts: 205
Joined: 14 May 2012, 20:45
Lag: Kangals
Played Since: 2007
Location: Gävle
Contact:

Re: Gearguide: Stargate

Postby Dimage » 21 July 2014, 00:35

hmm..
Tydligen har jag någon gång under mina år som airsoftare fått tag på en M16 Sniper Stock...
Image
Så då måste man ju bara bygga sej en "Carter Custom"...
Men har någon koll på vilken TM bössa som kan ha denna som kolv?
Provade den mot en TM M733 och den va ju passform skithög.

soulkeeper1234
Posts: 6
Joined: 17 September 2015, 05:04
Lag: dsasa
Played Since: 1990

Re: Gearguide: Stargate

Postby soulkeeper1234 » 15 November 2015, 08:25

När det kommer till Universe är jag helt enkelt inte tillräckligt säker på detaljerna.
gclub

User avatar
harlekin
Posts: 542
Joined: 14 May 2012, 19:18
Location: Täfteå

Re: Gearguide: Stargate

Postby harlekin » 15 November 2015, 15:08

Alla bilder är döda... :o
Dom här skyddsglajorna pallar en hagelsvärm på nära håll.
- Coolt, resten av ansiktet då?

User avatar
JonathanRL
Posts: 1191
Joined: 14 May 2012, 17:14
Lag: Lundkvists Logement
Played Since: 2005
Location: Lidingö, Stockholm
Contact:

Re: Gearguide: Stargate

Postby JonathanRL » 16 November 2015, 10:57

Det var dem visst. Ska se när jag har tid att ersätta dem :)
LOGEMENT.SE - Recensioner och Artiklar om Airsoft
Mina affärsredovisningar
Det JonathanRL inte vet om G36or är inte värt att veta ;)


Return to “Artiklar”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest