ALLA lasrar som inte faller under Klass 1 och 2, blir tillståndspliktiga.
Kortfattat: Alla lasrar med batteri, med en effekt över 1 mW, blir tillståndspliktiga.
Strålsäkerhetsmyndigheten är det som utfärdar tillstånden.
Ska man gå på prislistan, är det 4500 kr / tillstånd / år. De skriver att prisreduktion kan förekomma, men inte till vilken summa.
Grattis alla som har Lasersikte, avståndsmätare, laserpass, disco-ljus osv.
Min hunds favoritleksak, en 5 mW laser, blir olaglig efter årsskiftet.
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/t ... 7968609.ab
---------------------
http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se ... serpekare/
http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se ... serpekare/Från och med den 1 januari 2014 blir det förbjudet att utan tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten inneha eller använda starka laserpekare. Den som bryter mot bestämmelserna riskerar böter eller fängelse i högst två år.
Det har blivit vanligt att poliser, piloter och yrkeschaufförer blir bländade med starka laserpekare i arbetet. Starka laserpekare kan orsaka bestående synskador hos den som blir belyst på nära håll.
Nu har regeringen förbjudit bland annat användning och innehav av starka laserpekare utan tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten. Den som bryter mot bestämmelserna riskerar böter eller fängelse i högst två år. För att myndigheten ska ge tillstånd krävs att den som ansöker kan visa på ett behov av att använda laserpekare och att användningen är säker ur strålsäkerhetssynpunkt.
– Vi hoppas att förbudet underlättar för rättsväsendet att ingripa när starka laserpekare används på ett felaktigt sätt. Förbudet försvårar också för dem som vill föra in laserpekare till Sverige från utlandet, säger Pernilla Sopher, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.
Den som har en stark laserpekare, och som inte söker tillstånd, måste göra sig av med laserpekaren senast den 1 mars 2014. För att göra sig av med en laserpekare kan man lämna den till en återvinningscentral.
Fakta:
Den nya regleringen innebär att det krävs tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten för att tillverka, inneha, använda, förvärva, saluföra, upplåta, överlåta eller föra in starka laserpekare till Sverige. Med stark laserpekare menas batteridrivna laserpekare i laserklass 3R, 3B och 4. Vanligtvis innebär det laserpekare som är starkare än 1 milliwatt (mW).
Enligt övergångsbestämmelserna måste den som har starka laserpekare utan tillstånd söka tillstånd eller göra sig av med laserpekaren senast den 1 mars 2014. För att göra sig av med en laserpekare kan man lämna den till en återvinningscentral.
I klass 3R ingår lasrar som avger upp till upp till 5 mW om strålningen är synlig. Om ett oskyddat öga exponeras för strålningen kan gränsvärdet överskridas. Men risken för att skadas vid en kort, oavsiktlig exponering är liten.Avgifter för verksamhet som är tillståndspliktig enligt strålskyddslagen (1988:220)
16 § Den som ansöker om eller har tillstånd till en verksamhet enligt 20 eller 21 § eller 22 § andra stycket strålskyddslagen (1988:220) ska till Strålsäkerhetsmyndigheten betala en avgift för myndighetens kostnader för tillståndsprövning, tillsyn och andra åtgärder med anknytning till tillståndet. Avgiften ska, efter debitering av Strålsäkerhetsmyndigheten, betalas för varje kalenderår
1. med 4 500 kronor per tillstånd för tillståndspliktiga lasrar
Klass 3A
Denna klass används inte längre, utan ingår i klass 3R. Beteckningar på den här klassen har varit IIIa eller liknande.
Klass 3B
Tillstånd krävs för viss användning och visst innehav.
Klassen innehåller lasrar vars styrka ligger mellan 5 mW till 500 mW. Sådana lasrar kan vara farliga för ögat både vid direkt exponering och vid exponering från en reflex. Reflexer från en matt yta är dock ofarlig att betrakta. Starka gröna laserpekare och nattklubbslasrar är exempel på produkter i klass 3B.
Klass 4
Tillstånd krävs för viss användning och visst innehav.
Klass 4 omfattar alla lasrar som är starkare än klass 3B, det vill säga att de har en uteffekt på över 500 mW. Här kan det även vara farligt att oskyddad betrakta en upplyst fläck på en matt yta. Klassen saknar övre gräns. Lasrar i denna klass kan skada både ögon och hud. De utgör även en brandfara om de har hög effekt. Lasrar som används för kirurgi och att skära i metall tillhör denna klass, liksom lasrar för lasershower.
--------------
Så.. Klass 1 och 2 är fria att använda:
Lasrar i klass 1 är ofarliga även vid lång tids exponering. Leksaker med laser är begränsade till klass 1 och har om laserstrålen är röd eller grön en uteffekt på max 0,4 milliwatt.
Klassen omfattar även apparater som innehåller lasrar av högre klass, men där lasern är inbyggd så att ingen farlig strålning kommer ut. Exempel på sådana är CD-spelare och laserskrivare. En person som demonterar den typen av produkt löper dock risk att exponeras för farlig laserstrålning.
Klass 2
I klass 2 ingår endast lasrar som avger synlig strålning och som har maximal uteffekt på 1 milliwatt. Om ett oskyddat öga exponeras bländas man och våra reflexer får oss att blinka. Den naturliga reaktionen är tillräckligt snabb för att förhindra skador på näthinnan. Exempel på lasrar i denna klass är laserpekare som används vid föreläsningar.