After Action Reviews

Moderator: mouse

User avatar
D-Cycle
Posts: 173
Joined: 14 May 2012, 17:51
Lag: ODA-903
Played Since: 2004
Location: Umeå

After Action Reviews

Postby D-Cycle » 27 July 2015, 19:04

Image

AAR Warthog:
Förutsättningar och läge:
Patrull från SOG har fått i uppgift att spana inom område samt bedriva sabotage och störstrid. Syftet är att skapa underrättelseunderlag för planering av sidoförbands strid samt genom störstrid binda upp fiendens resurser. I området kan fientlig NATO-trupp finnas samt eventuell rysk inblandning.

Lördag:
Patrullen utgår från H13 klockan 12:30. Det är varmt, soligt och en lätt bris. Det tar inte länge för än man fått upp värmen av marschandet. Första sträckan förflyter lugnt och stilla utan tecken på aktivitet i området.

Klockan 13:30 stannar vi till på D9 där vi upprättar en tillfällig oplats som spanar av åskammen på Ånäsberget. Trettio minuter senare konstaterar vi att enda som rör sig i området är civilister kring gårdarna, så vi fortsätter norrut.
Image

På C5 har vi som sidouppdrag att kontrollera ett misstänkt amerikanskt underhållsupplag. Vid klockan 15:45 befinner vi oss cirka 100 meter söder om den punkt vi misstänker att gömman finns. Vi rör oss norrut parallellt med ån uppe på platån så att vi ser ner i ravinen där ån rinner. När jag kikar över kanten ser jag en patrull som rör sig nere i ravinen i sydlig riktning. Jag rapporterar in detta till mina patrullkamrater och vi lägger oss ner och observerar. Vi räknar in fem fiender i vad som ser ut att vara tyska uniformer. De rör sig avslappnat som om de inte är medvetna om vår närvaro. Vi fortsätter trycka ett tag innan vi avancerar vidare norrut mot upplaget. I samma stund som vi kontrollerar upplaget får vi hörselobservation söder om vår position. Vi misstänker att det är samma patrull vi sett som fortfarande är i närheten. Vi snabbar på med vår uppgift och konstaterar att upplaget innehåller läskedryck och choklad, typiskt amerikanskt.

Cirka 16:30 stannar vi till på D5 där vi upprättar en ny tillfällig observationsplats. Vi har god överblick över området härifrån. Vi spanar i en timme samtidigt som vi passar på att vätska upp och få i oss lite energi i kroppen. När tiden passerat har vi inte sett någon aktivitet så vi ger oss av mot nordost.

Klockan 19:30 upprättar vi bas i H3. Vi har då hunnit skicka ut ett stridspar för att rekognosera framryckningsväg för nattens planerade rörliga spaning. Vi äter middag och lägger oss i pupporna för någon timmes sömn. Jag blir väckt vid 21:30, får i mig en kopp kaffe och sedan beger vi oss ut för rörlig spaning. Vi har några punkter av intresse som vi avser spana av under de mörkare timmarna.

Vi har märkt av rikligt med aktivitet från G4, både fientliga rörelser till och från punkten samt ihållande hörselosbervation. Vi får av högre chef även veta att det avfyrats artilleri från positionen, varpå vi med goda grunder misstänker att det är en fientlig förläggning. Det blir vår första punkt på rörliga spaningen.

Det första vi får syn på när vi kommit fram är en artilleripjäs med en amerikansk flagga. Vi avancerar närmare och håller ögonen öppna efter bevakningsposter eller annat som tyder på närvaro. Ju närmare vi kommer, desto mer säkra blir vi på att ingen punktbevakar pjäsen. Bortanför pjäsen finns en höjd på några meter där det vajar en tysk flagga. Vi lyckas ta oss ända fram till pjäsen där vi laddar den med en granat mot eldröret. Vi drar ut sprinten och skyndar oss tillbaka in i skogen samma väg som vi kom. Så fort granaten briserat utbryter skottlossning från höjden. Skottlossningen känns sporadisk och panikartad och vi hinner återsamlas utan problem. Kort efter återsamlandet blir vi utsatta för skottlossning, så vi drar oss ur i rask takt. Klockan 23:14 skickar vi rapport till högre chef att artilleriet är utslaget.

Vi drar oss österut för att undvika höjden H/I-4/5 som är täckt av små tallplantor och som den tyska utposten har god överblick ifrån. Vi försöker runda Älgmyrtjärnen men konstaterar att vi hade behövt vada över Älgmyran för att fortsätta så vi fortsätter tillbaka en bit i våra egna spår. Därefter beger vi oss upp på Ånäsberget. Eftersom berget erbjuder så pass bra överblick i flera riktningar på området bedömer vi att det är av hög strategisk betydelse. Vi förväntar oss fiender grupperade här uppe. Vi blir lätt förvånade när vi inser att berget är helt tomt på aktivitet. Vi känner oss så pass trygga på höjden att vi upprättar en tillfällig oplats på H8 som spanade ner mot huset på K8 där vi också gjort bedömningen att fienden kan finnas grupperad. Trettio minuter senare har vi inte fått några indikationer på grupperade fiender. Det enda vi hör är röster från tyska utposten på H4. För att göra det mesta av den mörka tiden på dygnet drar vi oss därefter ut och tillbaka till basen. Vid fyra-tiden har vi gjort upp en stridsplan för morgondagen och kryper sedan ner i våra puppor för några timmars återhämtning.

Söndag:
Stridsplanen var att först slå ut tyska utposten med CAS-understöd, för att därefter fortsätta mot huset på K8 och ta terrängen där. Vi får av högre chef veta att fienden grupperat vid K8 och att det är ett prioriterat mål. Vi ska samordna anfallet med sidoförbandet Sierra Tango. Vi blir upphämtade med fyrhjuling och transporteras till I8. Vi beger oss av in österut in i skogen från vägen och hinner kanske 30 meter när vi får syn på en onaturlig ”spindelväv” som löper helt horisontellt någon meter framför oss. Vi följer ”spindelväven” som visar sig vara en fiskelina och hittar en upprättad larmmina. Med blotta förskräckelsen att vi som närmast varit 5-10 centimeter från att utlösa denna rundar vi snubbeltråden och hittar ett bra utgångsläge för vårat anfall. Vi samverkar med Sierra Tango över radio och gör upp en enkel stridsplan. Vi begär in CAS-understöd av högre chef men flygvädret är så pass dåligt att vi blir nekade detta.

Image
Vi framrycker mot huset. När vi väl får syn på det ser vi den tyska flaggan vaja på taknocken. Sierra Tango som haft spaning mot huset rapporterar om minst fem fiender på plats. Vi kommer överens om att de ska påbörja anfall på vår signal eller när de hör att vi är i strid. När vår patrull har femtio meter kvar hör vi skottlossning från huset. Vi konstaterar snabbt att det inte är åt vårat håll utan gör bedömningen att det är Sierra Tango som är i strid. Vi fortsätter avancera och kommer nära inpå. Så pass nära att jag kan ta mig fram till husknuten, höra personal i huset och kasta in en granat. Efter att den briserat utbryter skottlossning på flera sidor. Vår patrullsjukvårdare blir tämligen omgående träffad samtidigt som resten av vår patrull tar ut fienderna. Strax därefter ser vi Sierra Tango komma avancerandes efter vägen och de ansluter till oss. Då vi rensat terrängen bortanför huset koncentrerar vi oss på att ta hand om vår skadade. Vi drar in honom i skydd, upprättar försvar på platsen och låter Sierra Tangos sjukvårdare ta hand om vår kille. Det dröjer inte länge innan platsen är under beskjutning och en till ur vår patrull blir träffad. Vi två kvarvarande i patrullen på börjar att ta terräng i den riktning skotten kommit ifrån och framrycker under eld och rörelse. Det tar inte länge innan vi hittat en nedkämpad fiende. Vi hinner knappt återgå till patrullen innan det blåses game-off.

User avatar
eoz
Posts: 175
Joined: 2 March 2015, 14:06
Played Since: 2015

Re: After Acton Reviews

Postby eoz » 28 July 2015, 12:39

Sierra Tango after action report:

Notera: Ingen action på bilder eller videos, missat vissa saker. Bilderna är det som gick att ta utan att på något sätt göra Milsim upplevelsen sämre!

https://drive.google.com/open?id=0Bxy5R ... 1SUzltMzVB Områdets karta.

Startade vid 12:00 på lördagen. Fick ett uppdrag att ta oss till C6, hämta upp ett överlevande team från en helicrash och eskortera dem till H9.

http://i.imgur.com/AP0BRyp.jpg http://i.imgur.com/3urmFWf.jpg http://i.imgur.com/IkaFfWe.jpg

Där ligger vi på fältet C6 och väntar. Väntade någon timme där vartefter vi fick ett nytt uppdrag av HQ. Teamet vi skulle mött tog sig själva bort från platsen. Nytt uppdrag var att hitta en UAV runt C9, D9 eller D10.

Kartan som tilldelats oss var inte särskilt komplett. Nya vägar och stigar tillkommer ständigt i skogen, så det är väldigt svårt att orientera. Vi hör på radion hur ett annat lag jobbar på i närheten. Vi hör 7 separata röster på radion, och vårt lag är bara 2 personer. Det blir då att smyga väldigt försiktigt. Runt 16 tiden är vi framme på rätt ställe och letar oss fördärvade. Självklart har ett annat lag burit iväg på UAV, även om de inte hade någonting med den att göra. Vi letar drygt 3 timmar, självklart i onödan.
http://i.imgur.com/oFEQjQS.jpg http://i.imgur.com/il9E7YP.jpg http://i.imgur.com/IzBY6Cb.jpg http://i.imgur.com/1UAxmjV.jpg http://i.imgur.com/rY09UE4.jpg

Väldigt svårt att leta på bara 2 stycken. Varje ruta på kartan är 200x200 meter, tre rutor blir rätt mycket area att täcka. Runt 19 tiden kommer nytt uppdrag. Framryck till F11 där det finns byggnadsmaterial, upprätta förläggning som potentiellt skall hålla 8 personer. Självklart glömde jag fota vår förläggning. Vi satte upp vindskydd, vägspärr och däckvärn. Blev i slutändan rätt mysigt. I samma veva som vi blev färdiga med detta kom arr med nytt uppdrag till oss.

Uppdraget löd: Upprätta en plats på ett platt ställe utan träd, minst 50x50 meter stort. Vi skulle kalla ner en helikopter kring 23 tiden med hjälp av 2 stycken facklor som vi tilldelats i början av spelet. Vi fick åka "helikopter" en bit mot målet: https://www.youtube.com/watch?v=lerh1tSOuU0

Upprättar helipad på E/F 9 enligt kartan. http://i.imgur.com/0lEqf9s.jpg Om man tittar på mitten av den bilden så ser man 3 individer som rörde sig mot oss. Flertalet lag visste vi var på väg mot oss. Vi hörde folk röra sig och prata i skogen. Låg relativt stilla från cirka 22 tiden fram till 00 tiden och väntade på andra. Dog_ försökte under hela den tiden flanka eventuella fiender. Han rörde sig bara under tiden hästarna gjorde oljud eller det kom större fordon som lät mycket, väldigt taktiskt. Vi lyckades dock inte springa på någon.

Vid 00 tiden kommer "helikoptern". Uppdraget är ordagrant att båda personerna som är i Sierra Tango skall vara ute på åkern, med nödfacklor tända. Som ni kan förstå så är två blinda och enhänta personer inte det mest stridseffektiva som finns. Så fort helikoptern kommit in på plan så viner det plast överallt i luften. Det är Tyskarna som anfaller 4 mot 2, och vi ser absolut ingenting. Enligt uppgift finns även två andra svenskar i buskagen, och de tar ner några av tyskarna, men inte alla och kan inte riktigt förgöra dem. Förnödenheterna som droppats av Helikoptern av tyskarna.

Vid 00:30 tiden återkommer Sierra Tango till förläggningen och gör natt. Båda är väldigt slitna, mitt diskbråck håller på att ta död på mig. Vi blir airstrikade under natten, och "dör", men respawnar i sömnen till morgonen.

07:00 är uppdraget att vi skall anfalla K8, där Nato upprättat en bas. Vi river förläggning och drar snabbt iväg. Framme vid 08 tiden vid H8 ser vi basen. Vi bestämmer oss för att flanka söder om sjön för att komma närmre basen. Får ett mini mission att vi skall hämta en supply cache, och efter cirka 1 timme ser vi att den är plockad redan.

Lägger oss i bakhåll för basen och får en ny tid vid 10, som sedan skjuts till "senare". Vi smyger fram så att vi är vääldigt nära. Cirka 40 meter ifrån basen. Får till slut anrop från Sierra Whisky som säger att de snart är i position och sedan radiotystnad.

Min position blir röjd cirka 4 minuter innan de anfaller. Detta på helt ren chans, när en av NATO styrkorna råkar titta rakt på mig. Jag och Dog_ rycker tillbaka för att ej bli dödade och precis då anfaller Whisky från andra sidan.

De tar ut alla utom 2 tyskar och deras medic stryker med på kuppen. Jag framrycker snabbt till deras medic för att hjälpa honom upp, väldigt bra skadekort finns för skadorna. En annan Whisky stryker med cirka 2 meter till mitt höger, och alla framrycker mot fiendens position. Till slut bekämpas samtliga tyska Kombattanter och "GAME OFF" för hela spelet gäller.

Vi fick veta i efterhand att 11 personer redan avslutat spelet och 10 återstod.

Yours Truly:http://i.imgur.com/tAPFS8b.jpg
Dog_:http://i.imgur.com/qb6eVft.jpg

På det stora hela ett väldigt väl arrangerat och fixat spel. Extremt roligt och utmanande på många sätt. Skulle spela med SARC som arrangör alla gånger igen! Tack för det!

User avatar
mouse
Admin
Posts: 838
Joined: 14 May 2012, 13:02
Lag: FMI
Played Since: 2006
Location: Umeå

Re: After Action Reviews

Postby mouse » 28 July 2015, 16:56

Våra missar:

* Lita på försäljaren av fyverkeri
* Inte vara tydliga nog kring vilken rekvisita som faktiskt finns och vilken som är ”fluff”
* Ej tillräcklig/för mycket styrning i vissa fall

Deltagarantal och faktioner:
Eftersom deltagarantalet och det deltagarunderlag vi fick in körde vi spelet med två faktioner. NATO och SWE. Innan spelstart var faktionerna väldigt jämna i antal. 9 Tyska operatörer och 3 Amerikanska mot 10st Svenska. Vid spelstart hade dock två Svenska operatörer fallit bort.

Faktion SWE:
Grupp 1: 4man
Grupp 2: 2man
Grupp 3: 2man

Faktion NATO:
Grupp 1: 7man
Grupp 2: 3man
Grupp 3: 2man

Svårighetsgrader och styrning:
Svårighetsgraden och styrningen hade en skala på 1-3. För svårighetsgrad var 3 svårast och för styrningen var 3 maximal styrning. Syntaxen nedan är 1-3(svårighetsgrad) – 1-3(styrning)

Faktion SWE:
Grupp 1: 3-1
Grupp 2: 3-2
Grupp 3: 2-3

Faktion NATO:
Grupp 1: 2-2
Grupp 2: 2-2
Grupp 3: 2-1

Uppdragen:
Den Svenska faktionen hade initiellt två uppdrag. Uppdrag 1 bedriva spaning på hela området i syfte att hitta fientlig verksamhet eller materiell. Uppdrag 2 Rymma från krashad helikopter eller stötta personer som rymmer från krashad helikopter.

NATO faktionen hade initiellt 3 uppdrag. Vakta artilleripjäs i norra delen av området. Spana av området omkring huset och lintjärn efter fientlig verksamhet och material samt infånga personer som rymmer från krashad helikopter. Gruppen med spaningsuppdraget hade i order att byta av vakten vid artilleripjäsen 1500. Då de kom in i spel något senare än de andra han man inte bedriva särskillt mycket spaning och missade därmed en portfölj med en säkerhetsrapport samt att husets dörr var försåtsminerad.

Vidare fanns det ett par mer scriptade uppdrag och ett antal mer öppna uppdrag. Att sätta upp heli-landzone samt mottaga ammo-låda via helikopter drop var väldigt scriptat. Slutstriden vid huset var även den scriptad om än på fel plats(K8 skulle varit H4 i uppdragsuskicket).

Men inget hade en planerad utgång.

Rekvisita:
Var en del rekvisita vi inte fick färdig. Och en del slarvades med pga tidsbrist. T.ex. tog färgen slut till artilleripjäsen. Det kommer såklart åtgärdas, men tråkigt för er då sakerna byggdes för det här spelet. Det fanns även en plan på pyro-effekter till minst ett p-skott, även där brast det i tids-brist.

Vår förening köpte in en helt ny chronograph inför spelet och den har alltså inte betalats för med deltagaravgifter.

Framtiden:
Konceptet med ”scenario/söndags”spel i anslutning till milsim-spelet kommer nog inte tillbaka. 5 anmälda deltagare varav 60% inte avsåg dyka upp pga väder ger ett för litet och osäkert deltagarunderlag.

Vi kommer i framtiden börja ta en något högre deltagaravgift. Detta beror på att vi i dagsläget inte behöver betala markhyra, men vi vill göra det iallafall. Vi sliter hårt på vägar och utrustning vi får låna för att kunna verkställa spelet och vill betala tillbaka på något sätt. Hoppas alla har förståelse för det.

Vi ska även försöka vara tydligare med vilken rekvisita som faktiskt finns in-game och vad som är ”fluff”.

Vi gillar vår nuvarande leverantör av pyroteknik. Men hans utbud är något smalt och dessutom verkar det brista lite i sortimentkunskap. Därför kommer vi framöver enbart köpa saker av honom där vi vet själva vad effekterna är. T.ex. de Celebration rör vi använder som ”dynamit”/motsvarande och söka efter annan leverantör för andra effekter. Troligtvis i Tjeckien.
"mmm, kanelbullar. FAN, vet ju inte vad kanelbullar betyder! HELVETE!!"
"Har du något i kakfickan?..... KARTFICKAN!"

Nya affärsredovisningar
Youtube kanal
Instagram

HaTaN
Posts: 119
Joined: 13 August 2013, 18:44
Lag: Trolltyg
Played Since: 2013
Location: Umeå

Re: After Action Reviews

Postby HaTaN » 4 August 2015, 20:55

AAR

Trolltyg – Call sign: Tomahawk
Airborne Brigade 55
Fallshirmjäger Battalion 535

Landsättningspunkt: I2

Bakgrund

Under kampanjen vars syfte var att säkra Gotland, hade vi stridit på olika Scania terränger.
Vi understödde även COIN:s operationer i närheten. Tills vår styrka behövdes i Kalmar län.

Primär uppgift

Nato har lyckats skjuta ned en svensk UH60 transport helikopter, den kraschlandande någonstans E3. Satellit foton visar på att ett krypskytts par rör sig syd / sydöst från kraschen.

Vår primära uppgift: Fånga krypskyttsparet före dem hinner fly.

Sekundär uppgift

Rekognosera de nordligare delarna av DE-2, DE-3 efter fientliga aktiviteter och materiel.

RoE

Vi får försvara oss mot alla okända trupper och direkt slå ut all rysk trupp.
Däremot, om möjligt, undvik eldstrid för uppdragets skull.

Karta
AO


Landsättning

Klockan 12:03 når våra kängor återigen svensk mark. Vi gräver snabbt ned fallskärmarna och beger oss cirka 100m rakt västerut där vi gömmer vår tyngre utrustning (H-2).

Därefter blir det vaksam marsch ned mot vägen G-4 för att säkra upp att krypskytteteamet inte använder sig utav den. Vi närmar oss på linje mot kraschplatsen via E-4,
ganska snabbt kan vi konstatera att teamet mest troligt hunnit förbi oss. Så vi tar beslutet att hitta den kraschade helikoptern och försöka spåra teamet därifrån.
Än så länge har vi inte sett eller hört någon fientlig aktivitet, dock har vår radiooperatör konstaterat att det finns aktivitet på PMR bandet och vi övergår till att bara hantera enkel
och viss vilseledande information över radion.

Det visade sig till vår besvikelse att efter vi gått igenom områdena D-2,3 och E-2,3 att helikoptervraket mest troligt blivit bärgat och var spårlöst försvunnen.
Vi konstaterade då att vi till största sannolikhet inte skulle ha möjlighet att varken spåra eller hitta krypskytteteamet och vår primära uppgift fallerade.

Däremot identifierade en av våra operatörer en utrustningslåda i E-2, som innehöll (efter att vår ingenjör tagit bort försåtsmineringen) flera kilo sprängdeg.
Vi hittade det
Genom detta fick vi två nya uppdrag av HQ, spräng bro i D-10 och spräng damm i G-12.

Vi bestämde oss för att ta terrängen till hjälp och använda oss av dalgången som följer floden C-3, B-4,5,6,7, C-8, D-9 fram till vårt första mål, bron i D-10.
Orientering
Fortfarande så är det tyst ute i terrängen, vi har ännu inte sett eller hört någon fientlignärvaro, annat än sporadiska radiostörningar.
Just one of those magical moments

Som planerat så skyddar dalgången oss och vi kan helt obehindrat ta oss fram mot bron, på vägen upptäcker vi en kraschad UAV i D-9 som vi bärgar och bär med oss.
Väl framme i D-10 upprättar vi en försvarslinje och skickar fram vår ingenjör med två assisterande operatörer för att spränga bron som är en bit in på D-11.
Bron flyger i luften och vi tar oss snabbt till återsamlingsplats i övre hörnet på D-11 för att i raskt tempo bege oss över E-11 och starta ansmygningen mot G-12.
Snart smäller det

När vi passerar F-11 överraskas vi av ett större materielupplag, verkar vara tänkt till upprättande av en mindre bas. Snabbt tar vi kontakt med HQ och får avslag på både
sprängning och eldning av materielen. Däremot godkännes transport av materielen, så vi sprider skyndsamt ut både plank, däck och grindar inom området E-11, F-11,12 och G-11.
Jag tror de har glömt något?

Direkt när sista däcket blivit borttransporterat fortsätter vi mot vårt mål, dammen i G-12.
Konstigt nog så är det fortfarande tyst och lugnt i terrängen, trots vår sprängning av bron i
D-11, vi tror att vi har totalt överraskat vår/våra motståndare genom luftlandsättningen och kanske har de inte ens hunnit fram till vår ao.


Väl framme i G-12 kan vi tydligt höra vatten som rinner och vår pointman lokaliserar dammen och vi säkrar fort platsen.
Vår ingenjör förbereder sprängdegen och bara några minuter senare flyger även dammen i luften.
Raskt drar vi oss undan rakt österut och stannar till i kanten av H-12. Vår radiooperatör har mottagit nya order. Vi skall spana av Ånäsberget efter fientlig aktivitet.

I och med att vi har med oss UAV:n tar vi beslutet att skicka vårt spaningsstridspar till Ånäsberget för att rekognosera HI – 10,9,8,7 medan huvudstyrkan
beger sig fortsatt österut via I-11, J-11,10, K-10.
We are on the road again
Huvudstyrkan når K-10 och upptäcker där en uppsatt förstärkningsantenn, som de monterar ned och bär med sig fortsatt österut till L-10.
Där byter de riktning norrut till L-9. Väl där berättar spaningsstyrkan att ingen fientlig aktivitet finns på Ånäsberget, trots dess vitala plats i ao.
De kommer fortsätta ned mot I-8 och röra sig mot J-8 för att därifrån försöka återansluta till huvudstyrkan.
Vart är ni?

Huvudstyrkan försöker nu ta kontakt med vår allierade styrka, Gambler, som ej vill berätta vart deras basläger är.
Detta skapar problemet att vi inte har någonstans att säkra upp det materiel vi hittat för transport från ao.
Dock lyckas vår radiooperatör få kontakt med den andra tyska truppen i ao, Edelweiss.
De bekräftar att Gambler upprättat bas och att Edelweiss kan eskortera oss dit. Mötespunkt bestämmes till I-8 vid Natos TOLO.

Eftersom vi anser att det upphittade materielen är av så känslig karaktär, skickar vi vårt orienteringsstridspar på en säkrad stig genom Älgmyrtjärn till vårt gömda materiel i H-2.
Medan resten av styrkan skall återsamlas så fort som möjligt och möta upp Edelweiss i I-8.
Nu nås vi dock av ljud från K-8, är det möjligen fiender som börjat röra på sig?
Jassååå, är det där ni äääär

Vår grupp är nu uppdelad i tre enheter, spaningsstridsparet som närmar sig K-8 från J-8, orienteringsstridsparet som börjat sin marsch över Älgmyrtjärn
via L-8,7,6, K-5,4, J-4, I-3, H-3,2 och resterande del av huvudstyrkan i L-9.

Spaningsstridsparet och resten av huvudstyrkan delar upp sig så att vi närmar oss K-8 från tre olika håll, J-8, K-9 och L-8.
Stridsparet som kommer från K-9 får kontakt vid ett hus på K-8 där en ATV står parkerad och en individ rör sig vid huset.
Individen beordras att vara still och omhändertas relativt smärtfritt.
Individen påstår sig vara ägare till huset och säger att hen är ensam där.
Dock vägrar hen att öppna huset dörr och snabbt konstaterar vi att dörren är försåtminerad.
När vi kontaktar HQ för att höra vad vi skall göra med individen tar HQ beslutet att individen har gjort uppenbart våldsamt motstånd via försåtsminering
och skall avrättas om ingen strategiskt information kan uppges.
Individen har inget taktiskt att uppge så hen grävs ned ett par hundra meter från huset. ATV:n spränger vi, innan vi fortsätter mot I-8 via J-8.

En bit in på J-8 hittar vi vad vi tror svensk stridsmateriel gömt bakom några buskar, det är två stridspackningar och ett och annat magasin.
Vi bränner upp materielen innan vi fortsätter mot I-8.

Väl på plats i I-8 upprättar vi en stark försvarslinje och inväntar Edelweiss. De anländer cirka tio minuter efter oss och
vi kan konstatera att de har rätt kodord och är de dem utger sig för att vara. Edelweiss eskorterar oss snabbt via vägen I-7, H-6,5, G-5 och H-4.
I H-4 når vi fram till ett mindre befäst läger upprättat av Gamblers operatörer. Det visar sig även att de tagit med sig en mindre artilleripjäs.
Tyvärr så har amerikanarna missat att ta med sig någon ammunition så pjäsens strategiska vikt är rätt låg.

Även orienteringsstridsparet tar sig till H-4 och hela Trolltyg är återsamlat för att ta över bevakningen av lägret. Tid för både varm mat och återhämtning.

Efter att samtliga fått i sig ett gott mål mat och vätska, även en och annan lur får vår radiooperatör ett meddelande av HQ.
Fientlig helikoptertransport inväntas anlända inom två timmar någonstans på fälten vid EF–7,8. Vi får uppgiften att så snabbt som möjligt
ta oss ned till EF-7,8 för att lägga oss i bakhåll för transporten. Basens säkring överlämnas till Edelweiss medan vi beger oss av mot EF-7,8.

På vägen försöker vi även hitta ett gömt upplag av luftvärnsrobotar i F-4, men tidsbristen gör att vi inte kan lägga den tid som hade behövts för att hitta och gräva upp upplaget.
Vi tar så säker väg som tiden tillåter och går via G-4, F-4, E-5, D-5, C-5,6,7, D-7,8, E-9.
Framme vid E-9 hinner vi med att sondera terrängen och förbereda bakhållet. Vi väntar inte alltför länge innan vi nås utav ljudet från en annalkande helikopter.
Helikoptern närmar sig från F-8 när vi kan se två fientliga operatörer markera landningsområdet för helikoptern och vi inväntar vårt läge.
Så fort helikoptern nått mark och vi kan höra tomgången från rotorbladen utför vi vårt bakhåll, som blir totalt lyckad,
de fientliga operatörerna tas ned, även en av helikopterns besättningsmän skadas innan helikoptern tyvärr lyckas fly.
Däremot kan vi säkra upp en stor låda och börjar snabbt ta oss från platsen.

Nu blir vi plötsligt anfallna av en annan styrka som skadar två operatörer innan vi kan bekämpa dem.
Vår sjukvårdare tar snabbt hand om våra skadade och radiooperatören får tag i en helikopter som kan evakuera oss från området och för oss tillbaka till H-4.

Tillbaka i lägret på H-4 berättar Edelweiss att det varit viss fientlig aktivitet runt lägret och att artilleripjäsen blivit sprängd.
Som tur är så har inte själva lägret utsatts för något och all materiel och strategisk information är i behåll.
Vi prioriterar att se till så att våra skadade blir evakuerade ur ao och vår styrka krymper från sju till tre.
Det visar sig att Gambler blivit evakuerade tidigare under dagen så hela den amerikanska styrkan är borta.
Även Edelweiss har manfall och på söndag morgon har de bara en operatör kvar.

Under söndag morgon får vi möjligheten att utföra en UAV bombning tack vare att vi erövrat styrenheten från fienden och att vi lyckats
laga själva UAV:n vi hittat i terrängen. Här tar vi chansen att bomba hela ruta F-11 i hopp om att fienden valt att upprätta sitt läger
där trots att vi spritt ut allt deras materiel för bas byggande.

På söndag morgon får vi en ta och håll order av vårt HQ, vi skall säkra huset i K-8 som vi tidigare varit vid.
Sen skall vi hålla huset så länge vi kan, ingen evakuering är möjlig och vi önskas lycka till.

Vi har totalt fyra man till vårt förfogande och vi vet att det finns ingen återvändo, så vi packar oss så lätt som möjligt, hissar den tyska flaggan,
lämnar en tidsinställd bomb kvar i resterna av vårt läger och skyndar oss iväg mot K-8 samma väg som vi kommit från dagen innan.
Edelweiss operatör upplyser oss om en chans att hitta en mindre förråds låda på vägen mot K-8. Denna skall finnas någonstans vid korsningen I-10.

Sagt och gjort passerar vi I-10 och samtidigt som vi hör smällen av vår bomb i lägret hittar vi en mindre skattgömma av dryck och energybars.
Skattletare från Edelweiss
Dessa tar vi med oss till huset K-8 som är orört sedan vårt besök dagen tidigare.
Trots den stora evakuering som gjorts av Nato har fienden inte tagit något initiativ och terrängen är tyst och lugn.

Vi kan obehindrat ta över huset i K-8 och vi upprättar mindre vägspärrar samtidigt som vi kan konstatera att försvara denna punkt med fyra man kommer att vara minst sagt utmanande.
Vi hissar flaggan i topp på huset, fixar varm mat och inväntar fienden som har synts närma sig området.
Mums
Efter över en timmes väntan kommer första kontakten med fienden, vår operatör i huset öppnar eld med sin pistol utan verkan.
Strax därefter övermannas två av våra gömda operatörer väster om skogen. Sen slås operatören i huset ut med en granat trots att han tappert skjutit ut med sin pistol ur huset.
Den sista försvararen slås ut av fiendens kulspruteskytt efter en längre skytteduell där vår operatör drog det kortare strået trots att han hann skjuta ett par skurar före fienden kunde lokalisera honom.


Trolltyg tackar arrangören för ett väl organiserat spel.
Hatten av till alla deltagare och vi hoppas till fler omgångar i det gröna i framtiden =D

Även tack till dig som tog dig tiden att läsa AAR och titta på bilderna!


Return to “Northern Wind”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests