Fängelse / dryga böter för fel användande av frekvens

User avatar
dariantel
Posts: 486
Joined: 21 June 2012, 22:50
Lag: Kirschenbauer samt OBB
Location: Sweden : Uppsala

Fängelse / dryga böter för fel användande av frekvens

Postby dariantel » 29 January 2016, 10:52

http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=6354684

kolla på den länken så får ni se vad som kan hända om ni knappar in en random frekvens på era kinaradios och råkar hamna fel.

En jaktbutik som sålt USA varianter av denna pejl har fått åläggande att återta samtliga pejlar som sålts och skicka in dem till PTS för att förstöras, görs inte detta var det 150,000 i böter första månaden med ökande summa desto längre tid som går. i straffskalan för användande av detta finns fängelse.

Allt detta beror alltså på att hundpejlar som jägare använder råkar ligga på samma frekvenser som militären i sverige, och ett antal har snålat in och köpt på nätet och då fått USA märkta varianter som endast får användas i just USA.

User avatar
Wiggen
Posts: 286
Joined: 14 May 2012, 14:01
Played Since: 2011
Location: Västerås

Re: Fängelse / dryga böter för fel användande av frekvens

Postby Wiggen » 29 January 2016, 11:10

Tur att vi inte använder hundpejl inom airsoft i så stor utsträckning, men absolut tänkvärt när man sitter och fipplar på sin sunkradio från nån sweatshop i nanjing.
"I've got a bullet here with your name on it, and I'm gonna keep firing until I figure out which one it is!"
PostNord FAQ
Hjälper gärna till med dina paket/brevfrågor, tveka inte att PM:a mig.

Thinker
Posts: 440
Joined: 15 May 2012, 16:17
Played Since: 1997
Location: Markaryd

Re: Fängelse / dryga böter för fel användande av frekvens

Postby Thinker » 29 January 2016, 17:15

Det är imponerande på vilka dåliga frekvensval man kan hitta vissa användare inom airsoft, men har blivit bättre sista åren med de mer standardiserade listorna, men fortfarande en hel del som gillar använda det som verkar vara random frekvenser för de tror troligen de är säkrare mot avlyssning (för de som inte kan något ja, men för mer kunniga blir ni bara lättare att identifiera, följa och utmärker er).

Mest imponerade jag upptäckt är några som använde internationell nödfrekvens...
This space intentionally left blank

User avatar
dariantel
Posts: 486
Joined: 21 June 2012, 22:50
Lag: Kirschenbauer samt OBB
Location: Sweden : Uppsala

Re: Fängelse / dryga böter för fel användande av frekvens

Postby dariantel » 29 January 2016, 21:59

ja, inte bara inom airsoft tyvärr, vi har flera gånger på jobbet hittat radios där någon programerat in frekvenser de hittat på själv mellan vanliga frekvenser. sådär lagomt nära så man stör allt och alla.
var en man för något år sedan som är radioamatör som tagit med sig en ihopfällbar mast och gått ut i skogen oh satt upp den och börjat sända och kolla lite, helt lagligt såklart då han var radioamatör och använde deras frekvenser. det lite mindre om inte annat lämpliga i det hela var att han var inne i Enköping regementes övningsområde och regementet gillade inte alls att någon satt upp mobil radioutrustning på deras mark haha. väpnad eskort var snabbt på plats.

men ja inom airsoft behöver man inte söka långt för att hitta egenpåhittade frekvenser, och grymt många dåligt programerade radios. tyvärr.


Return to “Radio och elektronik”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest