Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Thinker
Posts: 440
Joined: 15 May 2012, 16:17
Played Since: 1997
Location: Markaryd

Re: Sanes LiPo-guide: vilket batteri ska du välja?

Postby Thinker » 13 April 2016, 12:58

Har sagt/skrivit det tidigare men ett generellt råd om Lipo. Se till att er laddare klarar ladda dem rätt, annars ställer det bara till Lipo. Det har hänt många gånger, och jag vet många som haft problem med att deras 11.1V Lipo går sönder, kort livslängd, sväller mm, och en klar gemensam nämnare är laddare som inte klarar ladda upp dem rätt, ofta för att de enklare laddare 12V matning. Med 12V in kan ej flesta laddarna korrekt ladda upp 11.1V lipo eftersom de batterierna fulladdade kommer vara 12.6-12.7V, och spänningen in måste vara högre med lite marginal. Effekten hur det blir beror på laddare, antingen laddas två celler ok (de lägsta "3.7V" och "7.4V" cellerna) medan den sista kommer bli halvladdad eller så kommer batteriet inte bli fulladdat alls även om vissa laddare visar så. Störst problem är en cell halvladdad, eller att laddaren ligger och försöker trycka in ström i cellerna, men eftersom cellspänningen aldrig kan stiga till fullt 4.25V/cell så blir det inte bra. För batteriet kommer användas och den halvladdade cellen kommer hamna under 3.0V i drift, den dåligt laddade cellen blir helt enkelt för mycket urladdad och tar permanent skada.

Så om ni har en Lipo laddare är mitt tips kolla den. Har laddaren separat 230V adapter, så kolla adapterns spänning på utgången (mät helst med multimeter, lita inte på märkningar). Mätningen sker obelastad så är det 12V så ladda inte 11.1V Lipo med laddaren eller byt adapter. Är det 14V+ så ska det fungera fint (även om laddaren kan ha andra problem). Oavsett laddare (230V anslutning eller en vanliga med 230V adapter) är det också bra ide att testmäta lipo batteri efter det fulladdat så att varje cell i batteriet verkligen är 4.20-4.25V, det går att göra med multimeter via kontaktbleckens sidor på balanseringskontakten, se bara till ni inte kortsluter cellerna. Skulle laddaren avsluta och berätta "alling är ok och fulladdat" när cellspänning ligger på exempelvis "4.2V, 4.2V, 3.9V" eller "4.0V, 4.1V, 4.0V" är det inte bra. Byt laddare. Era lipo kommer tacka er med längre livslängd och funktion.

Och slutligen. Kolla detta med jämna mellanrum. Laddare som allting annat gå ibland sönder. Värt att upptäcka det innan den ställt till alla era batterier. Lipo batterier är jobbiga nog som de är, dåliga laddare gör detta värre.
This space intentionally left blank


Return to “Batterier och elektronik”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests