Guide: Budgetutrustning Bundeswehr

User avatar
JonathanRL
Posts: 1195
Joined: 14 May 2012, 17:14
Lag: Lundkvists Logement
Played Since: 2005
Location: Lidingö, Stockholm
Contact:

Guide: Budgetutrustning Bundeswehr

Postby JonathanRL » 1 March 2013, 20:49

Budgetutrustning: Bundeswehr
Foto: Jonathan R Lundkvist
Modell: Lisen K


Image

Så du vill spela tysk? Bra val. Tyska Bundeswehr erbjuder ett av de enklaste och stiligaste alternativen för dig som börjat med airsoft - eller kanske helt enkelt vill ha en uniform till utan att det ska kosta allt för mycket. Även om kostnaden för mer avancerade val kan skjuta i höjden ska vi här se till det mest grundläggande.

Om du börjar utan någonting det guiden erbjuder, så betänk att Airsoft fortfarande kostar en hel del pengar. "Budget" i det här fallet är vad som bedöms behövas för att du ska se bra ut och någorlunda hyfsad i rollen som medlem av Bundeswehr men räkna ändå med en budget på runt 2500-3000 kr.

Uniform:

Grunduniformen är det enklaste att ordna. De är billiga och enkla att få tag i, speciellt om du är villig att köpa begagnat. Grundstället är fältskjortan och byxor vilket sedan med fördel beroende på väderlek kan utökas med andra delar. Det första du bör välja är om du ska bära vanligt Flecktarn avsett för skog, eller om du ska bli lite mer exotisk och bära ökenkamoflauget Tropentarn. Plaggen är inte identiska, Tropentarn är mycket luftigare (som sig bör) och bör direkt undvikas vid risk för kallt väder. Heta sommardagar är det dock en fröjd att bära och det är bland de bekvämaste plagg som någonsin har skapats. Det enda problemet med Tropentarn är att det är dyrare och lite svårare att få tag i västar och fickor i camoflauget.

Skogsuniformen är mera standard och mer mångsidig. Skjortan kan bli en icke så oduglig vår eller höstjacka för att skydda mot vind och byxorna går att använda alla tider på året och håller för i princip allt. Jag tenderar att behöva köpa nya ungefär var tredje år; vilket sällan är något annat än en mindre irritation. Flecktarn är dessutom ofta omnämnt som ett av de mest effektiva camouflagen i barrskog, då lever du där sådan frodas kan du skatta dig lycklig.

Bland det fina med Flecktarn är att begagnat så är de oftast billigare än de kinatillverkade modellerna, vilka förutom att ofta vara baserade på amerikanska uniformer tenderar att få fullständigt fel nyans på camouflaget och mer se ut som neon än något som bärs av någon som inte vill noteras. Till en början så skulle jag rekommendera byxa och skjorta, sedan komplimentera med underställ (ditt eget) om vädret kräver det. Är det riktigt kallt eller snö bör du ha någonting över skjortan, företrädesvis Bundeswehrs parkas.

På huvudet ska du ha fältmössa, hjälm eller om du föredrar basker. Fältmössan anses av många vara ful, men den fyller sin funktion och gör att det hela ser mer korrekt ut. Den är dock bekväm och inte ett problem att bära under längre perioder. Rent ut sagt guld på hösten då en mössa är för varm, men någonting måste finnas på huvudet men tillräckligt sval för hösten då den även hjälper hålla solen borta från dina ögon. Basker i tysk modell finns att få tag på billigt, och i flera olika färger. Specialstyrkornas och Fallskärmsjägarnas är mest populära, men kom ihåg att inte bära med märken som du inte har förtjänat. Basker tenderar dock att bli lite för varmt på sommaren, speciellt dessa då de är baserade på ull.

Hjälm kommer vi behandla under utrustning.

Fältskjorta
Parkas (För kall väderlek)
Fältbyxor
Basker eller Fältmössa


Utrustning:

Det går kanske bra att springa runt med Flecktarn och high cap magasin, men trots detta skulle jag föreslå att inhandla en väst. Dels så är det bra rent utseendemässigt, dels vet du aldrig när du behöver tio till femton extra fickor för alla de där magasinen du har köpt från Köp och Sälj; eller för den delen de chokladkakor du kan tänkas vilja äta mellan striderna. Kort sagt, en väst eller stridssele är bra att ha.

Stridssele är smått enkelt. Bundeswehr har en fullgod sådan, designad i mitten av sjuttiotalet som duger mer än väl för moderna behov. I grund så är den att jämföra med svenska M/59 selen, men har möjlighet att fästa fler fickor på bältet. Dess enda problem är att allt du kan bära i den är extra magasin, vilket duger för de flesta söndagsspel, men extra fickor är alltid bra att ha.

När det kommer till västar så tvingas man nästan alltid till kompromisser. Kineserna gör de enda billiga, och somliga av dessa lider av samma problem som deras uniformer, nämligen att de har fel nyans, nära på en ton av neon. Enfärgade västar fungerar också till Flecktarn, men svart ser minst bra ut av dessa. I övrigt är OD acceptabelt för Flecktarn och Tan för Tropentarn. Beroende på om du kan få tag på något begagnat så skulle jag nästan börja med en enfärgad väst, då dessa är billigare och finns i fler varianter. Bland dessa är mollevästen (som man kan fästa Flecktarnfickor på), och den Sydafrikanska västen de bästa ur ren budgetsynpunkt.

Den sydafrikanska finns i en variant med tillräckligt bra Flecktarn för att vara värd att rekommendera, speciellt med tanke på dess pris men den går inte att justera enligt egna preferenser speciellt mycket. En Molle kommer tvinga dig att köpa till de fickor som du kommer vilja bära på västen; men ger dig för detta en bra grund att stå på. Det finns också Mollebärare i Flecktarn, men de är inte värda att betala mer för. En OD grund med Flecktarnfickor är helt tillräckligt.

Gällande hjälm så är en kopia i hårdplast det bästa valet. M/59 hjälm fungerar också, men är betydligt tyngre att bära. Den har dock fördelen av att se betydligt mer korrekt ut när man väl fäst Flecktarn hjälmdok. Hjälm 59 är dessutom billigare, men valet är ditt. Oavsett vilket, se till att du har samma hjälmdok som det du bär på kroppen.

Sydafrikansk väst - Flecktarn
Molleväst i OD (Fickor hittar du här)
Hjälm - Mich (Glöm inte hjälmdok)


Vapen:

Vapen är det som kommer göra det största hålet i din budget. Om du bara letar efter extra uniformer kanske du redan har någonting passande men låt oss utgå från att du inte har det. Standardvapnet för Bundeswehr är H&K G36. Det är i mångt och mycket ett bra vapen, även i airsoftsammanhang och finns att köpa billigt. Dess enda nackdel är magasinen; som är stora och otympliga. M4 Adapters finns, men de ska du hålla dig borta ifrån. De har ingenting på en G36 att göra; och är enbart tolererade om du inte har några andra magasin och ingen budget att inhandla nya G36 magasin. Det ser dock förjävligt ut.

När det kommer till "budget" och "G36" så är det JG man ska titta på. Deras G36 är förvånansvärt robust och tål en hel del styrk, ser tillräckligt bra ut och har fin tyngd. Mest korrekt är Gevärsvarianten samt i viss mån karbinvarianten. Är du på en väldigt tight budget finns G36C, Compact men reguljära infanteriförband använder dem inte och det kommer inte sticka överdrivet mycket i någon purist ögon om du använder den.

När det kommer till pris så är prisskillnaden mellan billigaste och dyraste JG varianterna inte mer än några hundralappar, så bättre att vänta så att du har den modell du vill ha ifall budgeten är extra tight.

MP5:an används inte av Bundeswehr men anses ändock vara korrekt till uniformen. Även här finns det en uppsjö av varianter att välja mellan och det hela mynnar ut i tycke och smak. CYMAs senare modeller är den bästa blandningen av kvalité och pris då JGs och äldre CYMA samt Classic Army Sportline är nästan helt gjorda i väldigt obekväm plast. Det kommer bli några hundralappar som du lägger extra för en MP5, men vill du ha det, go for it.

Slutligen så har vi G3:an. Detta var under lång tid Bundeswehrs vapen och är en mycket fin pjäs inom airsoftsammanhang. Classic Army tillverkar dyra, men sköra G3:or och är alltså uteslutna, då detta är en budgetguide. Återigen så är ditt val JG. Deras G3:or är plastiga, men de får jobbet gjort med råge och de är utmärkta vapen för skogsspel.

Andra vapen som är bra val till Flecktarn är UZI & MP7, framför allt om du ska slåss på nära avstånd. TM tillverkar inte längre sin UZI och den är svår att få tag i men Well har en mycket billig sådan (dessvärre utan trästocken) som kan beställas från Hong Kong. HK 416 kan användas i nödfall men är inte korrekt till utrustningen.

Nedan länkas till de vapen som är bäst lämpade, oberoende av vilken återförsäljare som säljer dem.

Det är dock alltid värt att kolla svenska återförsäljare, framför allt Vapenbutiken, Röda Stjärnan och Cybairgun. Att spana på köp och sälj är också alltid en god idé.

H&K G36K
H&K G36
H&K G3A3
H&K MP7
IMI UZI (MP2)


Jag hoppas du har haft nytta av denna guide, och att man inte nödvändigtvis bör följa den slaviskt. Huvudbonad, och framför allt hjälm är det som främst kan väljas bort vid behov; men i övrigt så är det en solid och bra utrustning som du får för dina pengar. Det är också väldigt enkelt att utöka på den, köpa mer korrekta västar och andra tillbehör efterhand; om Milsim eller Impression är ens mål, men låt oss nu förutsätta det. Jag får därmed tacka för mig och önska dig lycka till!
Last edited by JonathanRL on 5 May 2016, 18:03, edited 1 time in total.
LOGEMENT.SE - Recensioner och Artiklar om Airsoft
Mina affärsredovisningar
Det JonathanRL inte vet om G36or är inte värt att veta ;)

User avatar
Hasrik
Posts: 52
Joined: 6 July 2012, 08:55
Played Since: 2011
Location: Jönköping

Re: Sv: Guide: Budgetutrustning Bundeswehr

Postby Hasrik » 13 March 2013, 08:58

Bra och välskriven guide!

Ett litet tips för de som går i tankar på att skaffa grejer är att googla på t.ex. Bundeswehr surplus eller militaria. Det finns gott om tyska nätbutiker som säljer överskott. eBay är också en het potatis.

User avatar
Lefnord
Posts: 69
Joined: 1 October 2012, 13:07
Lag: J.T.R
Played Since: 2012
Location: Blekinge

Re: Guide: Budgetutrustning Bundeswehr

Postby Lefnord » 20 March 2013, 07:38

detta blev bokmärke till nästa inköps tillfälle, har fältskjortan än så länge =)

User avatar
Cryxter
Posts: 78
Joined: 18 May 2012, 22:33
Played Since: 2012
Location: Örebro, Fjugesta

Re: Guide: Budgetutrustning Bundeswehr

Postby Cryxter » 7 April 2013, 12:45

Har du tips på pistoler eller liknande, eller är den delen ganska fri?
If soldiers were to begin to think, not one of them would remain in the army.
- Frederick II the Great, King of Prussia

User avatar
Hasrik
Posts: 52
Joined: 6 July 2012, 08:55
Played Since: 2011
Location: Jönköping

Re: Sv: Guide: Budgetutrustning Bundeswehr

Postby Hasrik » 10 April 2013, 11:26

Tar mig friheten att svara... H&K P8 (BW-modifierad USP) är standardpistol. Läs mer på
http://airsoftsverige.com/forum/viewtop ... 687#p11687

CaptainAirsoft
Posts: 62
Joined: 8 August 2016, 22:01
Lag: Skulls
Played Since: 2016

Re: Guide: Budgetutrustning Bundeswehr

Postby CaptainAirsoft » 8 November 2016, 20:40

Riktigt bra tråd! Vet att jag är lite sent ute men finns det någon likadan till tex sverige, usa eller ryssland? :P

User avatar
JonathanRL
Posts: 1195
Joined: 14 May 2012, 17:14
Lag: Lundkvists Logement
Played Since: 2005
Location: Lidingö, Stockholm
Contact:

Re: Guide: Budgetutrustning Bundeswehr

Postby JonathanRL » 8 November 2016, 20:54

För Sverige och USA borde det inte vara så värst knepigt att skriva en. Kan göra det nästa gång jag har brist på saker att författa.
LOGEMENT.SE - Recensioner och Artiklar om Airsoft
Mina affärsredovisningar
Det JonathanRL inte vet om G36or är inte värt att veta ;)

CaptainAirsoft
Posts: 62
Joined: 8 August 2016, 22:01
Lag: Skulls
Played Since: 2016

Re: Guide: Budgetutrustning Bundeswehr

Postby CaptainAirsoft » 8 November 2016, 21:10

Tack!

User avatar
Twist
K&S-Admin
Posts: 2137
Joined: 7 May 2012, 15:21
Lag: Disposable Heroes
Played Since: 2001
Location: Tågarp
Contact:

Re: Guide: Budgetutrustning Bundeswehr

Postby Twist » 8 November 2016, 23:03

Har du sett forumsdelarna Sverige och USA under Utrustning? Det är inte lika bra som en färdig guide, men det finns många matnyttiga trådar att titta på så länge.

https://www.airsoftsverige.com/forum/viewforum.php?f=78
https://www.airsoftsverige.com/forum/viewforum.php?f=74
- Tillförordnad ansvarig för Airsoftbörsen -
  • Vill du få tillgång till Airsoftbörsen? Följ guiden.
  • Har du ansökt om tillgång och väntat mer än en vecka? Skriv en rad här.
  • Mina affärsredovisningar


Return to “Tyskland”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest