Tyska sektionen - Infanterie Zug

hesum
Posts: 1
Joined: 25 March 2013, 14:06

Re: Tyska sektionen - Infanterie Zug

Postby hesum » 26 May 2013, 20:47

Angående varför köttsidan är utåt på skorna. Detta är vanligt på skor, och soldatskor i synnerhet, från 1600-talet och framåt. Det är många som menar att skälet är att köttsidan suger bättre och därför är lämpligare att smörja in och "mätta" med fett, vilket gör skorna mer eller mindre vattentäta. Detta fenomen finns under 1800-talet och 1900-talet och kallas ofta "fetskor". Sannolikt är det meningen att man ska göra detta även med sina stövlar och kängor. Ytterligare något som tyder på det är att det är förlädret (den del som är mest utsatt för väta) som har köttsidan utåt, både på stövlarna och kängorna.

Hischnick
Posts: 18
Joined: 16 May 2012, 20:13
Lag: M1, Örebro WW2 Airsoft
Played Since: 2005
Location: Halmstad

Re: Tyska sektionen - Infanterie Zug

Postby Hischnick » 26 May 2013, 22:57

Detta gillar jag!
Bra argument, det köper jag!
Äntligen kan jag få sova! :D

User avatar
TigerZero
Posts: 219
Joined: 14 May 2012, 15:08
Lag: MHFT & SFA
Played Since: 2011
Location: Salem Stockholm

Re: Tyska sektionen - Infanterie Zug

Postby TigerZero » 7 June 2013, 15:40

Har en fråga om pea dot uniformerna, tänkte jag skulle köpa en och ha nu på sommarn när det är så varmt ute, känns som om dom är lite tunnare och svalare jämfört med standard uniformen.

Hittade en jag tyckte skulle passa bra i skogen under svenska sommaren nu när det är grönt och fint men det känns som just den jag kollad på är för "grön" och inget som egentligen fanns?
http://www.zib-militaria.de/epages/6143 ... 90492-0003

Den andra mer bruna/höst pea dot uniformen dom har hos den här återförsäljaren känns för mörk och brun istället.
http://www.zib-militaria.de/epages/6143 ... 90392-0003

Så frågan är fanns den övre mer gröna i verkligheten eller är det bara något som framkommit på senare år av tillverkare?

Har försökt kolla runt på bilder och andra ÅF men dom flesta säljer bara den mörkare bruna versionen men med mer grönt i än vad denna ÅF har. Dom bilder jag hittat är mest svartvitt eller med eklöv mönstret.

Följdfråga fanns det caps/mössa och hjälmöverdrag i pea dot eller är det också något som tillverkare hittat på? Stod på ATF att det inte fanns i verkligheten så blev osäker. :oops:
SPRAY AND PRAY!

Xarzus
Posts: 59
Joined: 14 May 2012, 15:36
Played Since: 2009
Location: Linköping

Re: Tyska sektionen - Infanterie Zug

Postby Xarzus » 7 June 2013, 17:36

Personligen skulle jag rekommendera en jacka från At The Front då jag tycker att de har awesome kvalitet. När det gäller olika nyanser är det troligtvis ljussättning, kamera och naturligtvis tillverkare av jackan som gör att de ser olika ut, men den första som du länkade är mer korrekt än den andra, inte på grund av nyansskillnaderna på bilderna utan för att den första är tryckt med fem färger till skillnad från den andra som har fyra vilket är inkorrekt. :)

När det gäller hjälmöverdrag och annat som inte är jacka eller byxor, nej det var inget som tillverkades.

User avatar
Köhler
Posts: 118
Joined: 7 September 2012, 15:42
Lag: FHF
Played Since: 2007
Location: Göteborgstrakten
Contact:

Re: Tyska sektionen - Infanterie Zug

Postby Köhler » 7 June 2013, 20:05

Vid sidan av ATF så har vi också Panther store som gör grymma uniformer.

http://www.panther-store.cz/en/catalog/ ... cket-dot44

http://www.panther-store.cz/en/catalog/ ... sers-dot44

Som Xarzus skriver så tillverkades det ENDAST jacka och byxa i dot 44 och inget annat. Vill du ha en camouflagekeps så är det M42 oak leaf keps som finns. http://www.atthefrontshop.com/ProductDe ... de=ghcsscf
PANZERGRENADIERE!

User avatar
TigerZero
Posts: 219
Joined: 14 May 2012, 15:08
Lag: MHFT & SFA
Played Since: 2011
Location: Salem Stockholm

Re: Tyska sektionen - Infanterie Zug

Postby TigerZero » 14 July 2013, 17:19

Har en fråga angående sommaruniformerna gjorda i HBT, det jag fått fram om sommaruniformerna är att innan 1942 använde soldaterna ofta sin "arbets" uniform på sommaren trots att det inte var reglementmässigt och under 1942 började sommaruniformer i M40,M42 utförande att tillverkas och delas ut det jag undrar är om både Jacka/Tunic och byxor tillverkades och delades ut i sommarutförande eller om det bara var jackan/Tunic som tillverkades i sommarutförande och dom vanliga ylle byxorna som användes till dom?

Det var den här sommaruniformen jag syftar på :

Jacka :
http://www.zib-militaria.de/epages/6143 ... 90588-0003

Byxor:
http://www.zib-militaria.de/epages/6143 ... 90589-0003


Följdfråga om sommaruniformen på bilderna, såg byxorna och jackan ut på det sättet som på bilderna med förstärkningar/sömmar vid armhålorna och i grenen? Är det något som inte stämmer med uniformen på bilderna?

Har inte lyckats hitta några bilder på original sommaruniformer från den tiden att jämföra med :(.
SPRAY AND PRAY!

User avatar
Köhler
Posts: 118
Joined: 7 September 2012, 15:42
Lag: FHF
Played Since: 2007
Location: Göteborgstrakten
Contact:

Re: Tyska sektionen - Infanterie Zug

Postby Köhler » 18 July 2013, 15:02

Jag har ögnat igenom stycket som behandlar detta i boken Deutsche Soldaten av Agustin Saiz.

Angående Drillichanzug så kan vi ta den första versionen.
1933-1942 Drillich uniformerna kom i ljusgrått/blekt linne och innefattade både jacka och byxa. Dessa användes till arbete och exercis vad jag fått reda på. Dock var de på grund av färgen inte anpassade för fältanvändning. År 1940 efterfrågades olivgröna uniformer i samma modell.

Drillichbluse [1.munster]
Drillichjacke 1942-43 var första modellen av tunna jackor avsedda för både arbete och strid. Dessa ser ut som M42 fältjackan i ull fast med endast hål på ryggen för bälteskrokar. Verkar vara denna modell som du länkat från zib-militaria.
Sedan verkar det som det kommit ut en Drillichbluse [2.munster]
Angående byxor så fanns det drillichhose [1.munster] dessa var gjorda av ljust linne. Drillichhose [2.munster] var gröna och gjort i artificiellt linne. Samma modell som du länkat.

Har inte heller sett så mycket bilder men det verkar onekligen som att de gröna drillichjackorna och byxorna användes ihop.
Har dock sett zib's drillichuniform och det ser inte bra ut, mer som en glansig pyjamas. Men detta kanske tonas ner ju mer man sliter på dem.
Mer information om hur utbredd användningen av dessa var skulle uppskattas! :)
PANZERGRENADIERE!

User avatar
nox_umbra
Posts: 149
Joined: 14 May 2012, 14:03
Lag: Airsoft Jämtland
Location: Östersund

Re: Tyska sektionen - Infanterie Zug

Postby nox_umbra » 27 August 2013, 19:47

funderar mer och mer på att köpa ett tyskt ww2 kitt och har börjat kika runt i trådarna här på forumet efter all matnyttig information jag kan hitta, dock dyker det fort upp massa frågor.
första frågan är på temat kläder, fältjackan i ull dvs den vanliga jackan som användes. hur varm är en sån? kanske lite dåligt formulerad fråga men kunde inte komma på något bättre sätt att ställa den på :) det jag menar är altså kan man ha den på sommaren överhuvudtaget eller kommer man svettas ihjäl?
andra frågan är vilken y-sele och mp40 magasinfickor skulle ni rekomendera? tänkte mest på kvalitet och äkthet, men även på priset :)
förstår att man får vad man betalar för men hur mycket ska man tulla på kvaliten?
och en fråga om hjälmar, har sett många bilder förut på soldater med nät för att fästa cammo i. är det något hemma snickrat av soldaterna eller är det något som finns repro av?

kommer nog många fler frågor när jag ger mig in djupare i träsket :)
We're not surrounded, we're in a target-rich environment!
Mina affärsredovisningar: http://airsoftsverige.com/forum/viewtop ... mbra#p5776

User avatar
Namboy
Posts: 705
Joined: 15 May 2012, 10:22
Lag: AA
Location: Malmö

Re: Tyska sektionen - Infanterie Zug

Postby Namboy » 27 August 2013, 20:39

Jag kan hjälpa dig med att besvara några av frågorna så gott jag kan.
Jackan har jag använt i alla slags väder (30-gradig värme, regn samt minus 15-gradig kyla) och det gick bra. Den är betydligt varmare än alla ripstop-jackor, men så länge man dricker ordentligt klarar man sig. När det var som varmast sket jag dock i jackan och körde på en camo-smock med tunn undertröja/skjorta under. Att kavla upp ärmarna på fältjackan hjälper också en del! En bra lösning är att ha både fältjackan i ull samt en HBT arbetsskjorta/jacka för de där riktigt varma dagarna.

EpicMilitarias repro fältutrustning är helt OK i min bok; kanske inte det bästa av det bästa men mycket av det som säljs ser bra ut med tanke på priset och med lite good ol' elbow grease kan det se riktigt bra ut! Lädret brukar oftast behöva smörjas. SOFmilitary har också en hel hög med reproutrustning men jag vet inte hur dessa är kvalitetsmässigt.

Mycket av det som kan ses på soldaters hjälmar är sådant de pillat ihop själv (hönsnät, innerdäck etc) men man ser också vissa saker som var "issued", t.ex. den lilla selen som användes för att hänga hjälmen i selen/bältet. Det finns repro hjälmnät, men jag använde aldrig något sådant då jag tyckte de verkade lite sladdriga.


Köhler eller någon av de andra tysktokarna kommer garanterat ge dig jäkligt mycket bättre svar, men what the hell. :)
"We're surrounded. That simplifies things."

User avatar
Köhler
Posts: 118
Joined: 7 September 2012, 15:42
Lag: FHF
Played Since: 2007
Location: Göteborgstrakten
Contact:

Re: Tyska sektionen - Infanterie Zug

Postby Köhler » 29 August 2013, 23:10

Guten Abend Nox Umbra!

Angående tyska fältjackor i ull så värmer de bra och kan vara jobbiga i hög sommarvärme. Dock kan detta avhjälpas genom att som Namboy säger lätta på klädseln. Men man skall absolut skaffa sig en komplett grunduniform. Allt annat vore knasigt och i mina ögon felaktiga prioriteringar.

Sedan är frågan vilken del av Wehrmacht du skall köra? Valet spelar roll på så vis att jag kan lättare ge dig specifik information om vad som är lämpliga inköp och vad som passar bra :)

Det finns många Y-selar att få tag på som är bra. Jag köpte min från world at war militaria och den är en okej y-sele. Prisvärd och fullgod i kvalitén.
Magasinsfickor så skulle jag rekommendera ATF, dock är dessa dyra men du slipper garanterat byta dem pga dålig kvalité ;)

En ren stålhjälm är aldrig fel när man gestaltar en tysk soldat från andra världskriget. Vill man dock ha nått att fästa löv och blader i så finns det reproduktioner av hjälmnät i snöre. Hjälmnät i form av hönsnät kan man böja till själv och fästa, bara att kolla på bilder. Sedemera kan man använda ett enkelt svart gummiband gjord av innerslang att ha runt hjälmen för att fästa saker i. Sist har vi hjälmdok i olika sorts mönster.

Värt att säga är att Heer (Armén) sällan tilldelades kamouflage annat än sin zeltbahn och smockar och hjälmdok hör till ovanligheterna. Waffen SS däremot och Fallschirmjägers fick ut kamouflagejackor och dok i större kvantitet.

Ifall du har övriga frågor så är det bara att skriva här eller skicka ett pm så svarar jag så gott jag kan :) Vill alltid hjälpa till och dela med mig av mina erfarenheter :)
PANZERGRENADIERE!

User avatar
nox_umbra
Posts: 149
Joined: 14 May 2012, 14:03
Lag: Airsoft Jämtland
Location: Östersund

Re: Tyska sektionen - Infanterie Zug

Postby nox_umbra » 2 September 2013, 17:46

tack för svaren, jag känner mig genast lite klokare :)
angående vilken del av Wehrmacht jag ska köra på vet jag inte riktigt. tänkte inte försöka efterlikna ett specifikt förband eller liknade till att börja med. då det inte är några andra som spelar "WW2" här uppe så känner jag att man måste göra en avvägning mellan vad som är riktigt och vad som är spelbart. dvs jag kommer nog köra på en camo smock som funkar på vårat område, oak leaf tycker jag är den snyggaste, sen om den inte tilldelades Heer har jag ingen aning om, men det käns inte så viktigt ändå om ni förstår vad jag menar. jag vill ju fortfarande kunna gömma mig i skogen :) tror att man syns bättre i en grå uniform.
hjälm kommer jag nog att vänta med att köpa tills jag har en chans att prova den, har ett så stort huvud så det brukar vara svårt att köpa över internet. omkretsen på huvudet är 61cm och jag har inte hittat någon hjälm i den storleken än.
det enda jag har i uniformsväg än så länge är en m43 kepa jag köpte på rödastjärnan, resten kommer när pengar finns :)
först tänkte jag börja med att köpa mig en mp40 eller ett stg44 skulle ju helst haft en tanaka 96k men någonstans måste plånboken sätta gränsen.
såg en stg 44 till salu som man kanske slår till på.

en till fråga angående klädsel, vad hade man under fältjackan? skjorta, linne, tröja? har inte sett så många bilder på vad soldater hade under jackan nämnligen.
We're not surrounded, we're in a target-rich environment!
Mina affärsredovisningar: http://airsoftsverige.com/forum/viewtop ... mbra#p5776

User avatar
Köhler
Posts: 118
Joined: 7 September 2012, 15:42
Lag: FHF
Played Since: 2007
Location: Göteborgstrakten
Contact:

Re: Tyska sektionen - Infanterie Zug

Postby Köhler » 2 September 2013, 21:18

Lättast är att inte köra någon specifik inriktning som du säger. Dessutom är det bara detaljer som avslöjar vilket förband man spelar som ändå tex ärmelband.
Oakleaf camo är ett Waffen SS camo. Splintarn eller sumpftarn är de mönster som Heer använde under kriget. :)
Angående vad man har under fältjackan så har man en så kallad hemd, skjorta som i länken nedan. Bara ett exempel dock.

http://www.panther-store.cz/en/catalog/ ... hirt-wh-ss
PANZERGRENADIERE!

User avatar
Garderob
Posts: 139
Joined: 18 June 2012, 16:53
Location: Örebro

Re: Tyska sektionen - Infanterie Zug

Postby Garderob » 6 October 2013, 18:51

Någon som är kunnig på storlekar ? har sökt runt lite på google men inte hittat det jag sökt testade även maila zib men ingen svar.

Kollar på 50-M passar detta till en kille på 1,83 samt 73-75kg. Eller är det large som gäller ?
Letade ju egentligen efter WSS fieldblouse men denna bör ju funka lär inte synas skillnad på 2 eller 3 hål när bältet är på.

http://www.zib-militaria.de/epages/6143 ... 90565-0001

Knasp
Posts: 94
Joined: 20 May 2012, 18:28

Re: Tyska sektionen - Infanterie Zug

Postby Knasp » 6 October 2013, 20:39

Jag kan inte hjälpa dig med zib's storlekar tyvärr.

Men jag kan rekommendera danska World-at-wars tunikor, mycket bättre kvalité och dessutom storleksguide:

http://www.world-at-war.dk/catalog/inde ... 5c775333dd

User avatar
Terry-hair
Posts: 47
Joined: 21 May 2012, 15:07
Location: Stockholm

Re: Tyska sektionen - Infanterie Zug

Postby Terry-hair » 17 October 2013, 20:49

Nån som vet hur det ligger till med fingerlösa handskar i dem tyska leden? Har svårt att tänka mig att det fanns någon officiell model men att några ( eller många?) måste väl ha klippt av fingrarna på sina
och kört med det? Främst vinter men även under varmare klimat! Vet att jag själv tycker det är väldigt skönt att använda just fingerlösa handskar. Samt det ser lite töntigt tufft ut ;)

Knasp
Posts: 94
Joined: 20 May 2012, 18:28

Re: Tyska sektionen - Infanterie Zug

Postby Knasp » 17 October 2013, 21:01

Min gissning är att om du ligger ute i fält flera dagar eller veckor under vintern så kommer du vilja ha vantarnas fingertoppar.

User avatar
Namboy
Posts: 705
Joined: 15 May 2012, 10:22
Lag: AA
Location: Malmö

Re: Tyska sektionen - Infanterie Zug

Postby Namboy » 17 October 2013, 22:44

Vinter; tumvantar i ylle (med avtryckarfinger), och på sommaren; läderhandskar som användes av fallschirmjäger. De senare stoppades nog undan strax efter landning. Förutom de känner jag inte till något annat användande av handskar. Det ser bäst ut att skippa handskar helt på sommaren imho. :)
"We're surrounded. That simplifies things."

User avatar
Köhler
Posts: 118
Joined: 7 September 2012, 15:42
Lag: FHF
Played Since: 2007
Location: Göteborgstrakten
Contact:

Re: Tyska sektionen - Infanterie Zug

Postby Köhler » 24 October 2013, 16:06

Finns mig veterligen inga fingerlösa vantar då de saknar all praktisk funktion. Det finns vanliga ullvantar (fingervantar) samt tumvantar till vinterparka i kamouflage. Sedemera handskar som fallschirmjägers hade och säkerligen någon fort av handskar för mc ordonanser :)
PANZERGRENADIERE!

Xarzus
Posts: 59
Joined: 14 May 2012, 15:36
Played Since: 2009
Location: Linköping

Re: Tyska sektionen - Infanterie Zug

Postby Xarzus » 27 October 2013, 00:56

Hur bars hjälmen utanför strid? Vad jag har förstått så behövde inte hjälm bäras utanför strid men oavsett så bör den ju ha varit med och lättillgänglig. Fanns det något vedertaget sätt att bära med sig den eller var det upp till var och en?

User avatar
Namboy
Posts: 705
Joined: 15 May 2012, 10:22
Lag: AA
Location: Malmö

Re: Tyska sektionen - Infanterie Zug

Postby Namboy » 27 October 2013, 01:12

I en bärsele som kunde fästas i bältet. Användes även flitigt för att fästa extra kamouflage i strid:
Image
Image

Länk till en ÅF som säljer dessa. :)
"We're surrounded. That simplifies things."

User avatar
Köhler
Posts: 118
Joined: 7 September 2012, 15:42
Lag: FHF
Played Since: 2007
Location: Göteborgstrakten
Contact:

Re: Tyska sektionen - Infanterie Zug

Postby Köhler » 27 October 2013, 10:36

Under alla år jag reenactat och kollat på bilder/ läst böcker så har jag aldrig sett denna anordning. Måste absolut kolla upp detta!
Vanligtvis använder man hakremmen som man hänger runt ammofickorna eller så lägger fäster man den på sin ryggsäck, alternativt har den på huvudet. :)
PANZERGRENADIERE!

User avatar
Köhler
Posts: 118
Joined: 7 September 2012, 15:42
Lag: FHF
Played Since: 2007
Location: Göteborgstrakten
Contact:

Re: Tyska sektionen - Infanterie Zug

Postby Köhler » 6 May 2014, 21:46

Tänkte dela med mig av en intressant artikel :)

http://reenactor.se/FHF/tysk_skyttegrupp.html
PANZERGRENADIERE!


Return to “WWII”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests