Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

User avatar
Sane
Posts: 59
Joined: 18 October 2012, 12:47
Lag: D-Säk
Played Since: 2005
Location: Stockholm

Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Sane » 23 October 2013, 21:13

Jag blev inspirerad till att skapa en guide när jag svarade på en fråga om LiPo-batterier och tänkte att eftersom det dyker upp en massa frågor om vilket batteri man bör köpa så borde den informationen samlas på ett lättillgängligt ställe.

Förkunskaper
Det här är gymnasiefysik, så om ni har det färskt i minnet kan ni skippa den här delen :)
Folk pratar lite fritt om hur hög volt och hur många ampere dom ska ha i sina batterier, men dom korrekta termerna är: Vilket LiPo-batteri ska du välja?
När du utvärderar ett LiPo-batteri ska du kolla på på dess urladdningshastighet (C), spänning (V) och batterikapacitet (mAh).

Vi utgår från ett LiPo-batteri med följande egenskaper:
 • 7.4 V
 • 2000 mAh
 • 20-30 C
Med detta batteri får du ut 30 C till en början när du skjuter i full auto, (kanske 15 sekunder), efter det sjunker urladdningshastigheten till 20 C. Detta innebär att vi i princip alltid kollar på den högre siffran, eftersom dom flesta av oss inte har megastora magasin som klarar av 15 sekunders kontinuerligt skjutande.

För att ta reda på vilken ström batteriet klarar av att leverera multiplicerar du urladdningshastigheten med batterikapaciteten, dvs i det här fallet:
30 C * 2 Ah = 60 A
Observera att 2000 mAh = 2 Ah. 60 A är alltså strömstyrkan som batteriet levererar. Om du bara jämför batterier med samma spänning (dvs. du har bestämt dig för att t ex köpa ett 7.4 V-batteri) så kan du sluta här; det är bara att börja räkna och jämföra olika batterier. Grundregeln är: ju mer ström, desto mer power.

Effekten då?
Watt's lag säger:
P = UI
dvs i fallet med vårt 7.4 V-batteri får du ut följande:
P = 7.4 V * 60 A = 444 W
Så effekten (dvs energiomvandling per tidsenhet) som det här batteriet kan leverera är 444 W. Nu har jag inte jämfört olika batterier och kan inte säga vilken effekt som är optimal, men det borde göra det lättare för dig att jämföra olika batterier. Om du har svårt att greppa det här med effekt, jämför med högtalare; ju högre effekt, desto högre volym.

Tillämpning
Jag tänkte göra en jämförelse för att visa hur man kan tillämpa detta. Säg att du funderar på dessa två batterier:
1500 mAh, 7.4 V & 20-40 C
1400 mAh, 11.1 V & 15-25 C

Vi börjar med 7.4 V-batteriet:
1.5 Ah * 40 C = 60 A
7.4 V * 60 A = 444 W
Och sen 11.1 V-batteriet:
1.4 Ah * 25 C = 35 A
11.1 V * 35 = 388 W
Så det visar sig att du får ut mer kräm ur 7.4 V-batteriet! Så om du inte vill bränna dina kretsar (förutsatt att du inte har ett Mosfet) kanske 7.4 V-batteriet är ett bättre köp i det här fallet ;) Det jag vill visa är att 11.1 V inte nödvändigtvis alltid är bättre :)

Men... Folk säger ju att man ska köpa 11.1 V om man har mycket trim?
Det stämmer; även fast du kan få ut samma eller mer effekt med 7.4 V som med 11.1 V måste batteriet jobba mer med en låg spänning (vilket leder till att batteriet blir väldigt varmt). Enligt min erfarenhet räcker det med 7.4 V för ett M120-trimmat vapen, men med högre trim skulle jag köpa 11.1 V.

Mer information
Min vän Avalyst skapade en tråd om LiPo-batterier som inte riktigt tog fart, men informationen där är väldigt bra och jag tänkte att jag citerar honom:
Eftersom jag själv nyss gjort massa research på LiPO tänkte jag dela med mig av några sjukt bra videor på YouTube som går igenom en massa om LiPO, om laddare osv. Det faktum att killen som presenterar har en väldigt bred australiensisk dialekt är såklart bara ett plus.

All about LiPos
Titeln är rätt självförklarande, massa fakta om olika sorters LiPo. Allt är dock inte tillämpligt för airsoft.
Mycket bra förklaring av vad de olika siffrorna på batterierna betyder, framförallt hur C-värdet funkar vilket kan vara lite förvirrande.
http://www.youtube.com/watch?v=ZJHlJYDJohc

How to charge a LiPo using a 4-button charger
Hur man använder sin LiPo-laddare (Typ IMAX B6 som många verkar använda). Innehåller en hel del bra fakta om laddare och batterier som kan verka självklart när man kan det men bra att veta om man inte är erfaren med elektronik osv.
http://www.youtube.com/watch?v=kvr-25yGeVk

What's Inside LiPo Chargers
Hur LiPo-laddare funkar, lite fakta om olika laddare samt för- och nackdelar.
http://www.youtube.com/watch?v=nUN2wvVS5IM
Länk till tråden

Nu uppmanar jag er att komma med synpunkter! Har jag fel? Hur hög effekt ska man ha på ett M120-vapen? M100? Jag vill ha en diskussion som kan vara till hjälp för folk som fortfarande inte har gått över till LiPo-batterier!
AUK

User avatar
Skepparn
Posts: 634
Joined: 10 May 2012, 12:24
Played Since: 2009
Location: Göteborg

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Skepparn » 28 October 2013, 02:06

Tillämpning
Jag tänkte göra en jämförelse för att visa hur man kan tillämpa detta. Säg att du funderar på dessa två batterier:
1500 mAh, 7.4 V & 20-40 C
1400 mAh, 11.1 V & 15-25 C

Vi börjar med 7.4 V-batteriet:

1.5 Ah * 40 C = 60 A
7.4 V * 60 A = 444 W

Och sen 11.1 V-batteriet:

1.4 Ah * 25 C = 35 A
11.1 V * 35 = 388 W

Så det visar sig att du får ut mer kräm ur 7.4 V-batteriet! Så om du inte vill bränna dina kretsar (förutsatt att du inte har ett Mosfet) kanske 7.4 V-batteriet är ett bättre köp i det här fallet ;) Det jag vill visa är att 11.1 V inte nödvändigtvis alltid är bättre :)
Fel :)

Strömmen du får ut är U/R , inte kapacitet * C. Anledningen till att vissa batterier levererar olika ström trots samma nominella spänning är att Ri är olika. C-värdet är en säkerhetsgräns, och har inget med resistansen att göra överhuvudtaget.

Om du testar ditt exempel så ser du ganska snabbt att det inte stämmer överhuvudtaget.
Med detta batteri får du ut 30 C till en början när du skjuter i full auto, (kanske 15 sekunder), efter det sjunker urladdningshastigheten till 20 C
Nej, batterier tål att leverera mycket mer ström i korta stötar utan att gå sönder, än vad de tål att leverera konstant.

C-värdet dyker upp nästan uteslutande hos litiumbatterier, och det därför att litiumbatterier har tillräckligt låg inre resistans för att kunna skada sig själva med för högt strömuttag i större utsträckning än nickelbatterier, som i många fall till och med tål kortslutning på grund av sin höga inre resistans.

Detta står klart och tydligt på wikipedialänken om C-värdet, och jag har försökt att förmedla det på ASS i typ tre år nu.
Jobbar på Röda Stjärnan

User avatar
Fearless
Posts: 212
Joined: 2 April 2013, 13:51
Location: Uddevalla

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Fearless » 28 October 2013, 09:25

Här kommer en lite mer "Dummies" inriktad lipoguide för oss som inte är kärnfysiker och knappt kan använda miniräknare! :)

En av fördelarna med LiPo jämfört med t ex NiMh är ju att LiPo levererar i stort sett full styrka ner tills att de börjar närma sig slutet på sin kapacitet och då sjunker ström och spänning fort. En annan fördel är att de kan leverera väldigt höga strömstyrkor jämfört med många andra batterityper. Hur mycket ett batteri kan levrerar anges i ett C-värde och är egentligen bara ett värde som refererar till batteriets kapacitet (ampere). Så 1C på ett 500mAh batteri är just 500mAh.

Sen finns det tre stycken C-värden man ska beakta på LiPo. Dels har det ett värde på hur många C man får ladda dem med för att de ska anses säkra. Har länge varit 1C men LiPotekniken har utvecklats under de sista åren så nu finns ackar som man kan ladda med 4C och högre. Dock så tar acken åt sig mer laddning ju svagare ström man laddar med så 1C är ett bra värde att ladda på.
Det andra C-värdet är Peak värdet och det som tillverkarna oftast anger på sina ackar då höga värden säljer. Det är alltså vad ackarna förväntas kunna släppa ifrån sig under kortare stunder. Oftast kan ackarna tvingas släppa mer ström men då finns risken att man förstör dem. På billigare ackar av mindre kända fabrikat så är detta värde oftast väldigt överdrivet och hur man än försöker så kommer man inte ens i närheten av det angivna peakvärdet.
Det sista är det nominella värdet vad man kan dra ur acken utan att den skadas eller går för varm. Oftast anges inte detta värde men brukar vara runt hälften av peakvärdet. Detta beror mycket på kvalitén på acken och man kan ibland märka på hur varma ackarna går om de är bra eller dåliga. Eller så mäter man resistensen på dem och kan då oftast utläsa om det är "the good stuff" eller om man fått "the cheap shit".

Sen det allra viktigaste som man alltid måste tänka på och det är att LiPo är väldigt känsliga för spänningen. För mycket eller för lite spänning degraderar LiPo-cellerna väldigt fort och har man otur så förstör man cellen första gången om man inte gör rätt. Man ska aldrig ladda mer än 4,2V i en cell och cellen får aldrig gå under 3V. I båda fallen förstörs cellen mer eller mindre.
Vid förvaring så är det viktigt att man storageladdar LiPo. Att förvara dem fullladdade förstör dem och samma sak om man spelat och ligger farligt nära 3V så kan cellen droppa under 3V på bara ett par dagar.

Så vill ni ha ett LiPo som är säkert, fungerar som det ska med full effekt och som tar de 3-400 laddningar som tillverkarna anger så ska ni aldrig låta någon cell komma under 3.3V. Laddar acken fullt precis innan ni ska använda den (kvällen före går bra) och när spelet är slut så direkt när ni kommer hem stoppa acken i laddaren och storageladda den även om ni ska spela igen om några dagar.
“It’s time to kick ass and chew bubblegum…and I’m all out of gum.”

User avatar
Sane
Posts: 59
Joined: 18 October 2012, 12:47
Lag: D-Säk
Played Since: 2005
Location: Stockholm

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Sane » 28 October 2013, 13:02

Skepparn: enligt internet verkar det vara en accepterad teori att man multiplicerar urladdningshastigheten med batterikapaciteten för att få ut strömmen, men något jag inte tänkte på när jag theorycraftade det här var att det bara är en teoretisk maximal ström som batteriet utlovas leverera. Det jag undrar är om man ens på ett teoretsikt plan kan utföra dessa beräkningar? På samma sätt som vi ofta ignorerar luftmotstånd i våra beräkningar i skolan. Syftet med tråden var inte att beräkna exakta värden, utan att på något sätt kunna jämföra batterier med varandra.
AUK

User avatar
Skepparn
Posts: 634
Joined: 10 May 2012, 12:24
Played Since: 2009
Location: Göteborg

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Skepparn » 28 October 2013, 23:26

Vad batteriet tål, är något heeeelt annat än vad det kommer att leverera i verkligheten. C-värdet talar inte på något vis om vilken ström som kommer att uppstå i en sluten krets med det inblandade batteriet, endast batterispänningen och den totala resistansen talar om det. C-värdet har inte med saken att göra alls. Vi pratar om något som mäts i storheten ström, ja, men det är som att när man prata om hur långt du kommer på en tank i en V70, och blanda ihop räckvidd med bilens längd för att båda mäts i längd.

Man kan på ett teoretiskt plan beräkna, och i verkligheten uppmäta, hur mycket ström ett batteri kommer att leverera. Det gör du med ohms lag.

Verklig ström = Batterispänning / Total resistans
Total resistans = Batteriets inre resistans + Lasten
Batteriets inre resistans beror på lasten, och varierar från batch till batch, och skrivs mycket sällan ut av tillverkaren. Går att beräkna under last
Lasten går bara att beräkna under drift, för många variabler i gearboxens belastning av motorn för att göra teoretiskt
maximal ström som batteriet utlovas leverera
Det är här det blir fel, varje gång. Man måste skriva såhär:
maximal ström som batteriet utlovas leverera utan att ta skada
För batterier kan alltid leverera MER än strömmen du räknar ut med C-värdet. Då blir batteriet varmt, och tar skada. Enkla verkliga exempel bevisar det:
11,1V 1200mAh 20C.
20C * 1,2 = 24A
Hur mycket ström levererar batteriet om du kopplar plus till minus? Massor! Minst 50A. Därmed kan det leverera mer än 24A.


Fearless:
Det sista är det nominella värdet vad man kan dra ur acken utan att den skadas eller går för varm. Oftast anges inte detta värde men brukar vara runt hälften av peakvärdet.
Snarare är det väl det "nominella" värdet, "continuous C discharge" som vanligtvis står utskrivet. Om det bara finns ett C-värde, så är det det. Ibland dyker det upp två, och då är det peakvärdet som är betydligt högre, och till sist "charge C" som är lägst.

Sidnotis: det finns nano-tech-lipon med 15C Charge, och kan med andra ord laddas fortare än du kan tömma vissa dåliga lipo av samma storlek.
Last edited by Skepparn on 29 October 2013, 01:25, edited 1 time in total.
Jobbar på Röda Stjärnan

User avatar
Lolzer
Posts: 126
Joined: 13 June 2012, 22:30
Lag: The Meme Squad
Played Since: 2012
Location: Huskvarna

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Lolzer » 29 October 2013, 01:04

Keep up the good work :D Blirså glad när folk tar tag och göra ordentliga saker istället för att bli sura när samma fråga kommer upp :) Kan vi inte göra en guide på sökfunktionen också ;)
"On my command, unleash hell!"

--Min Presentation--
--Affärsredovisning--

stelbent
Posts: 118
Joined: 7 January 2013, 09:03
Played Since: 2006
Location: Lidköping

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby stelbent » 9 November 2013, 08:23

Jag slutade spela strax efter LiPobatterierna kom, så jag har aldrig riktigt hakat på svängen.
Så det här är ju grekiska så det visslar om det. Iallafall för mig.

Men skitbra att det görs "guider" av det här slaget.

Tror jag tar med min bössa till Skepparn för utprovning och uppläxning istället :)

User avatar
Lazt
Posts: 438
Joined: 7 May 2012, 21:34
Lag: PTH
Played Since: 2005
Location: Stockholm

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Lazt » 9 November 2013, 08:34

Men är det inte bättre att räkna på vad batteriet kan leverera UTAN att ta skada? Det är väl det viktiga?
-----------------------Sjukt mycket HPA-bössor och PTWer.-----------------------------------------

User avatar
Skepparn
Posts: 634
Joined: 10 May 2012, 12:24
Played Since: 2009
Location: Göteborg

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Skepparn » 9 November 2013, 11:42

Det beror väl på vad man vill ha reda på. Oavsett så måste man även ha lastens siffror för att kunna räkna ut något riktigt noga.

Det du kan använda Cont C till utan att göra en omfattande mätning av batteriets inre resistans under last, och lastens resistans under gång, är att använda dig av riktlinjer för vad batterier måste tåla vid vissa applikationer (typ 15A vid otrimmat, 20A vid lagom trimmat, 25A vid högtrimmat) och kontrollera om batteriet i fråga ska tåla det.

Du kan inte använda det för att jämföra prestanda på samma vis eftersom den verkliga strömmen som uppstår kommer att bero på inre resistans.

Du kan använda Cont C, fysisk storlek och kapacitet i en kombination för att gissa dig till vilka batterier som har låg inre resistans och inte och komma ganska nära verkligheten, men det där räkneexemplet med effektlagen i Sanes första inlägg är långt ifrån verkligheten och kommer inte att fungera.
Jobbar på Röda Stjärnan

User avatar
Twist
K&S-Admin
Posts: 2137
Joined: 7 May 2012, 15:21
Lag: Disposable Heroes
Played Since: 2001
Location: Tågarp
Contact:

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Twist » 9 November 2013, 15:42

Klistrad.
- Tillförordnad ansvarig för Airsoftbörsen -
 • Vill du få tillgång till Airsoftbörsen? Följ guiden.
 • Har du ansökt om tillgång och väntat mer än en vecka? Skriv en rad här.
 • Mina affärsredovisningar

User avatar
Lazt
Posts: 438
Joined: 7 May 2012, 21:34
Lag: PTH
Played Since: 2005
Location: Stockholm

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Lazt » 9 November 2013, 17:28

Roger på den skepparn! det funkar i praktiken men inte i teorin så att säga, mycket bra ;)
(att kolla cvärde, kapacitet och storlek när man jämför vilket batteri man ska köpa till bössan)
Last edited by Lazt on 13 November 2013, 16:21, edited 2 times in total.
-----------------------Sjukt mycket HPA-bössor och PTWer.-----------------------------------------

User avatar
Skepparn
Posts: 634
Joined: 10 May 2012, 12:24
Played Since: 2009
Location: Göteborg

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Skepparn » 10 November 2013, 13:22

Vilket då?
Jobbar på Röda Stjärnan

User avatar
Sane
Posts: 59
Joined: 18 October 2012, 12:47
Lag: D-Säk
Played Since: 2005
Location: Stockholm

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Sane » 13 November 2013, 15:21

Jag ska ta fram elektronikboken och läsa på lite mer. När jag (vi?) upplever att diskussionen är färdig kommer jag att uppdatera det första inlägget med en massa rättningar och disclaimers. Jag är fortfarande övertygad om att det går att jämföra batterier på det här sättet, inte för att det är exakt, men för att få lite vägledning. Siffror överdrivs ständigt; när du köper en bil, litar du på att tillverkarens siffror på bensinkonsumtion och hästkrafter stämmer? Det gör inte jag, men jag som kund kollar ändå på dom siffrorna och tar det med en nypa salt. Sen är det här lite mer av en gråzon, eftersom precis som Skepparn har sagt ett antal gånger nu så anger urladdningshastigheten bara den maximala strömmen som tillverkaren "lovar" att batteriet klarar av att leverera säkert (see, i got it right this time ;)). Det kan vara mer, det kan vara mindre.

Som sagt, jag återkommer med mer :)
AUK

User avatar
Twist
K&S-Admin
Posts: 2137
Joined: 7 May 2012, 15:21
Lag: Disposable Heroes
Played Since: 2001
Location: Tågarp
Contact:

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Twist » 13 November 2013, 19:33

Skepparn: Du har full koll på det här, det har jag lärt mig den hårda vägen, så jag ställer den här frågan direkt till dig och i all ödmjukhet. :-) Finns det öht något sätt att få en hum om hur ett batteri kommer att prestera jämfört med ett annat om en bara har V, C, mAh och yttre mått att gå på?
- Tillförordnad ansvarig för Airsoftbörsen -
 • Vill du få tillgång till Airsoftbörsen? Följ guiden.
 • Har du ansökt om tillgång och väntat mer än en vecka? Skriv en rad här.
 • Mina affärsredovisningar

User avatar
Skepparn
Posts: 634
Joined: 10 May 2012, 12:24
Played Since: 2009
Location: Göteborg

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Skepparn » 13 November 2013, 22:33

Vissa seriösare tillverkare skriver faktiskt ut inre resistansen hos sina celler, och googlar man på vanliga batterier, främst RC-celler, så är det folk som mätt själva också. Då vet man. Annars får man använda alla de andra för att få sig en ungefärlig uppfattning. Du kommer oerhört mycket närmare sanningen genom att få ut strömmen som C-värdet anger än att bara gå på C-värdet eller kapaciteten som man ofta blir rekommenderad. Och jag var tvungen att säga ifrån angående Sanes räkneexempel eftersom det skulle ge väldigt långt ifrån verkliga resultat.

En viktig aspekt att väga in är att det är stora skillnader på olika tillverkares lipobatterier. Nanotech är ju som känt oerhört låga i inre resistans i förhållande till sin storlek, men det syns även lite grann i C-värdet i förhållande till storleken att det är något extra med dem. Men andra tillverkare skriver inte sina C-värden på samma vis och det är inte alltid att lita på. Jag har själv ett 11,1V 12C 2200mAh lipo, no name felstavad etikett som visar upp en lägre inre resistans än andra med samma kapacitet och högre C-värde, så oavsett om inre resistansen korrelerar sämre med C-värdet, eller om C-värdesgränsen är satt olika högt mellan tillverkarna, så ger det i det fallet märkbart felaktig information om man använder C-värde och kapacitet som substitut för inre resistans.

Jag tycker att det är viktigt att även om hela grejen är komplicerad, att man känner till hur det funkar. Dels för att det inte ska bli mysterier varje gång det inte stämmer med en metod som inte är optimal, dels för att det hjälper till att göra airsoft-el och -elektronik mindre mystisk när man har rätt pusselbitar, och dels för att myter blir fucking odödliga om du låter dem vara, som gear-timing.
Jobbar på Röda Stjärnan

User avatar
Twist
K&S-Admin
Posts: 2137
Joined: 7 May 2012, 15:21
Lag: Disposable Heroes
Played Since: 2001
Location: Tågarp
Contact:

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Twist » 14 November 2013, 01:05

Tru dat. Myter gillas inte!
det syns även lite grann i C-värdet i förhållande till storleken att det är något extra med dem
Jag utgår ifrån att du menar fysisk storlek här eftersom du inte brukar slarva med enheterna. Betyder det att små celler och högt C-värde antyder låg inre resistens?
- Tillförordnad ansvarig för Airsoftbörsen -
 • Vill du få tillgång till Airsoftbörsen? Följ guiden.
 • Har du ansökt om tillgång och väntat mer än en vecka? Skriv en rad här.
 • Mina affärsredovisningar

User avatar
Skepparn
Posts: 634
Joined: 10 May 2012, 12:24
Played Since: 2009
Location: Göteborg

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Skepparn » 14 November 2013, 10:57

Ja, såvida kapaciteten inte är lägre än normalt för en sån cell. Alltså snarare att säkerhetsgränsen för maximal uttagen ström är högre än normalt för batteriets fysiska storlek, så jo jag slarvade.
Jobbar på Röda Stjärnan

User avatar
Allan_g
Posts: 481
Joined: 11 July 2012, 16:07
Lag: N.C.S - Northwood Combat Securit
Location: Solna

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Allan_g » 15 November 2013, 00:21

Om man har instrument (http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... lyzer.html), kopplar på sitt batteri och tittar på spänningen, lägg sedan på en last och räkna ihop:

Spänning utan last - Spänning med last / strömmen *1000 = din interna impedans i ditt batteri (inte exakt eftersom dessa instrument har felmarginal, men tillräckligt nära ändå).

Det finns en bra video på hur detta går till och som samtidigt visar vad slitna batterier (eller rent av dåliga producerade nya batterier) kan bidra till att formel med C och mAh kan slå fel som Skepparn försöker varna för.

http://www.youtube.com/watch?v=usRE3gLFnOc
Allan_G
Pointman och assault i N.C.S - Northwood Combat Security af föreningen SAR.

User avatar
Twist
K&S-Admin
Posts: 2137
Joined: 7 May 2012, 15:21
Lag: Disposable Heroes
Played Since: 2001
Location: Tågarp
Contact:

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Twist » 15 November 2013, 14:01

Så, om vi tar två celler som är identiska material- och tillverkningsmässigt men den ena är fysiskt större. Helt naturligt har den större cellen större kapacitet (mAh). Har den också automatiskt lägre inre resistens?
- Tillförordnad ansvarig för Airsoftbörsen -
 • Vill du få tillgång till Airsoftbörsen? Följ guiden.
 • Har du ansökt om tillgång och väntat mer än en vecka? Skriv en rad här.
 • Mina affärsredovisningar

User avatar
Skepparn
Posts: 634
Joined: 10 May 2012, 12:24
Played Since: 2009
Location: Göteborg

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Skepparn » 15 November 2013, 17:48

Problemet som jag förstått med så små resistansmätare är att du måste räkna resistansen under den last du tänkt använda, för att resistansen inte är konstant i batterier tyvärr. Jag hittade vettiga resistansmätare som kan belastas med 20A+ men kostar massor och köpte på mig effektresistorer för att bygga en egen, men det blev aldrig av (:

Ja så borde det vara Twist. Vad som gör det svårt att gissa sig till förändringarna är ju i vilken mån siffrorna ändrar sig i förhållande till varann. Och så klart att inga batterier är identiska i material och tillverkning.
Jobbar på Röda Stjärnan

User avatar
Twist
K&S-Admin
Posts: 2137
Joined: 7 May 2012, 15:21
Lag: Disposable Heroes
Played Since: 2001
Location: Tågarp
Contact:

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Twist » 15 November 2013, 18:12

Ja, man är knappast hjälpt av det i praktiken men det var teorin jag var ute efter. Tack för svaret!

Det förklarar ju också varför myten om mAh = A har uppstått. Så länge man håller sig till samma typ och kvalitet på batteri kommer ju ett batteri med markant högre mAh också att vara större och tillräckligt ofta leverera mer ström för att man ska inducera ett orsakssamband. Det är dock induktion och inte logiskt giltigt.
- Tillförordnad ansvarig för Airsoftbörsen -
 • Vill du få tillgång till Airsoftbörsen? Följ guiden.
 • Har du ansökt om tillgång och väntat mer än en vecka? Skriv en rad här.
 • Mina affärsredovisningar

DJÜRET
Posts: 2
Joined: 4 March 2016, 18:53
Played Since: 2016

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby DJÜRET » 7 March 2016, 13:29

Tjena. Liten fråga om batterier. Kan jag ladda mina Li-Po batterier fullt t.ex en vecka innan spel? Bara låta dem ligga någonstans, sen när man ska spela med dom så är dom redan full laddade. Har en gammal piss-laddare som jag konstant måste hålla ett öga på och tar ungefär (5-6h) och jag har inte alltid den möjligheten att vaka över den, så är detta något ni rekommenderar, eller är det bäst att ladda batterierna fullt t.ex dagen innan. /Noob

Maercosh
Posts: 459
Joined: 12 August 2015, 03:33
Lag: Vänner i skogen
Played Since: 2015
Location: Oskarshamn

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Maercosh » 7 March 2016, 18:46

Köp en balance charger till lipo annars grillar du cellerna och finns risk för explosion (rätta mig om jag har fel, men detta är vad jag läst)

User avatar
ohman
Posts: 2563
Joined: 21 May 2012, 21:58
Lag: FRAG
Played Since: 2012
Location: Västerås

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby ohman » 7 March 2016, 23:50

Ladda alltid LiPo med en laddare avsedd för detta (balanserande smart charger), annars har du om inte explosioner så brandrisk som ligger och väntar.
Byt till Deans på allt. Det blir skitbra. Jag lovar. Tro mig. Jag har körkort.
Mina affärsredovisningar

User avatar
Twist
K&S-Admin
Posts: 2137
Joined: 7 May 2012, 15:21
Lag: Disposable Heroes
Played Since: 2001
Location: Tågarp
Contact:

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Twist » 11 April 2016, 16:33

Lite sent men för att svara på frågan går det bra att ladda LiPo ett par dagar förväg men helst inte mer än så. Ska man lagra dem i månader utan att använda dem så mår de bäst av att vara "halvladdade" (3.85 V per cell är perfekt). Vissa smarta laddare har ett speciellt läge som heter "storage node" eller liknande och det är på det viset de är laddade från fabrik, för att de ska tåla att ligga på hyllan innan de blir sålda.

https://www.servocity.com/blog/?p=492
- Tillförordnad ansvarig för Airsoftbörsen -
 • Vill du få tillgång till Airsoftbörsen? Följ guiden.
 • Har du ansökt om tillgång och väntat mer än en vecka? Skriv en rad här.
 • Mina affärsredovisningar


Return to “Batterier och elektronik”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests