Bildförstärkare - IR lasers och lampor

Thinker
Posts: 440
Joined: 15 May 2012, 16:17
Played Since: 1997
Location: Markaryd

Bildförstärkare - IR lasers och lampor

Postby Thinker » 27 May 2012, 04:46

En tråd om tillbehör till bildförstärkare.

Utrustning
Vilken utrustning man föredrar spela med, bildförstärkare modell och användning samt IR och annat ljus är upp till var och en. Vi har alla olika smak och föredrar olika, har olika ekonomi och olika krav på utseende och funktion, men det går att förbättra eller göra sin användning effektivare. Det jag dock skulle rekommendera är att, oavsett bildförstärkare, försöker ha så flexibel natt utrustning som möjligt, och med det menar jag olika IR ljus, Vitt ljus och lasers, för allt har sin användning, och man vet inte vad man kommer behöva.


Ljus källor
Gen1: Behöver rätt mycket ljus, rekommenderar halogen vapenlampor med flipup IR filter, för de ger oftast mycket ljus i 760-800nm området. 850nm powerleds fungerar ok, men måste vara starkare än motsvarande halogen med IR filter. Små lysdioder som 850nm 3-5mm fungerar som belysare på kortare avstånd. 780nm 3mW är utmärkt för IR laser sikte med bra synlighet.

Gen1 kaskad: 850nm IR powerled fungerar bra, men powerleds eller vapenlampa kan bli alldeles för mycket ljus på närmare håll och kommer mer tokblända pga kaskaders höga förstärkning. Rekommenderar mer en svagare 850nm powerled eller fokuserad högintensiv 3-5mm 850nm IR led som ljuskälla. 780nm 3mW är nästan otrevligt bländande stark, 830-850nm 3-5mW är trevligare.

Gen2: 850nm ljus fungerar fint, powerled för längre avstånd, 850nm högintensiv 3-5mm led för kortare avstånd. 880nm ger för lite ljus för annat än närområdet. En 780nm 3mW är lite för stark, 830-850nm 3-5mW laser är trevligare, 905nm 5mW laser är lite för svag och ger bara en punkt.

Gen3: Ungefär samma som Gen2, men mer känslig för IR ljuset och en 880nm fungerar ungefär lika bra som en 850nm på Gen2, kan även använda 905nm 5mW IR laser lite bättre.

Oavsett generation: Glöm 940nm för allting annat än kort avstånd om det inte är riktigt riktigt starkt ljus som från en 30-100W halogen, eller 5W 940nm powerled för kortare avstånd. En 980nm 50mW ir laser kan aldrig används som belysare, och kommer vara för svag som IR laser sikte.

Digitala kan utnyttja 940-980nm bättre men de har mest användning av 850nm ljus, kommer uppfattas ungefär 2-5ggr bättre.


Vapenlampa: Vitt ljus och IR. Det kan antingen kombineras i en hiteck lösning som Surefire M952V, men de är dyra. Billigare och klassisk lösning är en Halogen lampa med flipup IR filter. Vit ljus LED lampa fungerar inte med flipup IR filter för vita LED har inget IR ljus att släppa genom. Nackdel med flipup IR filter är att det kan skjutas sönder på spel (hänt mig en gång och en polare annan gång), och måste fällas upp och det kan hända av misstag, så kolla att filtret är nerfällt INNAN ni tänder lampan förväntandes det är bara ska vara IR. Kan bli otrevlig överraskning och röja läge väldigt mycket.

Det går givetvis att ha två separata lampor, en vitt ljus och en med IR ljus, och då kan LED användas, många vita LED lampor kan man byta till exempelvis en 850nm Powerled på 1-3W. En vapenlampas användning är "mycket ljus ditåt", när man ska lysa på långt avstånd med IR eller blända/belysa mål med kraftigt vitt ljus. Det är på tok för ljusstarkt för lysa på 10-20m avstånd och bländar bra i kaskader, Gen2, mm. Men de har sina användnings i bildförstärkare på 50-400m avstånd eller när man behöver lysa upp en skog. Tänk på att återsken från träd av en tänd vapenlampa kan lätt synas på många många hundra meter just för att "skogen lyser". Är omgivningen mörk så kan en vapenlampa med kraftig IR ses av en fiende utan bildförstärkare som en "svagt lysande röd punkt" om man riktar den mot dem. Skulle inte heller rekommendera alldeles för kraftiga vapenlampor, speciellt inte i CQB, för brukar bara leda till man bländar sig själv mot väggar osv när man lyser upp. Håller med Surefire som rekommenderar max 200lumen för mesta användning. Även om det givetvis finns användning av kraftigare lampor för lysa upp hela fält osv, men opraktiskt att bara ha en sådan lampa på sitt vapen om man mest är inne i byggnader eller skog.


IR filter, flipup och göra själv:
De IR filter jag sett till vapenlampor och liknande är relativt lika i spektrum och användning, och flesta lär inte märka stor skillnad mellan olika, utan då påverkar mer själva låsmekanism osv. Och då har jag testa billiga noname IR filter och mer kända namn som G&P samt Surefires, och ja, det är små skillnader men inte värt att lägga stora pengar eller modda, undantag är byta filter om det gått sönder. Filtren ligger oftast någonstans runt 760-800nm men har även olika branta kurvor, men hittar du ett IR lamp filter som fungerar så var nöjd med filtret i den, vinsten att byta filter är troligen rätt liten och inte värd jobbet och problemen som kan uppstå med arbete och kostnaden.

Det finns alla möjliga typer av filter men vanligast är hårdplast av olika typer eller glas, det finns andra saker som kan användas som IR filter exempelvis vissa gamla floppy disketter eller oexponerad men framkallad fotonegativ, men då med okänd ljusdämpning för det som släpps genom och spektrumkurva. Tänk även på att inte ha för kraftig lampa när det handlar om plastfilter (kan smälta) för filtret absorberar allt synligt ljus och stor del av värmestrålningen. Men det är mest ett problem vid exempelvis 20-50W+ halogen med liten diameter och lång lystid. Glas är bättre om man behöver optisk klart IR filter (som för IR fotografering) eller för högre temperaturer. Ett sätt att köpa billiga runda glas IR filter är just till fotografering via ebay mfl. Många olika nm områden och diameters. Elfa har en typ av IR filter i plast, NIR79, och säljs i 0.5-2mm tjocklek i rektangulär bit. Exempel på olika kurvor för olika köpta filtertyper, NIR70N i den undre bilden hade du inte velat använda pga alldeles för mycket synligt rött ljus släpps genom, samtidigt som NIR90N hade dämpat lägre IR alldeles för mycket.
Image
Image

Ni kan aldrig räkna med att säljare av IR filter till lampor eller så kan sådan specifik info som spektrum kurva, misstänker du kan fråga tillverkaren och de i sin tur måste kolla upp det och då återkomma, eftersom det igentligen inte är tokviktigt vilken kurvan är. Samma anledning många inte har koll på det där med led ljusspridning över spektrum eller hur våglängder för lasers osv fungera. De har inte behov att annonsera informationen, tänker på att vissa kan vilja veta, eller att det faktiskt är stor skillnad mellan 850nm vs 880nm vs 940nm i användning. Samma med många av de lampor med IR leds som finns, okänt vilken typ, styrka och ljuspridning leds har. För de flesta användare och tillverkare är det givetvis inte värt pengarna och besväret att köpa och testat olika leds som 760nm, 810m, 850nm, 880nm, 890nm, 910nm, 940nm, 960nm, 1060nm med olika spektrala bandbredder och strålningsfält samt en packe lasers, filter och annat.

Så glöm köpa IR leds från Kjell mm, de har bara 940nm och de är inte starka, fungerar inte som en bra belysare ens till Gen3. Elfa är bättre men dyrare, men finns fler ställen. Om ni inte vill handla från specialist elektronik ställen och är specifika lasers eller leds ni är ute efter så nog eBay enklast. Finns gott om rätt billiga 850nm 3W vapenlampor. Däremot kan ni använda en vapenlampa med halogenlampa och sätta IR filter framför, ger bättre ljus för ofta har IR filter runt 760-790nm cutoff så bildförstärkare, speciellt Gen1, ser det bättre. Enklast och bäst att köpa IR filter i rätt diameter, finns billiga till kameror där filtrets metallram oftast kan skruvas isär, eller direkt färdiga för lampor som trycks på utanpå med eller utan flipup filter som kostar mer. Det går exempelvis relativt enkelt bygga om en vitt LED lampa till IR genom byta lysdioder, men tänk på annat motstånd eller begränsning kan behövas för inte bränna sönder dioderna, IR led använder oftast bara 1.3-1.6V och högre ström vs vita leds på 3.0-3.6V. Det går i många fall också skaffa en ficklampa, 1xAA eller 3V modell, med vit powerled och byta ut powerled mot 850nm powerled utan några andra ändringar pga deras drivkretsar.IR laser sikte: Mer eller mindre krav om man tänkt kunna skjuta vapen med precision med bildförstärkare på huvudet. Det går, speciellt med moddad RP sikten och annat, men osmidigt och tar tid få i rätt läge vs bara tända lasern och skjuta. Med ett justerat IR laser sikte kan man skjuta på trädstammar på 30m från höften med bildförstärkare på skallen utan större problem. Och har man ljusa vita kulor kommer laserns sidoscatter belysa kulorna bakifrån så det blir nästan som att skjuta spårljus men det är bara de bakifrån som ser återsken från kulorna. En billig kompakt IR laser modul som är lämplig är på runt 1-3mW vid 780nm och upp mot 5mW för 850nm lasers. De kommer synas ungefär lika kraftigt i bildförstärkare pga minskad känslighet längre upp i IR området. Punkten från en fokuserad 780nm kan svagt svagt synas för ögat, men med tanke på man tänder och riktar in så lär ingen utan bildförstärkare reagera på det, på 30m kommer punkten alltid röra sig en hel del så det är nästan omöjligt att upptäcka utan bildförstärkare. Aldrig hänt mig eller de jag spelat med. 850nm är i princip osynligt även när man letar efter punkten och den är stilla. Och båda ger en stråle man ser i många fall och belysa över en sjö är inte svårt.

Militära PEQ2 och PEQ15 har en 808nm respektive 830nm ir laser, låg läge på PEQ2 är 0.08mW, medan högläge är 25mW. En alldeles för kraftig IR laser är mer problem än det är bra. Tänk på ögonsäkerhet och att en reflekterad laserstråle kan göra spår mm i en bildförstärkare. Så rikta aldrig in en laser i bildförstärkare, för personen har generellt huvudet/ögonen där, och en laser i något av dem är dåligt.

En synlig laser, röd eller grön har sina givna användningar, dag som natt, men en grön laser syns 3ggr bättre för ögat än vanliga 660nm röda vid samma effekt, och grön ljus absorberas inte av löv på samma sätt. Så ska ni använda en laser dagtid i sol mm, grön är enda riktiga valet. Problemet med gröna är att det generellt är dåliga lasers och tillförlitlighet pga hur de är gjorda, det är generell DPSS lasers. En röd laser är mindre synlig, vilket ibland är fördelaktigt, och mycket drift säkrare oavsett temperatur pga det är en primär laser. Blå, lila/UV lasers är coola, men de är inte så synliga som en grön vid samma effekt. En klarfördel med synlig laser stråle som man vet stämmer med IR laser i samma hölje är att man kan ställa siktet dagtid med synlig stråle och verifierar de stämmer i mörker. Det går INTE använda en röd laser och sätta ett IR filter. En laser har bara den färg den lasrar i. Undantaget är dåliga gröna 532nm lasers som igentligen är 808nm IR lasers som pumpar en kristall som lasrar i 1064nm som frekvens dubblas till grönt 532nm ljus och sedan förhoppningsvis filtrerar väck IR ljuset. Ibland är filtrering dålig och kan vara väldigt mycket starkare i IR än gröna området, men det är en dålig laser och alltid bättre köpa en billig ir laser från ebay mm, den kommer vara driftsäkrare och mindre. Tänk även på att IR filter tenderar ställa till fina laser strålen också.


Inbyggd IR lampa/led i bildförstärkare: Gen1or har generellt dålig IR närma röda och väldigt kraftig, för det behöver det för att kunna fungera. Digitala har nästan alltid IR igång, men ofta mellan kraftig runt 940nm just för de har brett IR känslighets område och inte ses av ögat eller djur, Gen2/Gen3, framför allt militära har ofta en svag IR led i 880-940nm. Den är endast tänkt för användning på 1-2m avstånd, kartläsning osv och är generellt värdelösa att gå med i terräng även när det är tok mörkt. Det avslöjar en ändå för de med bildförstärkare, och man ser inte tillräckligt långt. Den enda militära med kraftig IR läge jag hittat är väldigt nya och avancerade AN/PVS21 som har hög och låg läge på IR.Så vad är då min rekommendation?
Att ha en kraftig IR och Vitt ljus vapenlampa lösning, med en switch lösning så ni inte kommer åt dem av misstag på natten. Ska ni ha huvudmonterad bildförstärkare är IR laser mer eller mindre krav, och praktiskt även för de med bildförstärkare vapensikte för markera för andra mm. En kombo låda i form av någon PEQ modell är synneligen praktiskt, airsoft kopior måste oftast modifieras själv för bli bra och rätt, men klart enklast är att köp en låda som redan har batteri/switch, laser och lampa och byt ut lampa/laser till det ni vill ha. En PEQ2 med IR laser och svag IR belysare är mycket användbart, och kan få plats med stort batteri om man behöver det, men en rätt byggd PEQ15/PEQ16 mfl med synlig laser, IR laser, IR belysare och kanske vit ljus lampa har ju sina fördelar plus ofta något mindre storlek. Det är upp till var och en vad man föredrar. Vissa föredrar en kompakt liten IR laser som bara är det. Tänk på att många kinakloner är dåliga i kvalitet och inte säkert att det går ställa siktespunkt eller att röd/ir lasers är parallella och har samma träffpunkt, kan skilja meter eller mer på 20m, och ha en laser man inte kan använda för att sikta med anser jag själv rätt värdelöst. Själv har det hittills alltid blivit custom lösningar till allt mitt och polares behov, eller köpta kraftigt modifierade lösningar.


Kom ihåg att ställa IN era natt sikten och IR lasers.
Det kan göras på olika sätt, men IR lasers tenderar vara svårare ställa in, det behövs generellt göras i mörker och man ser inte kulorna osv. En borelaser med röd/grön stråle är rätt enkelt att grovställa med, sätt in i pipan, tänd och justera IR lasern efter det. Har ni en vapenlampa går det göra genom att belysa och skjuta med ljusa vita kulor som man då ser i skenet och kan ställa efter deras träffpunkt. Det går att göra med tracer kulor också. Men ska ni göra det själva ensamma på natten är det jag anser enklaste metoden att sätta ut ett mål på till börja med 5m avstånd. Ta något som ni hör tydligt om ni träffar och är hyggligt stort, ungefär A4, samt TÅL att skjutas på många gånger och som ni ser, eller svagt kan belysa med svagt synligt ljus eller så. Jag använder själv fyrkantiga stål måltavlor, har alltid en i bilen, men det hänt jag använt en 10l dunk mm. Börja skjuta semi skott i ett sakta svepande mönster från ena sidan utanför tavlan till andra och byt höjd efter varje svep. Målet är att höra när ni träffar tavlan och justera sikte eller IR lasern i höjd/sidled till mitten av målet. När ni träffar målet med varje skott så backa till 10m och gör samma manöver igen. Sedan 20m, upprepa, och sist 30m. När varje skott träffar ett mål i A4 storlek kan ni vara nöjda, visst går det ställa noggrannare men ofta kommer hopup och annat ställa till det på natten pga förändrar temperatur osv. När siktet stämmer, eller ni vill verifiera innan spel prova på längre avstånd direkt. Prova snabbt identifiera målet, rikta in siktet/laser och skjut en salva. Ni ska höra målet träffas annars stämmer inte något. Är målet svårt att se pga för mörkt, använd något svagt ljus för att belysa, lägg en svag lampa i närheten eller använd IR ni har på vapnet för att se mål och vart kulorna blir av.
This space intentionally left blank

Thinker
Posts: 440
Joined: 15 May 2012, 16:17
Played Since: 1997
Location: Markaryd

Re: Bildförstärkare - IR lasers och lampor

Postby Thinker » 10 October 2012, 19:05

Uppdaterade med lite mer information om filter.
This space intentionally left blank


Return to “Radio och elektronik”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests