Att övervaka 2-kanaler samtidigt?

SOG
Inlägg: 25
Blev medlem: tis apr 02, 2013 9:45 pm

Att övervaka 2-kanaler samtidigt?

Inlägg av SOG »

Hej, vi håller på att starta ett lag där jag blev utsedd till radiokille... Så därför börjar min research här.
Jag läste på www.to-radio.se att med Puxing 888K så kan man övervaka 2-kanaler samtidigt.
Vad innebär detta? Att jag t.ex kan ha en kanal för gruppen och en för HQ i milsim t.ex?

För att detta skulle kunna vara möjligt måste man då ha headset med dualcom eller hur fungerar det då?

Mvh,
Tim

Allan_g
Inlägg: 224
Blev medlem: ons jul 11, 2012 2:07 pm

Re: Att övervaka 2-kanaler samtidigt?

Inlägg av Allan_g »

Du trycker på A/B knappen så hoppar pilen mellan den övre och undre frekvensen på en UV-5, gissar att det är ingen skillnad på Puxing 888k.

DualCom headset är när du använder två radio, två PTT på ett headset. Det är det bästa setup när er grupp/lag använder en kanal och resten allierade en annan gemensam sambands kanal. Det skulle fungera med en "dual Watch" men då får du fippla med din radio en hel del, i strid kommer du uppleva det som enormt frustrerande.
Allan_G
Pointman och assault i N.C.S - Northwood Combat Security af föreningen SAR.

Thinker
Inlägg: 236
Blev medlem: tis maj 15, 2012 2:17 pm

Re: Att övervaka 2-kanaler samtidigt?

Inlägg av Thinker »

Många radios har något som kallas Dual Watch (DW), vilket innebär radion växlar/"hoppar" mellan två valda kanaler/frekvenser och när det är en sändning på någon av kanalerna så stannar radion på den kanalen, och när sändningen slutar så väntar den litet tag och börjar sedan växla mellan kanalerna igen. Det är ingen "ny funktion", finns på många gamla PMR, LPD radios mm också. Men det kan fungera på ett par olika sätt. Antingen är en kanal "huvudkanal", dvs om du själv ska sända så blir det alltid på denna kanalen vilket är att föredra generellt sett, eller alternativ två, när du trycker in PTT knappen så sänder radion på den kanalen du råkar vara just då vilket gör du aldrig vet vilken kanal du sänder på utan att kolla på radion (dåligt).

Det är praktiskt med Dualwatch (OM radion klarar det bra), för du kan då använda en radiokanal som normalt men ändå övervaka/lyssna på en kanal. Framför allt praktiskt om man då använder en kanal för gruppens kommunikation, men kan övervaka/lyssna på en stab/HQ kanal eller om man samarbetar med annan grupp lyssna på dem, även praktiskt om man är Arr på små söndags/lördagspel för man kan lyssna på en separat kanal där spelarna kan nå en om det behövs. Och ja, Puxing PX-888 modellerna är bra radios och har bra dualwatch, men jag gillar inte dess knapp lösning utan föredrar själv exempelvis KG-UVD1P lösning.

Det negativa med Dualwatch är att radion kan vara långsam att växla/hoppa mellan de två kanalerna, och därmed missar man korta anrop på sekundär kanalen. Det andra negativa med dualwatch är att det kan vara massa snack på exempelvis den övervakade kanalen, och att då radion stannar där, medan man igentligen behövt lyssna på det som sägs på gruppkanalen men då inte hör detta.

Ska man dock vara den som snackar med HQ osv är det mest praktiskt med två separata radios, med dubbel PTT eller två separata monofoner mfl lösningar, för det är omständing att behöva plocka upp radion varje gång man måste sända på den andra kanalen, och sedan byta tillbaka. Det tar tid och är inget man vill hålla på med hela tiden, i strider osv. En lösning som fungerar är även att använda en radio med dualwatch och övervaka/lyssna på stab/HQ kanalen med den, och en extra radio med eller utan monofon med volymen helt nerskruvad som man sänder på den övervakade kanalen. Ja man hör sig själv osv när man sänder, men slipper försöka hålla på med dubbla headset osv.

Det finns även radios med två helt separata mottagare, där man kan höra på båda kanalerna samtidigt. Kan dock fortfarande bli jobbigt "då alla snackar samtidigt" i örat på en speciellt då vissa talar lågt och andra högt osv. Det är lättare med två separata radios där man har ljudet från exempelvis gruppradion i vänster öra och stab/HQ i höger öra.
This space intentionally left blank

Skriv svar