Guide - Baofeng UV-B5 / UV-B6

Thinker
Inlägg: 236
Blev medlem: tis maj 15, 2012 2:17 pm

Guide - Baofeng UV-B5 / UV-B6

Inlägg av Thinker »

Guide - Baofeng UV-B5 / UV-B6
En guide för att använda och programmera en Baofeng UV-B5 och UV-B6, och till viss del användbar information för andra radios.

Baofeng UV-B5 tillverkas för olika frekvensområden men det vanligaste är 136-174MHz/400-480MHz, men värt tänka på det finns andra modeller.

Det finns en systermodell, Baofeng UV-B6, enda skillnaden är att UV-B5 har en encoder ratt på toppen för kanalval mm, medan UV-B6 har en lysdiod lampa där istället. UV-B5 har även en orange "larm" knapp på toppen. Ratten är mer praktisk än trycka upp ner på pilknapparna så UV-B5 är den rekommenderade versionen. Till skillnad från i princip alla andra Baofeng radios har UV-B5 och B6 bra selektiva mottagare som kan filtrera väck starka störande signaler och känslig mottagare. Frontend delen är imponerande för en så billig radio.


Beskrivning av radion
På toppen av radion sitter förutom antennen två rattar, på kanten en för Off/On-Volym samt den i mitten som kallas enkoder ratt. Enkoder ratten roterar helt runt och används för att gå upp/ner i frekvens, kanaler eller inne i menyer, 16 steg per varv. Det sitter en liten lysdiod framför volym ratten som lyser rött när radion sänder och grönt när radion tar emot. Trycker man in orangeknappen så kommer dels en larmsignal sändas ut samt låta i högtalaren tills radion stängs av eller PTT trycks in.

På radions vänstra sida sitter övers en stor knapp [PTT] (Push-To-Talk), tryck in för att sända med de valda inställningarna. Under den sitter en liten svart knapp med två punkter på som kallas monitor [Mon] som är för att tillfälligt koppla väck brusspärren medan den hålls inne för höra svaga sändingar så de inte hackas upp. Underst sitter en lite svart knapp med en punkt på, ingen funktion på UV-B5 men tänder lysdioden på UV-B6.

På radions högra sida sitter under gummiskyddet ett uttag för headset/monofon.

På fronten sitter överst en högtalare med en mikrofon hål nere i dess vänstra kant. Under högtalaren finns displayen och under display fyra huvudknappar, [Menu], [Up], [Down], [AB] och under dem knappsatsen.
Siffer knapparna kan användas för att snabbhoppa till en programmerad kanal, bara knappa in kanalens nummer som 67 för att hoppa till programmerad kanal 67. De fungerar även som snabbknapp till meny funktionen när man är inne i menyn istället för ratta på enkodern eller använda piltangenterna.

[VM/scan] - Växlar mellan frekvensläge eller programmerad kanalläge. Separat hantering för A och B, så det går att ha A inställd på en kanal och B på en frekvens mm.
[FM] växlar FM radio läge. Om en signal mottags på kanalen i bakgrunden så växlar radion över, men det blir extra fördröjning så väldigt korta anrop kan missas. Det går att programmera FM frekvenser på 6 tillgängliga minnespositioner. Växla mellan kanal och frekvens läge med VM/Scan knappen även inne i FM radio läge.

Knapplås: Håll inne den röda [menu] knappen för att låsa eller öppna upp knappsatsen. En liten hänglås symbol visas i nedre högra hörnet på displayen när knappsatsen är låst.


Display Information
Längst upp på displayen till vänster finns FM som visas om FM radio läge används. Jämte den näst längst upp till vänster finns DW, DualWatch. Lyser när funktionen används. Det går också att se att lilla pilen till vänster i display hoppar mellan övre och undre. I mitten upptill finns VOX som visar om det är aktivt, och sedan mot höger CT för CTCSS samt DCS för subkanals tonkoder. Längst upp till höger finns batterivisaren.
På vänster sidan finns programmerad kanal nummer för övre (A) och undre (B) kanalen/frekvensen som visas i mitten av display. En liten pil till vänster visar vilken av A eller B som är vald/aktiv. Till höger på displayen finns även + - symbol för visa när sändning sker på annan frekvens än mottagning och om denna då är högre eller lägre (används ofta med repeaters). Hi visas för hög uteffekt är valt och W visar om "wide FM" 25kHz kanalbredd är vald, släkt så är det "narrow FM" (PMR använder narrow FM).

En lite irriterande sak är det bara går att använda 5st tecken på display vid programmering av namn, medan 6 används för visa frekvens (plus del av kHz), men det är mindre problem då exempelvis hela LPD01-69, PMR01-08 och SRBR1-SRBR8 kan skrivas in. Lika så JAKT1-7 men rekommenderar använda frekvens på de kanalerna istället för namn.


Radio Mode
Radion har 2st huvudläge för använding: Minnespositions läge för programmerade kanaler eller frekvensläge där man direkt byter eller skriver in frekvens osv. Man byter läge genom att trycka på VM/scan knappen.

Kanal läge används för att bara använda de programmerade kanalerna och gör det möjligt att se det programmerade kanal namnet också. Den lilla siffran till höger om mitten texten man väljer själv är sparad minnesplats/kanal.

Frekvens läge gör det möjligt att ställa in en kanal med alla inställningar för frekvenser för mottagning/sändning, frekvensskift, stegning, bandbredd och undertoner mm tillgängligt i meny. Då [VM/scan] knappen gör det enkelt att växla så kan man praktiskt sett ha 4 förvalda kanaler/frekvenser tillgängliga, en vald programmerad kanal samt en frekvens på vardera A och B, även om bara en används åt gången så kan det vara praktiskt om man ska snacka med flera olika kanaler utan behöva hoppa eller programmera alla.

Det går att spara en kanal med de inställningar man valt i frekvensläge genom att hålla in [VM/scan], lilla tvåsiffriga talet till vänster på displayen börjar blinka, välj 00-99 och tryck igen på [VM/scan] för att spara.

Radions alla inställningar och programmering kan nollställas genom att hålla inne [Menu] när radion startas upp, RESET VFO? visas och pil eller encoder ratt växlar mellan ALL eller VFO. Vill ni inte nollställa så stäng av radio och starta upp igen.



Meny funktioner
Inne i menyn finns det lite olika alternativ beroende på läge på radion, minnespositioner, frekvensläge osv. Tryck på [Menu] och välj sedan vilken funktion man vill ändra eller titta på genom att vrida på enkoder ratten, pila upp/ner eller tryck på sifferknapparna för snabbhoppa. Vill man gå in och ändra alterantivet trycker man [A/B] och kan då med enkoder/pilarna stega mellan alternativen, tryck på [Menu] för att gå tillbaka till meny läget eller helt ut ur menyn.

01 _ STEP - 5kHz till 25kHz. Hur mycket varje steg up/ner hoppar i frekvens.
02 _ SQL - Squelch, brusspärr. 0 av, ju högre siffra desto starkare signal krävs för att släppas genom.
03 _ SAVE - Batterispar läge, så har det ON
04 _ TXPR - High VHF4W / UHF3W eller Low 1.7W.
05 _ ROGE - Roger beep. Stäng av, bara väldigt irriterande.
06 _ TOT - Time Out Timer, radion stänger automatiskt av sändning om PTT hålls in längre. 1min ska räcka för all vanlig användning, men 2-3 minuter är marginal.
07 _ VOX - Röst aktivering, använd INTE. OFF. Andra blir bara irriterande när ert flåsande eller skjutande sänds ut.
08 _ BEEP - Knapp pipande.
09 _ VOICE - Röst menyer, Engelskt eller kinesiskt. Finns praktisk nytta med ha det igång då man kan använda radion utan titta på display eller höra om man kommer åt knappar mm. Stäng av om ni ska knappa massa med radion som vid programmering, blir snabbt irriterande då.
10 _ TDR - Dual Watch. Aktiveras detta så hoppar mottagaren mellan A och B, indikeras med lilla pilen till vänster i display vilken den lyssnar på just nu. Det tar ca 5s från sändning upphör tills den fortsätter hoppa.
11 _ R-CODE - CTCSS/DCS för mottagning. Används normalt inte.
12 _ T-CODE - CTCSS/DCS för sändning. Används normalt inte.
13 _ ABR - Automatic Backlight
14 _ PTTID - OFF
15 _ ANI - Kvittar då det är OFF på PTTID/PTTDM.
16 _ PTTDM - När ANI koden skickas: OFF, BOT - Beginning Of Transmission, EOT - End Of Transmission, BOTH - Både i början och slutet av sändning.
17 _ DT-ST - DTMF tones. On gör man kan sända DTMF toner om PTT hålls inne och knapperna trycks på.
18 _ MDF 1 - Name/Freqency/Channel på A, vad som visas på display, name rekommenderat om ni programmerat in kanalnamn.
19 _ MDF 2 - Name/Freqency/Channel på B, vad som visas på display, name rekommenderat om ni programmerat in kanalnamn.
20 _ BCL - Busy Channel Lockout, On innebär att det inte går att sända om någon annan redan sänder.
21 _ SFID - Frekvensskift
22 _ OFFSET - Frekvensoffsett
23 _ SCANM - Scanmode, CO - Carrier, SE- Single, TO - Time, bestämmer vad som avgör för att scanning ska fortsätta. CO tills signalen försvinner, Single stoppar scan när något väl hittats, TO fortsätter efter viss tid oavsett om signalen är kvar eller inte.
24 _ TXAB - F1, F2, OFF. Används vid Dual Watch (TDR), avgör hur sändning i Dualwatch sker: F1 innebär att sändning alltid sker på A, F2 alltid på B och OFF så sker sändning på den kanal som råkar vara vald just nu. Tips är att använd F1 om DualWatch används, och då välja A som den kanal ni standard ska sända på och B som ren övervakning av sekundär kanal, för annars vet ni inte vilken kanal som ni sänder på av dem utan att titta på radion varje gång. Tyvärr finns det en irriterande bug, skulle något just tagits emot på en kanal och radion inte börjat växla (ca 4s) och man trycker in PTT under den tiden så kommer den sända på den kanalen oavsett inställning för att alltid sända på F1/F2, så mycket möjligt man sänder på helt fel kanal omedvetet. Undvik Dual Watch sändning helt enkelt.
25 _ REV - Reversed Duplex Mode, välj OFF. Vid frekvensskillnad på sändning/mottagning, normalt så ändras sändare frekvensen, On så ändras mottagare frekvensen istället.
26 _ STE - End of transmission tone elimination, OFF.
27 _ NAME - Skriv in namn på kanalen.
28 _ W/N - Wide FM/Narrow FM. PMR frekvenserna använder narrow resten är Wide av de vanliga airsoft kanalerna.
29 _ COMP - Compander. Ska göra tydligare tal mellan två enheter med det igång på längre avstånd, men förvränger ljuder så OFF.



Programmera Baofeng UV-B5 med dator
Drivrutiner för både radio apparater och programmerings kabelns ev USB to Serial adapter.
http://www.409shop.com/shop_displaynews.php?id=292

Kommer för denna korta guide anta att en windows dator används för att programmera med.

För att programmera radion via dator krävs dels programmerings mjukvara som laddas ner och installeras, dels oftast en drivrutin till programmeringskabeln. Det finns två typer av vanliga programmerings kablar, seriell med 9pin D-sub kontakt, men numera är det vanligare med USB kontakt. Ett återkommande problem när folk ska använda USB dator programmerings kabel till radios är att kabeln behöver en drivrutin och de inte vet vilken de ska ha, men USB programmerings kabeln har bara ett inbyggt USB till seriell chip i sig och fungerar mot radion som en seriell kabel och detta chip är det som kräver en drivrutin i vissa operativsystem. Generellt sett så är dessa chip standardiserade och nästan vilken USB to serial drivrutin fungerar, Prolific PL2302 är en vanligt använd. Samma programmeringskabel kan användas till flesta Wouxun, Puxing mfl radios också.

Baofengs mjukvara kan vara lite smådum, speciellt då den oftast börjar på chinesiska men tryck på den lilla röda CN <-> EN meny knappen.

Skriv in alla kanal information, optional inställningar mm, välj rätt com port och programmera.


Programmera Baofeng UV-B5 manuellt utan dator
Gå in i frekvens läge med [VM/scan] knappen, gör alla inställningar för kanalen med Frekvens, Wide/Narrow, Namn, se till att CTCSS, DCS, Offset, SFID är OFF. Håll inne [VM/scan] tills lilla siffran till vänster blinkar/tänds. Bläddra upp/ner till minnesplatsen där du vill spara. Om den blinkar innebär det att något är redan sparat på den minnesplatsen innan. Tryck in A/B knappen för att spara, och någon annan för att ångra. Det är relativt snabbt att programmera kanaler som är liknande om man inte skriver namn och gör första och sedan använder "step" funktionen med rätt kHz steg för att stega upp ett steg till nästa kanal, spara, osv fortsätta.

Jag har valt att programmera PMR01-08 på plats 01-08, följt av SRBR1-SRBR8 på 09-16, de sju 155MHz på 17-23, och LPD01-69 på 31-99.


Några vanliga problem och tips
Knapplås funktionen kan vara svår att hitta den den inte är märkt eller står nämnd i manualen. Men finns där via [menu] knappen.

Dual Watch / TDR funktionen: Undvik använda, för mottagaren är rätt långsam på att hoppa mellan A och B och korta anrop kan helt missas, speciellt som de flesta som sänder tendera börja tala innan de tryckt in PTT knappen. Det finns även en irriterande bug med sändning, kolla uppe under meny 24 inställning för TXAB.

Minimi volymen är relativt hög med headset i örat.

Om antennen är skadad så sänd inte. Det kan bränna sönder radions sändare steg och radion kan då sluta fungera som sändare, bara som mottagare, eller helt dö. Behöver inte alltid var lätt synliga fel. Ha inte batteri i radion och starta inte radion utan antenn.
Senast redigerad av 2 Thinker, redigerad totalt 0 gång.
This space intentionally left blank