Att övervaka 2-kanaler samtidigt?

SOG
Posts: 87
Joined: 2 April 2013, 23:45
Played Since: 2013

Att övervaka 2-kanaler samtidigt?

Postby SOG » 9 May 2015, 23:29

Hej, vi håller på att starta ett lag där jag blev utsedd till radiokille... Så därför börjar min research här.
Jag läste på www.to-radio.se att med Puxing 888K så kan man övervaka 2-kanaler samtidigt.
Vad innebär detta? Att jag t.ex kan ha en kanal för gruppen och en för HQ i milsim t.ex?

För att detta skulle kunna vara möjligt måste man då ha headset med dualcom eller hur fungerar det då?

Mvh,
Tim

Uffe_C
Posts: 133
Joined: 8 November 2014, 20:39
Location: Malmö

Re: Att övervaka 2-kanaler samtidigt?

Postby Uffe_C » 9 May 2015, 23:37

Du har två rader i displayen på din radio, den ena lyssnar du bara på och den andra är både sändning och lyssning. Du växlar mellan dem med en av knapparna, kommer tyvärr inte ihåg just den radion. Skall du spela på något av de stora spelen i Skåne så rekommenderar jag att du lägger in filen som du hittar här:

http://airsoftsverige.com/forum/viewtop ... 16&t=33445

/u

User avatar
Allan_g
Posts: 481
Joined: 11 July 2012, 16:07
Lag: N.C.S - Northwood Combat Securit
Location: Solna

Re: Att övervaka 2-kanaler samtidigt?

Postby Allan_g » 10 May 2015, 09:33

Du trycker på A/B knappen så hoppar pilen mellan den övre och undre frekvensen på en UV-5, gissar att det är ingen skillnad på Puxing 888k.

DualCom headset är när du använder två radio, två PTT på ett headset. Det är det bästa setup när er grupp/lag använder en kanal och resten allierade en annan gemensam sambands kanal. Det skulle fungera med en "dual Watch" men då får du fippla med din radio en hel del, i strid kommer du uppleva det som enormt frustrerande.
Allan_G
Pointman och assault i N.C.S - Northwood Combat Security af föreningen SAR.

Thinker
Posts: 440
Joined: 15 May 2012, 16:17
Played Since: 1997
Location: Markaryd

Re: Att övervaka 2-kanaler samtidigt?

Postby Thinker » 10 May 2015, 12:57

Många radios har något som kallas Dual Watch (DW), vilket innebär radion växlar/"hoppar" mellan två valda kanaler/frekvenser och när det är en sändning på någon av kanalerna så stannar radion på den kanalen, och när sändningen slutar så väntar den litet tag och börjar sedan växla mellan kanalerna igen. Det är ingen "ny funktion", finns på många gamla PMR, LPD radios mm också. Men det kan fungera på ett par olika sätt. Antingen är en kanal "huvudkanal", dvs om du själv ska sända så blir det alltid på denna kanalen vilket är att föredra generellt sett, eller alternativ två, när du trycker in PTT knappen så sänder radion på den kanalen du råkar vara just då vilket gör du aldrig vet vilken kanal du sänder på utan att kolla på radion (dåligt).

Det är praktiskt med Dualwatch (OM radion klarar det bra), för du kan då använda en radiokanal som normalt men ändå övervaka/lyssna på en kanal. Framför allt praktiskt om man då använder en kanal för gruppens kommunikation, men kan övervaka/lyssna på en stab/HQ kanal eller om man samarbetar med annan grupp lyssna på dem, även praktiskt om man är Arr på små söndags/lördagspel för man kan lyssna på en separat kanal där spelarna kan nå en om det behövs. Och ja, Puxing PX-888 modellerna är bra radios och har bra dualwatch, men jag gillar inte dess knapp lösning utan föredrar själv exempelvis KG-UVD1P lösning.

Det negativa med Dualwatch är att radion kan vara långsam att växla/hoppa mellan de två kanalerna, och därmed missar man korta anrop på sekundär kanalen. Det andra negativa med dualwatch är att det kan vara massa snack på exempelvis den övervakade kanalen, och att då radion stannar där, medan man igentligen behövt lyssna på det som sägs på gruppkanalen men då inte hör detta.

Ska man dock vara den som snackar med HQ osv är det mest praktiskt med två separata radios, med dubbel PTT eller två separata monofoner mfl lösningar, för det är omständing att behöva plocka upp radion varje gång man måste sända på den andra kanalen, och sedan byta tillbaka. Det tar tid och är inget man vill hålla på med hela tiden, i strider osv. En lösning som fungerar är även att använda en radio med dualwatch och övervaka/lyssna på stab/HQ kanalen med den, och en extra radio med eller utan monofon med volymen helt nerskruvad som man sänder på den övervakade kanalen. Ja man hör sig själv osv när man sänder, men slipper försöka hålla på med dubbla headset osv.

Det finns även radios med två helt separata mottagare, där man kan höra på båda kanalerna samtidigt. Kan dock fortfarande bli jobbigt "då alla snackar samtidigt" i örat på en speciellt då vissa talar lågt och andra högt osv. Det är lättare med två separata radios där man har ljudet från exempelvis gruppradion i vänster öra och stab/HQ i höger öra.
This space intentionally left blank

SOG
Posts: 87
Joined: 2 April 2013, 23:45
Played Since: 2013

Re: Att övervaka 2-kanaler samtidigt?

Postby SOG » 10 May 2015, 22:12

Ok, vad bra. Jag är väldigt tacksam för svaren!

Jag har lärt mig mycket av det ni skrev och har kommit fram till att det får bli 2st radios med dualcom Sordins!
Det med dual watch låter som att det kan bli jobbigt och i stridens hetta, precis som ni skrev, så vill man inte få problem med radiokontakt!

Tackar så hemskt mycket för hjälpen och ställer en följdfråga...
Någon som vet vart man kan ta reda på radiokommunikation, då alltså, hur man pratar i radio med t.ex stab/hq.
Har hört talas något om 7s? Men kan inte så mycket mer av detta så jag är oerhört tacksam om någon vet vart jag kan läsa på lite om förkortningar och kanske har en video eller liknande på radiokommunikation, hur man för sig i tal då...

Mvh

Thinker
Posts: 440
Joined: 15 May 2012, 16:17
Played Since: 1997
Location: Markaryd

Re: Att övervaka 2-kanaler samtidigt?

Postby Thinker » 10 May 2015, 23:41

http://airsoftsverige.com/forum/viewtop ... f=75&t=223

Har skrivit lite halvvägs ner där "Lite tips på hantering i spel".

Men generellt behöver det inte vara avancerat, speciellt då näsan ingen har träning handlar det mer om praktiska saker än följa en viss förutbestämd stil, och du blir inte "hängd" om du gör fel. Men det är BETYDLIGT viktigare att exempelvis hantera radios väl, undvik skitsnack och onödiga saker. Kortfattat och tydligt vad man vill få fram. Beskriv/säg något som är tydligt oavsett vart man i området är. "4 fiender som går längs vägen" är väldigt otydligt om det finns fler än en vägar, och vart på vägen är det och åt vilket håll går de? Även om det är svårt att tänka på att göra så hjälper det definitivt att fundera ut vad du ska säga innan du ens börjar sända, och tänka till så det kommer fram utan tvetydheter. Och försökt undvik viska/tala alldeles för lågt, ack så vanligt det inte går att höra folk. Japp det är jobbigt när fi är i närheten.

Ropa upp någon är bättre att säga deras namn/callsign två gånger i rad, pga första gången kan ha missats/hackats upp av radio och folk inte hunnit reagera på att någon ljud nu kommer och där med missar vem som ropas efter. Två gånger hjälper helt klart.

Använd "kom" efter du är färdig för berätta andra parten kan snacka.

"Slut kom" praktiskt för berätta du inte har något att tillföra och andra parten kan avsluta kommunikationen.

"Klart slut", sista som sägs i en överföring. Ska mer sägas så ropa upp på nytt.

Personligen anser jag det dumt använda callsigns baserade på bokstaverings alfabetet (men ack så vanligt), bättre med distinkta unika namn för det gör det lättare uppfatta/reagera på. "Sierra. Sierra." är exempelvis mindre distinkt än någon som bara används av just en grupp för "Sierra" kan sägas i kommunikation av andra anledningar som för kartkoordinater mm, medan exempelvis "Björnligan. Björnligan." aldrig lär användas förutom just om gruppen som kallars sig det.
This space intentionally left blank


Return to “Radio och elektronik”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests