MJK-kit och allmänna frågor därkring

Allmänt om allt du bär med dig förutom vapen.
User avatar
MrBergentz
Posts: 13
Joined: 29 July 2015, 13:56
Played Since: 2014
Location: LUND

MJK-kit och allmänna frågor därkring

Postby MrBergentz » 29 July 2015, 15:06

Hej! Ny här på forumet och jag visste inte var någonstans jag skulle lägga tråden. Verkar inte finnas någon kategori "Skandinavien" men...

Tänkte att det var dags att kliva upp med "hobbyn" till nästa nivå och tänkte börja bygga kit. Då släktbanden går mot grannen i väst (han med oljan) så gick tanken omedelbart till ett norskt kit. Utbudet på M/98-camo är ytterst begränsat när man bor i Sverige så jag skrotade idén på ett reguljärt kit utan bestämde mig för att satsa på specialförband istället.

Marinejegerkommandoen (MJK) är av en del norska försvarets specialförband och utgör tillsammans med Hærens Jegerkommandoen/Forsvarets Spesialkommandoen (HJK/FSK) Norges absoluta elit. Som NATO-land har Norska försvaret anpassat nästan all utrustning till den standarden, till och med deras hemvärn har numera OPS-CORE hjälmar med ballistiskt skydd. MJK är inget undantag, och på de få referensbilder som finns syns utrustning som liknar den utrustning nästan alla västliga specialförband använder.

http://imgur.com/gYV03oc

http://imgur.com/5kFCIfI

Enligt uppgift har operatörerna ganska stor frihet i att själva välja hur de sätter upp utrustningen, exempelvis så är magasinfickor inte standardiserade utan enbart begränsade ifrån en leverantör, storlek och modell väljs själv. Det är också vanligt att man i lägger till utrustning som är anpassad för stridsuppgiften, ex MAP:s eller ryggsäckar. Efter viss möda och en del arbetstimmar har jag lyckats gissa och leta mig fram till delar av den RS-utrustning som används:

- Uniform: NFM/GARM Crye Precision G3 Combat Uniform (den levereras som NFM/GARM då den också finns tillgänglig i M/98-mönstren, den är dock i det närmaste identisk med Cryes prylar)

- PC1: Crye JPC, nästan uteslutande i MC
- PC2: LBT6094, har bara sett i Coyote/Tan. Vanligt att man basar med Coyote och sedan bär Tan-pouches för att skapa djup.

- Hjälm: Ops-Core-modeller. Jag har inte hittar någon som helst standardhjälm, vissa har FAST, andra Ballistic. Peltor Comtac 2/3 med railfästen. PVS15-NVG:s är nästan uteslutande använt, dock har jag inte hittat typen av fäste!

- Pouches: Nästan uteslutande NFM/GARM, mycket First Spear.

Även om jag råkar ha väldigt god studentekonomi så är min budget inte outtömlig. Därför är tanken att detta kit ska byggas steg för steg med så mycket RS som möjligt i slutändan, men de delar som kan skäras ner på görs! Jag vill dock få i gång kittet så fort som möjligt och har därför införskaffat lite blandat RS/kopia att basa på. Dom kommer bytas ut efter hand som ekonomin tillåter det.

Alltså mina frågor till er kunniga på forumet:

- Jag har tidigare kört Chestrig och aldrig en hel PC. Jag är cirka 195cm lång och normalbyggd. Ska jag satsa på en JPC, få ner vikten på riggen men riskera att se ut som när man fick en för liten väst på idrotten i skolan? Eller ska jag gå på en 6094, och i så fall A, B eller K? Skillnaden är väl storleken på västen, storleken regleras väl ändå av storleken på plattan den tar?

- Om jag ska gå på en 6094 så har jag inte ekonomi att gå på en äkta LBT. Jag tänkte satsa på en Flyye Industries-kopia. Någon som har erfarenhet av dessa? Eller ska jag satsa på en begagnad 6094 från eBay, fast äkta LBT?

- Jag vill ha ett par replika PVS15 på krukan! Dock har jag inte hittat någon svensk eller europeisk återförsäljare som säljer eller fraktar inom rimligt pris. Frakten från typ Evike.com ligger på över 100USD, det är inte riktigt rimligt för ett par plastbrillor på typ 300gram. Någon som har tips eller vet butik?

- Har någon övriga idéer tankar som jag borde ta till mig?

Tackar så mycket på förhand! :)


- Övriga:
"Kära Örebroare!"
Kung Carl XVI Gustav håller tal i Arboga, 1985

User avatar
Gwlyddyn
Posts: 2128
Joined: 14 May 2012, 15:37
Lag: Спарта
Played Since: 2010
Location: Stockholm

Re: MJK-kit och allmänna frågor därkring

Postby Gwlyddyn » 29 July 2015, 15:11

En Crye JPC i Large kommer passa dig. Vill du vara lite extra swag så köper du "side plate pouches".

Angående 15-repros.. Don't. Det ser aldrig bra ut och ger, säger jag som är omgiven av 15/ANVIS, bara ett tattigt intryck. ;)

User avatar
viqs
Posts: 371
Joined: 8 May 2012, 17:29
Lag: омега
Location: Stockholm

Re: MJK-kit och allmänna frågor därkring

Postby viqs » 29 July 2015, 15:56

Jag trodde att dubbla min NSEAS-monoklar fortfarande var poppis hos norrmännen, ett sånt mount kanske är något? Väldigt ovanligt och troligen mer signifikant än något annat då de är rätt få enheter som använder.
"Sacrifices must me made. Do you know how easy it'd be to just bang dudes? Easy as FUCK, but dicks aren't vaginas and you have to put up with the moods and bitching for the vag bro"

User avatar
MrBergentz
Posts: 13
Joined: 29 July 2015, 13:56
Played Since: 2014
Location: LUND

Re: MJK-kit och allmänna frågor därkring

Postby MrBergentz » 29 July 2015, 20:37

En Crye JPC i Large kommer passa dig. Vill du vara lite extra swag så köper du "side plate pouches".

Angående 15-repros.. Don't. Det ser aldrig bra ut och ger, säger jag som är omgiven av 15/ANVIS, bara ett tattigt intryck. ;)
Låter ju iofs rimligt, de är ju inte gjorda för dvärgar. Min enda rädsla är att västen kommer sitta "kort" på mig, dvs. att västen i sig är så minimal att den närmast liknar en minikjol. Täcker "det" men lämnar inget till fantasin! :roll: Crye går ju dessutom att köpa RS eftersom en JPC 1.0 inte borde gå för mer än 200USD via deras hemsida!

PVS15 är ju tyvärr en sådan detalj som gör det där lilla extra... Jag ska nog se om jag kan få någon butik att ta hem dom så jag kan känna och klämma riktigt ordentligt och verkligen få en uppfattning om det är rimligt att lägga pengar på det.

Tackar för hjälpen! :)
"Kära Örebroare!"
Kung Carl XVI Gustav håller tal i Arboga, 1985


Return to “Utrustning”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests