Page 1 of 8

Sugru Flat hop up

Posted: 11 March 2013, 23:31
by Cpt
Fick idén härifrån, http://tw-owners.co.uk/viewtopic.php?f=14&t=824, PTW hop moddat med Sugru(http://sugru.com/). Tanken slog mig då att prova med en AEG och pistolpipa. I enkla steg går det till enligt:

1. Stoppa i ett 6mm rör, borr, något som fyller upp innerpipan och som är slätt.
2. Slafsa i lagom mängd på Sugrun i pipans hål. Pressa med fingret, använd en spattel, applicera helt enkelt lagom mängd i hålet.
3. Rulla pipan på ett plant underlag(A4-papper på bordet är att rekommendera).
4. Tanken med steg fyra är att packa till Sugrun och få en jämn "patch" som ligger i liv med ytter- och innerdiametern på pipan.
5. Låt härda i 4-5h>lirka sedan ut 6mm stålpinnen, borren whatever. Man kan troligen vänta lite längre, men det är runt denna tidpunkt jag tar bort den. Gör man inte det, kommer Sugrun suga fast i pinnen riktigt ordentligt, det som då sker är att man förstör den annars släta fina ytan på patchen när man drar ut den. Men efter 4-5h är Sugrun inte genomhärdad, men klarar av att hålla sin form.
6. NU väntar man i åtminstone 24h. Jag stressgjöt en patch till L96an i fredags i hopp om att spela med den på lördagen, men Sugrun hann bara härda ca 10-11h innan jag återmonterade hopupen. Resultatet blev att spacern(som även visade sig vara en gnutta för stor) tryckte ned patchen som härdade fast i "nedpressat" läge=mega hopeffekt, trots att man knappt såg "nedsticket" i pipan.
7. Slipa bort bula och "kant" på vanligt hop gummi och trä över pipan. Montera i hop hus med en "flat" spacer.

Just nu har jag inte mer vetenskapliga tester än att patchen jag gjöt i KWC M1911an(ligger strax under 1J i utgångshastighet) och kunde testa i lördags, gav resultatet "tappad haka". Riktigt konsekvent bana på kulan, inga direkta observationer att kulan stack åt random håll, utan rakt och fint(Green Devil 0,3g användes). Jag ställde hopen lite grovt och efter ca 55-60m spann kulan uppåt för att sedan plana av nedåt("klassisk hop bana" dock något hög), hur långt den sedan fortsatte kunde jag inte avgöra då buskage och grenar var i vägen.

Fler tester kommer följa. Har beställt ett extra hopup hus till AK5an och pipor och kommer jämföra "klassik" nub hop up, med Sugru flat hop. Men det första testet enligt mig bådar gott :)

Från vänster still höger: L96 org pipa. Deep Fire 6.02pipa som låg och skräpade. Random pistolpipa.
Image

Re: Sugru Flat hop up

Posted: 12 March 2013, 07:17
by kimjoh560
Yes, fasiken vad najs. Det ska vi testa direkt! Det lär ju gå att använda till en hel del annat inom mekandet. Tätning tex.

Edit:

Beställde en uppsättning och ska testa det i någon av mina snipers. Kanske kan man smeta in borrskaftet med fett så att sugrun inte fäster? Det har fungerat när jag gjutit spacers av andra material tex. fogskum.

Re: Sugru Flat hop up

Posted: 12 March 2013, 07:32
by Twist
Intressant. Jag har funderat på att göra likadant med silikon eller latex men sugru verkar onekligen mindre kladdigt.

Re: Sugru Flat hop up

Posted: 12 March 2013, 15:42
by Taint
Beställde lite jag å. Skall testas med PDI hopup för VSR10 samt att jag ska testa det till PTW. Återkommer med resultat!

Re: Sugru Flat hop up

Posted: 12 March 2013, 18:04
by Johan__
Hur beter sig matrialet vid kyla? Hade varit väldigt intressant att se hur den där hoppen som fungerade väl beter sig efter ett gäng timmar i frysen.

mvh Johan

Re: Sugru Flat hop up

Posted: 12 March 2013, 19:39
by Kalle
+1 på Johan. Det ska tåla allt mellan +180C till -50C, men frågan är hur det förändras med temperaturen, ifall det blir väldigt hårt när det är kallt eller super mjukt ifall man krigar i bastun/ugnen.

Cpt har du möjlighet att titta efter slitage? Dvs hur slitstark sugrun är mot upprepad friktion. Man vill ju inte att den ska börja smula och släppa flagor i pipan.

Mycket intressant om det är så bra som du säger.

Re: Sugru Flat hop up

Posted: 12 March 2013, 20:24
by Taint
Vad jag kan läsa mig till så är det inte designat för att tåla nötningar (exemplen var dock att använda sugru som sula till skor, rätt extrema nötningar då).
Dock är det ju en form av silikon, vilket de flesta hopupgummin är gjorda utav, så jag ser inga större "risker"!

Re: Sugru Flat hop up

Posted: 12 March 2013, 21:06
by Kalle
Jo precis, det borde ju inte vara några problem då det är silikonigt (nytt ord!) och påfrestningen är ganska liten, men det är för mig fortfarande ett frågetecken. Lat som man är så vill jag inte gjuta en massa gummi i en dyr pipa i onödan.

Re: Sugru Flat hop up

Posted: 18 March 2013, 15:19
by Cpt
Inte kunnat testa mer än, kommer förhoppningsvis ut i helgen.

Re: Sv: Sugru Flat hop up

Posted: 18 March 2013, 15:30
by kimjoh560
Jag fick hem mitt paket idag. Börjar testalite efter jobbet. :D

Re: Sugru Flat hop up

Posted: 18 March 2013, 15:44
by ministry
Principen här är ju densamma som R-hop - endast materialet verkar skilja - är det någon som har möjlighet att testa dem emot varandra? R-hop är ju erkänt bra, och funkar utmärkt i kyla, men det är mycket möjligt att detta material ger bättre effekt. Ser åtminstone fram emot lite tester av Kimjoh och Cpt!

Re: Sugru Flat hop up

Posted: 18 March 2013, 16:04
by Taint
Jag fick precis hem mitt sugru.
Har slängt ihop ett "gummi" till min vsr-10 (aeg-pipa visserligen) och gjort lite modifikationer på mitt PDI hophus, närmare bestämt armarna. Jag verkligen hatar deras grej med att ha o-ringar som håller armarna nere, ger upphov till mycket flex. Tänker helt enkelt testa sugru för att hålla armarna i position!

Får se hur detta presterar!

Re: Sugru Flat hop up

Posted: 18 March 2013, 16:17
by Cpt
Ministry>>

Samma princip som R-Hop, men R-Hopen kräver mycket mek att få till, slipa den rätt, superlimma rätt. Lyckades aldrig få till det när jag provade(3st) den och de är kostsamma att lära sig göra bra

Sugrun är mycket lättare att hantera och med tanke på resultatet på i stort sett den första pipan jag gjorde, så är inlärningskurvan snällare.

Re: Sugru Flat hop up

Posted: 18 March 2013, 16:18
by TwinkleDew
Vad är meningen med att trycka i nåt klet i pipan istället för vanligt gummi?

Re: Sugru Flat hop up

Posted: 18 March 2013, 16:46
by ministry
Det är jag helt med på Cpt! Ser med stor förväntan fram emot ett test.

Re: Sugru Flat hop up

Posted: 18 March 2013, 17:45
by Twist
TwinkleDew: Sök lite på R-hop så kommer polletten nog att ramla ner.

Re: Sugru Flat hop up

Posted: 18 March 2013, 17:55
by Lazt
Mycket intressant! Beställde ett åttapack, nu har jag ju fått till r-hoppen på ett gäng pipor, men om det där håller så känns det ännu bättre, spec till ptwn.

Re: Sugru Flat hop up

Posted: 18 March 2013, 17:58
by TwinkleDew
Ok... Så det blir lite som en Ghetto-R-Hop?

Re: Sugru Flat hop up

Posted: 18 March 2013, 18:02
by Twist
Ghetto och ghetto... Jag skulle snarare kalla den en thinking-outside-the-box-R-hop. Det är ju egentligen fullständigt logiskt att gjuta den på plats istället för att kapa, fila och limma. Jag har som sagt haft samma idé men tänkte använda silikon. Sugru verkar som ett lämpligare material.

Re: Sv: Sugru Flat hop up

Posted: 19 March 2013, 16:03
by kimjoh560
Hur filar ni bort knoppen på gummit på bästa sätt?

Nu har jag inte testat Sugru som hopupgummi än, men använt det bland annat för att göra greppytor på WSAD och cutomiza min mus. (Kan fixa bilder om någon är intresserad) Men det känns väldigt glatt och plastigt. Det dock bara härdat i ca 12 timmar nu.. blir det mer silikonartat sen tro?

Re: Sugru Flat hop up

Posted: 19 March 2013, 16:17
by Lazt
vänt ut och in på det och dra lite med dremeln, eller fila lite för hand.

Re: Sugru Flat hop up

Posted: 19 March 2013, 17:14
by Taint
Testade min hopup nu, VÄLDIGT mycket hopp måste jag säga, går att få våldsamt mycket mer. Med andra ord alldeles för mycket hop.
Tog isär och kollade på gummit, sugrun verkar ha växt en tiondels mm eller så, då det sticker ut lite av gummit hela tiden. Ska testa slipa ner gummit lite och se om det kan avhjälpas.

När gummit har härdat blir det relativt hårt, men väldigt böjbart dock inte särskilt töjbart.

Återkommer när jag testat slipa ner hoppen.

Re: Sugru Flat hop up

Posted: 19 March 2013, 19:30
by Johan__
Surgu matrialet borde fungera utmärkt till att tillverka "M" nubb eller liknande spacer?

Fortfarande nyfiken på hur matrialet presterar i kyla.

Re: Sv: Sugru Flat hop up

Posted: 19 March 2013, 20:43
by kimjoh560
Enligt Sugrus skapare blir det varken mjukare eller hårdare under några väderförhållanden. Tror hon sa -50 till +150 ºC.

Någon som tog borrprover i arktis använde det för att laga skorna exempelvis :)

En m-nub går definivt att tillverka.

Re: Sugru Flat hop up

Posted: 19 March 2013, 21:05
by TwinkleDew
Först H-nub. Nu M-Nub. Vad är det då? Formad som ett m?